Yaşam "Temizlikte kabartma tozu kullanın"

"Temizlikte kabartma tozu kullanın"

Paylaş
"Temizlikte kabartma tozu kullanın"

Kabartma tozunun parlak yüzeyleri çizmeden, bulaşıklar ve mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını kolayca temizlediğini biliyor musunuz?

Yazar Selen Özarslan Aktar, "Ekolojik Yaşam Rehberi" kitabında, temizlikte Arap sabunu kullanılmasını önererek, kabartma tozunun parlak yüzeyleri çizmeden, bulaşıklar ve mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını kolayca temizlediğini belirtti.

Haberin Devamı

Aktar’ın, Yeni İnsan Yayınlarından çıkan "Ekolojik Yaşam Rehberi" kitabı, okurla buluştu.

Kitabında, küresel ısınma tehlikesiyle boğuşan dünyada türlü hastalıklarla mücadele eden insanlara hem kendilerini, hem de dünyayı kurtarmanın ipuçlarını veren Aktar, kadınlara "Evinizi temizlerken hem ekonomi yapın, hem doğaya zararlı atık bırakmayın" çağrısı yaptı.

Aktar, temizlikte doğal mutfak ürünleri ile harikalar oluşturulabileceğini, masrafların da yarıya indirilebileceğini belirtti.

Aktar’ın, ev temizliğinde kullanılabilecek ekolojik ve ekonomik bazı tavsiyeleri şöyle:

"- Ev temizliğinde anneanne usullerine geri dönüş başlasın. Yani temizlik ürünleri satan şirketlerin etkili pazarlama faaliyetleri sonucu her yüzey için farklı temizlik malzemesi kullanımına son. Arap sabunu, bilhassa kokusuz olanları tercih edilmeli, hem oldukça etkili bir temizlik ürünü hem çok ekonomik, hem tüm yüzeylerde olumlu sonuç veriyor.

Haberin Devamı

- Mutfakta pasta börek yapımında sıklıkla kullandığımız kabartma tozunun temizlik yaparken de en yakın dostlarınızdan biri olabileceği kuşkusuz daha önce aklınıza gelmemiştir. Oysa kabartma tozu asidi etkisizleştiren yapısı sayesinde parlak yüzeyleri çizmeden temizler, tesisatları açar ve temizler, bulaşıklarda ya da mutfak yüzeylerindeki yağ kalıntılarını sizi de uğraştırmadan kolayca temizler. Buzdolabında, halılarda ya da evdeki tekstil yüzeylerde oluşan kötü kokuları giderir. Yine kabartma tozuyla alüminyum, krom, mücevher, porselen, gümüş ve cam eşyanızda oluşan lekeleri temizleyip onları parlatabilirsiniz.

- Elma sirkesi. Meyve sebze yıkadığınız suya birkaç damla damlatmanız halinde hem mikroplardan hem de sık yapraklı marul ya da ıspanak gibi yeşilliklerde yaprak aralarına sıkışmış minik böceklerden kolaylıkla kurtulursunuz. Elma sirkesi çaydanlık ve tencerelerde kireç sökücü olarak kullanılabildiği gibi çay lekesi olmuş fincanları da temizler. Hatta renk atmayacağını düşündüğünüz çamaşırlarınızda bile elma sirkesi kullanabilirsiniz.

- Koku gidericiler yerine limon suyu kullanılabilir. Bulaşıkları ister elde, isterseniz makinede yıkayın ekleyeceğiniz yarım limon suyu ile balık ve yumurta kokusu dahil tüm kötü kokulardan kurtulabilirsiniz. Ayrıca limon suyu ile kabartma tozunu karıştırırsanız hem oldukça pahalı, hem de bilhassa akciğerler için oldukça zararlı ve kullanımı sırasında yapılacak ufak bir hata ile ciltte ciddi yanıklara neden olabilecek lavabo açıcıları kullanmanıza gerek kalmayacak. Çünkü tıkanan tesisat borularını ve muslukları açmak için limon suyu ve kabartma tozunu karıştırıp kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

- Yemek tuzu ile paslar ve pas lekeleri giderilebilir. Ovarak temizlemeyi gerektiren pek çok yüzeyde yemek tuzunu güvenle kullanabilirsiniz. Ayrıca sirkeyle karıştırdığınızda yine oldukça maliyetli bir işlem olan pirinç materyallerinizi parlatabilirsiniz."

Sibel Ertürk Kurtoğlu - AA