Cumartesi Postası Ter, yazı kabus etmesin

Ter, yazı kabus etmesin

Paylaş
Ter, yazı kabus etmesin

Sıcak yaz günlerini sevmeyen nadirdir. Ah, bir de terlemek olmasa!..

Peki aşırı terlemeden yakınanların bu sıkıntıyı gidermesi mümkün değil mi? Konunun uzmanına sorduk. Söz, Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci’de...

Haberin Devamı

Röportaj: Esra ÖZÜBEK

eozubek@elle.com.tr

Terleme; vücutta ısıyı dengeleme gibi önemli bir göreve sahip. Ter, vücudumuzun salgısı. Yararlı ve normal. Ancak terlemenin fazla olduğu durumlarda, kişi özellikle sosyal hayatında sorunlarla karşılaşabiliyor.

Hele de yazın. Hem kişi hem de çevresi için kabus olabilen fazla terleme konusunda merak edilenleri, Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci anlattı.

Terleme tam olarak nedir?

Vücudumuzda yaklaşık 5 milyon ter bezi var. Bu bezler, sinir sistemi kontrolünde faaliyetini sürdürür ve vücut ısımızı ayarlar. Bir de beynimizde bulunan hipotalamus adlı bir alan vardır. Bu alanda oluşan anormallikler ve fazla çalışma hali, terlemeyi arttırır.

Neden terliyoruz?

Haberin Devamı

Duygusal veya fizyolojik pek çok nedene bağlı olarak terleme gelişebilir. Mesela ani duygu değişimleri bunda rol oynar. Ama çoğunlukla fizyolojik sorunların habercisidir. Terleme gündüz de olur.

Çoğunlukla baharatlı yiyecek tüketimi, sürekli sıcak içecek almak, yoğun sıcaklık içeren alanlarda bulunma zorunluluğu, şişmanlık, fazla stres ve sigara içilmesi gibi nedenlerle ortaya çıkabilir.

Ama şikayetler, çoğunlukla geceye yönelik. Bu da kişinin uyku kalitesini bozabilir. Uyandığınızda yatağınızı ya da sadece ensenizi sırılsıklam buluyorsanız diyabet, hormonal bozukluklar ve diğer sistemik hastalıklardan şüphelenebilirsiniz.

Peki gece terlemesi kimlerde görülür?

Uyku apnesi, menopoz ve andropoz halinde, alkoliklerde ve güçlü ağrı kesici ilaç kullananlarda...

Tedavisi var mı? Nasıl yapılıyor?

Türüne göre tedavi metodu da değişir. Ayak terlemelerinde; belde yer alan, ayaklarımızın damar ve sinirlerini kontrol eden merkezlere radyofrekans cihazı uyarıları verip doğrulama yapıyoruz.

Doğru yerdeysek, bu yöntemle aşırı terlemeye neden olan sinirleri devre dışı bırakıyoruz. Sorun çözülmüş oluyor. Bu uygulamalar, deneyim ister ve ağrı kliniklerinde yapılır.

El terlemelerinde de radyofrekans uygulamaları söz konusu. Ancak gece terlemeleri için, metabolik araştırmalar yapılmalı. Örneğin; diyabetin düzenlenmesi, kemik erimesine bağlı sorunların giderilmesi gece terlemelerini azaltabilir.

Haberin Devamı

Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz denilen seksüel faaliyetlerin zayıfladığı dönemde bu tip terlemeler artar. Böylesi durumlarda ozon terapisi işe yarar: Yüzde 100 medikal oksijen alınarak tedavide kullanılan cihazın içine geçiriliyor. Alet onu parçalarken diğer oksijenle birleştiriyor.

Cerrahi uygulamalar da var değil mi?

Evet. Mesela klipsleme yöntemi var. Özellikle el ve ayak terlemelerinde başarılı sonuçlar veriyor. Aşılı ilaç tedavisinde de terlemeyi önleyen ilaçlar kullanılıyor.

Bir başka cerrahi tedavi de ‘iyontoforez’. İyonlarla yapılan bir tedavi şekli. Ancak tüm bu cerrahi uygulamalarda avantajlar kadar dezavantajlar da var. Maddelerin bazı sakıncaları olabiliyor, yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Bu konuda herkesi uyarmak isterim.

Günlük hayatta uygulanabilecek pratik yöntemler

Terleme fizyolojik bir olay ama kişisel hijyenle de ilgili. El-ayak temizliğine önem vermek, yazın günde en az bir kez duş almak gerekir. Gün içinde soğuk suyla elimizi ve yüzümüzü yıkamak da serinlik hissi verecektir.

Haberin Devamı

-Yaz /kış aşırı sıcak suyla duş almaktan kaçınmalı. Ilık suyla duş almak vücudu rahatlatır, yorgunluğu alır, çabuk terlemeyi önler.

-Aşırı acı ve baharatlı yiyecekleri, özellikle sıcak havada fazla tüketmeyin.

-Koltuk altı için roll on şeklinde ürünler kullanmak, ter kokusunu giderir. Kalitesiz ürünler terlemeyle birlikte daha kötü kokuya sebep olur, unutmayın.

(06.07.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)