Eğitim - Kariyer TEOG'da son viraja gelindi

TEOG'da son viraja gelindi

Paylaş
TEOG'da son viraja gelindi

TEOG'da tercih sayısı 15'ten 25'e çıkarılırken, tercih yapmayan ve hiçbir yere yerleşemeyen öğrenci açık liseye gidecek

İyi bir liseye girebilmek için yarışan 1 milyon 287 bin öğrencinin TEOG puanları açıklandı. Sınav başarısı kadar tercihlerin de önemli olduğunu belirten uzmanlar, ister devlet okulu ister özel okul olsun eğitim sistemindeki değişimlerin liseden beklentilerin de değişmesine neden olduğunu, artık okulun adının, aldığı öğrencilerin kalitesi kadar, öğrencilerine ne vereceği, gelişimine nasıl katkı sağlayacağının altını çiziyor.

Yerleştirme işlemleri, öğrencilerin tercihleri doğrultusunda okul kontenjanlarına göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) üstünlüğü baz alınarak yapılacak. Her öğrenciye 25 tercih hakkı verilecek ve yedek yerleştirme yapılmayacak. Tercih yapmayan ve hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin kaydı otomatik olarak açık öğretim kurumlarına yapılacak. Özel öğretim kurumlarına kesin kaydını yapmış olanlar da tercih hakkını kullanmış sayılacak.

Özel okulların kayıtları

Özel okulların kayıt işlemleri ise 24 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Güzel sanatlar lisesi ve spor liselerine öğrenci kayıtları da 10 Temmuz´da yapılacak. Tercihte yeni getirilen uygulamalar şöyle:

1. TERCİH SAYISI ARTTI: Geçen yıl 15 olan tercih sayısı bu yıl 25'e çıkarıldı.

2. TEK LİSTE OLACAK: Farklı okul türleri tek listede yer alacak.

3. ÖZEL OKUL KAYITLARI DAHA ERKEN YAPILACAK: Özel okulları tercih eden öğrenciler “Özel Okula Kayıt Yaptırdım, Tercih Yaptırmayacağım” butonunu tercih ederek o okullara kayıtlarını yaptıracak. Ancak Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve taban puanı öğrencinin puanına uygunsa devlet okuluna başvurunun önü açık olacak.

4. YERLEŞEMEYENLER NAKİL İSTEYECEK: Yaptığı tercihlerden birine yerleşemeyen öğrenciler, otomatik olarak açık liseye kaydedilecek. Ancak bu öğrenciler, boş kontenjan olması durumunda nakil isteyebilecekler.

5. NAKİL İÇİN 5 TERCİH HAKKI OLACAK: Nakil başvurusu yapacak öğrencilerin bir değil, 5 tercih hakkı olacak. Merkezi olarak yapılan yerleştirmelerle öğrenciler uygun olan okullardan birine yerleşmeye hak kazanabilecek.

6. NAKİLLER CUMA GÜNÜ AÇIKLANACAK: Nakil başvuruları pazartesiden perşembeye kadar alınacak ve sonuçlar cuma günü açıklanacak.

7. 20 PUANIN ALTINDA YERLEŞTİRME YAPILMAYACAK: İlk yerleştirmenin ardından kalan boş kontenjana başvuran öğrenciler en fazla 20 puan altına kadar okula kabul edilebilecek.

8. NAKİLLER AYDA BİR DEFA YAPILACAK: Nakil dönemi okullar açılmadan tamamlanacak, daha önce haftada bir yapılan rutin nakiller bundan sonra ayda bir defa yapılabilecek.

Haberin Devamı