Cumartesi Postası Tenekeden heykel bardaktan elbise

Tenekeden heykel bardaktan elbise

Paylaş
Tenekeden heykel bardaktan elbise

Hem yürekleri hem hayalleri büyük çocukların teneke, plastik bardak, tuvalet kağıdı rulosu, CD, meyve çekirdeği gibi uçuk malzemelerle meydana getirdiği sanat eserleri insanı hayrete düşürüyor

HALİME ÇELİKEL

Haberin Devamı

halime.celikel@posta.com.tr

Bazen semtimizdeki lisenin önünden geçişimiz, öğrencilerin insan seli olup sokaktan aktığı zamanlara denk gelir. Gamsız, tasasız gözümüzün önünden akıp giderken onlar, o günkü ruh halime göre yorum yaparım haklarında. “Şu rengarenk giyinmiş olan var ya, onun iyi bir algısı var ahenk ile ilgili”... “Kravatını beline kadar indirmiş olan, dünyada ne olup bittiğiyle zerre kadar ilgilenmiyor”...

O yaş gençliğinin, hatta onlardan çok daha küçüklerin, ilköğretimde, anaokulunda öğrenci olanların eserlerinin sergilendiği 2010 İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’ni ziyaret ettim geçenlerde 5 yaşındaki oğlumla beraber. Tophane’deki Sanat Limanı Antrepo 5’teki çalışmaları görünce, duyarsız oldukları yönündeki önyargımla küçüklerime çok ayıp ettiğime karar verdim. Çünkü yaptıkları her eser doğayla, eğitimleriyle, sosyal çevreleriyle, teknolojiyle ne kadar ilgili olduklarını açıkça yansıtıyordu. Organ mafyasından kirlenen denize, teknolojinin hayatımızın hakimiyetini ele geçirme çabasından güzelim ormanların inşaat projeleriyle yer değiştirmesine birçok şey, gençlerin eserlerine konu olmuştu.

Haberin Devamı

Resim, heykel, seramik, fotoğraf, video gibi yaratımlarında ‘değişim’ temasını işleyen öğrencilerin kullandığı malzemeler de çok çeşitliydi: Boş tenekeler, plastik bardaklar, tuvalet kağıdı ruloları, eski oyuncaklar, yün çileleri, CD’ler, kibrit ve süt kutuları, kaldırım taşları, yara bantları, meyve çekirdekleri... Çocuklar her malzemeyi bir sanat eserine dönüştürmeyi başarmış. Üstelik her eser, harika bir mesaj veriyor. Cesur mesajları, içten. Kartal Eğe Sanayi İlköğretim Okulu’nun eserinin altında okulda gerçekleştirilen sanat etkinliklerinin anlatıldığı küçük bir broşür vardı. Şöyle yazıyordu: ‘Binası küçük, hayalleri ve yürekleri büyük çocukların okulu’. Bu cümle bienalin de özeti. Kendileri küçük, hayalleri ve yürekleri büyük çocukların bienali... Henüz görmediyseniz kaçırmayın. Etkinlik 25 Aralık’a kadar sürecek.

'Değişiyorum farkında mısın?’

İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliği ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce ortaklaşa düzenleniyor. Etkinlik, Türkiye’de bir ilk. ‘Değişiyorum Farkında mısın?’ başlığıyla ‘değişim’ temasını işleyen bienalde, İstanbul’un 39 ilçesinde bulunan 2 bin 500 okuldan 5 bin öğrencinin resim, heykel, seramik, fotoğraf, video gibi eserleri sergileniyor.

Haberin Devamı

Bienalde ayrıca, atölye çalışmaları, müzik ve beden performansları, panel ve söyleşiler, film gösterimleri var. Etkinliğin yapıldığı mekanlar İstanbul Sanat Limanı Antrepo 5 ve Tuzla İdris Güllüce Kültür Merkezi. Etkinliklerin tümü ücretsiz. www.cocukgenclikbienal.org adresinden bilgi almak ve rehberli turlar için rezervasyon yaptırmak mümkün.

(11.12.2010 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)