Pazar Postası Temmuzun gelişiyle turizmciler moral buldu: Sektörü iç turizm ayakta tutacak
Paylaş
Temmuzun gelişiyle turizmciler moral buldu: Sektörü iç turizm ayakta tutacak

Bir aydır Çeşme- Bodrum arasında mekik dokuyarak, otel ve eğlence sektörü işletmecileriyle konuşuyorum. Haziran başında moralleri çok bozuk olan işletme sahiplerinin moralleri, günler ilerledikçe biraz da olsa yükselmeye başladı. / Bekir SAÇAR / bekir.sacar@posta.com.tr

Temmuz ayının gelişiyle Çeşme ve Bodrum’da gözle görülür bir hareketlilik başladı. Tatil beldelerinin bilinen markalarının sahipleri ve işletmecilerine “Sezon başında ne umuyordunuz? Şimdi ne buldunuz? Beklentileriniz nedir?” diye sordum.

Haberin Devamı

Efsun Yazıcı-Yazıcı Otelleri-Marmaris

REZERVASYONLAR UMUT VADEDiYOR

Bizde turizm sezonu martta başlar, mayısta en yüksek noktaya gelirdi. Pandemi dönemi dolayısıyla sezon 1 Haziran’da başladı. Normal şartlar altında bizim misafirlerimizin büyük çoğunluğunu yabancı ülkelerden gelenler oluşturuyor. Seyahat kısıtlaması dolayısıyla yabancı misafirlerimiz henüz gelemedi. Haziran ayının ikinci diliminde ufak ufak hareketlilik başladı. Temmuz sonu rezervasyonları umut vadediyor. Ülkemiz ekonomisine katkıda bulunabilmek, personelimizi mağdur etmemek için elimizi taşın altına koyduk, umudumuzu kesmedik, mücadeleye devam edeceğiz.

Sinan Vardar-Jolly Tur Onursal Başkanı

BU YIL TATiL YAPMAK DAHA UCUZ

Bu krizde en büyük yarayı turizm acentaları aldı ve tüketiciyle baş başa kaldı. Ama bunu da atlatacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. 50 yıldır bu sektörün içindeyim ve iç turizmin ne kadar önemli olduğunu her fırsatta söyledim. Sektörü iç turizm ayakta tutacak. Yurt dışından bize bir fayda yok. Herkes bilmeli: Bu yıl tatil, geçtiğimiz yıllara oranla daha hesaplı, daha ucuz. Bankalar 16 aya kadar tatil kredisi veriyor, bunun faizini de acentalar ödüyor. Tatilinizi bu iki aya sığdırmayın, eylül ve ekim aylarını da programınıza dahil edin ki hem siz rahat ve güvenle tatil yapın hem de sektör canlansın.

Haberin Devamı

Bora Kozanoğlu-Milli sörfçü- Hotel B House-Alaçatı

SÖRFE iLGi ARTTI

İki butik otelim var. Haziran ayı ile birlikte ikisinin de rezervasyonları doldu. Oda sayısı az olduğu için temizlik ve hijyen kurallarını daha itinalı uyguluyoruz, bu da misafirlerimize güven veriyor. Kahvaltı ve yemeği bahçemizde, birbirinden bağımsız masalarda veriyoruz. Bu sezon sörf sporuna ilgi, geçen yıllardan daha çok. Hem sörf okulumda heö de otellerimde işler geçen yılları aratmayacak ölçüde. Alaçatı'da bu sezon işlerin iyi gitmesi ve tatilcilerin kendilerini iyi hissetmeleri için yetkililerin denetimleri aralıksız devam ettirmeleri de önemli tabii.

Hakan Dalokay-Fly Inn Beach-Çeşme

NİCELİK AZALACAK NiTELiK ARTACAK

Tüm dünya pandeminin etkisinde ve herkes büyük bir mücadele veriyor. Geçen yıllara oranla sezon çok cansız başladı; ancak öğrenci sınavlarının bitmesiyle birlikte, gözle görülür bi r artış gözlemliyoruz. Temmuz ayının gelişiyle hareketlilik biraz daha arttı. Benim işletmem 48 dönüm. Misafirlerime sosyal mesafe kurallarının üstünde yaşama alanı sağlayabiliyorum. Tatilciler korkmasın, hijyen kurallarına uyup sosyal mesafelerine dikkat etsinler. Biz onların steril bir ortamda tatil yapmaları için her önlemi aldık. Bu yaz tatilcileri nicelik olarak az ama nitelik olarak daha kaliteli bir sezon bekliyor.

Haberin Devamı

Erkan Ünal-Moon Beach-Yalıkavak

SEZON EKiMDE DE DEVAM EDECEK

Sezon başlarken ortada çok büyük belirsizlikler vardı. Açıkçası önümüzü göremiyor, otelimizi açalım mı, açmayalım mı diyor düşünüyorduk. Büyüklerimizin ‘Kervan yolda düzelir’ sözüne sığınıp tüm önlemlerimizi alarak sezonu açtık. Haziran ayı başlarında ufak ufak rezervasyonlar gelmeye başladı ve ay sonuna doğru da talepler artınca moralimiz yerine geldi. 1 Temmuz itibarıyla otelimizin tüm odaları doldu, plajımız yeni düzenimizle birlikte eski güzel günlerine döndü. Kaybettiğimiz iki ayı sezon sonunda geri alacağımızı düşünüyorum. Çünkü orta yaş üstü büyüklerimiz daha güvenli olur diye ylül ve ekim için rezervasyon yaptırıyor.

Haberin Devamı

Cemal Yarar-Mavi Suit Hotel- Türkbükü

TÜRKBÜKÜ, TARiHiNiN EN SAKiN YAZINI YAŞIYOR

Zor bir sezon geçireceğimiz bir gerçek ama bizim pes etmek gibi bir lüksümüz yok. Gelecek misafirlerimize en sağlıklı ve en iyi hizmeti verebilmek için, personelimizi iki ay önce bir araya getirerek, pandemi dönemi için gerekli tüm önlemlerin eğitimlerini verdik. İnsanları tatile çıkabilmeleri için cesaretlendirmek de bize düşüyor. Sağlıklı bir şekilde tatile çıkan misafirleri, sağlıklı şekilde evlerine gönderebilirsek tatile çıkmayan diğer insanları da cesaretlendirmiş olacağız. Türkbükü, tarihinin en sakin yazını yaşıyor ama haziranın son haftası ve bu ay başı gelen rezervasyonlar bizleri umutlandırıyor. Yeter ki her birey pandemi dönemi kurallarına uysun.

Haberin Devamı

İzzet Çapa-İşletmeci

DURAMAYIZ DURMAYACAĞIZ

Hepimiz biliyoruz ki Covid-19 sebebiyle bu yaz kimsenin eğleneceği yok. Fakat şunu da biliyoruz ki; başta bizimle beraber bu mesleğe emek veren ve evlerine bu iş kolundan ekmek götürenler için, hayatı devam ettirmek durumundayız. Çalışanlarımız, paydaşlarımız, tedarikçilerimiz, iş birlikçilerimizle sayısı milyonları bulan bir zincirin parçasıyız. Durmayız, duramayız, durmayacağız. Bu illetten en büyük darbeyi yiyen biz olsak da her durumda beraber olduğumuz sürece, mutlaka bu işin de üstesinden geleceğimize inancım tam.

Turgay Yıldız-Beach of Momo-Çeşme

MiSAFiRLERi GERi ÇEViRMEK ZORUNDA KALIYORUZ

Geride bıraktığımız üç yaz harika sezonlar geçirdik. Hatta zaman zaman misafirlerimizi kapıdan çevirmek zorunda kaldık. Kalıcı ve sadık bir misafir kitlemiz var. Pandemi dönemi kurallarına uyarak misafir sayımızı azalttık. Günümüz şartlarında iyi denebilecek bir konumdayız. Sosyal mesafeli doluluk oranını yakalayınca maalesef bazı misafirlerimizi de geri çevirmek zorunda kalıyoruz. İşlerin gidişatından memnunuz. Dileğim tüm turizm camiasının işletmelerinde iyi olması. Hepimiz ne kadar iyi sezon geçirirsek ülke ekonomisine de o kadar katkıda bulunmuş oluruz.

Didem Özgen-Bodrum-Lunetta Restaurant

NE KOPARABİLİRSEK KÂRDIR ZİHNİYETİNDEN VAZGEÇİLMELİ

Otelimiz 40 odalı butik bir işletme. Yıllardır plajımıza dışarıdan gelen çok misafirimiz oluyor. Hepsinin ortak isteği iyi yemek ve nezih bir ambiyanstı. Biz de onların bu talebine kulak verip denizin üzerinde muhteşem Tilkicik Koyu manzarasına karşı Lunetta’yı açtık. Dünya mutfağının seçkin yemeklerinin sunulduğu restoranımız açılalı henüz 15 gün oldu ama her gece rezervasyonlarımız dolu. Demek ki iyi bir şey yapınca misafirler sizi buluyor. Fiyatlarımız makul. İşletmeler “Sezon kısa, ne koparabilirsek kârdır” zihniyetinden vazgeçer ve makul fiyatlara iyi yemek ve hizmet verirlerse misafirler de korkmadan tatile çıkacaktır. Sezon geç başlamasına rağmen ben çok mutluyum ve umutluyum.

Nedim Binler-Sess Türkbükü

22:00’DE BAŞLAYIP 04:00’TE BiTEN EĞLENCE ANLAYIŞI BiTTi

İşletmecilerin bu kadar büyük panik yapmasını anlamıyorum. 26 yıldır Bodrum’da iş yapıyorum. Buralarda sezon temmuz ayında başlar ve eylül başında biter. Tabii ki geçtiğimiz yıllardaki doluluk oranı olmayacak ama yine de birileri tatile çıkacak. Bu yıl ne kazandık ne kaybettik demeden hizmetimizi en iyi şekilde vereceğiz. Saat 22:00’de başlayıp 04:00’te biten eğlence anlayışı sona erdi. Sess artık eskisi gibi gece kulübü değil, bir lounge-bar. Sosyalleşme 19:00 gibi lounge alanında başlıyor, 22:00’de müziğin ritmini biraz daha artırarak 24:00’e kadar devam ediyor. Hareketlilik her geçen gün artıyor.

ES Otel Marmaris- Fuat Mizanoğlu

TATiLE ÇIKMAKTAN KORKMAYIN

Sezona moralimiz çok bozuk başladık. Haziran ayının ilk 15 günü hiç hareket yoktu. İkinci 15 günde ufak ufak hareketlenme başladı. Temmuz ayının gelişiyle beklentimin üstünde bir hareket başladı ve rezervasyonlar arttı. Şu anda otelim tamamen dolu. Bu doluluk oranı ve talepler, yok olan ümidimizi yeniden yeşertti. Eylül, hatta ekime kadar bu yoğunluğun devam edeceğini tahmin ediyorum. Tatilciler tatile çıkmaktan korkmasın. Biz turizmciler misafirlerimizin sağlıklı kalabilmesi ve rahat edebilmeleri için her türlü önlemi aldık.