Sağlık Terlemeye kesin çözüm

Terlemeye kesin çözüm

Paylaş
Terlemeye kesin çözüm

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Kutsal Turhan, aşırı terleme hastalığının tedavisinde başarıyı yüzde 100'e çıkardıklarını söyledi

Toplumun yüzde 1’inde görüldüğü belirtilen ’aşırı terleme’ hastalarının (Hiperhidrozis) yaz kabusu başladı. Tıp camiası da sıcaklarla birlikte sorunları büyüyen hastaların tedavisinde boş durmadı, yeni alternatifleri gündeme getirdi.

Nitekim Ege Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Kliniği’nde koltuk altından 2 küçük kesi ile göğüs boşluğuna girilerek endoskopik yöntemle gerçekleştirilen cerrahi tedavi yönteminde yenilik yapıldı.

Doç. Dr. Turhan, ’Endoskopik torakal sempatektomi-ETS’ (sinir kesme ameliyatı) denilen yöntemle tedavi ettikleri hasta sayısının 250’e ulaştığını belirtirken, şöyle dedi: "İki sinir keserek başladığımız tedavi yönteminde en korkulan komplikasyon göz kapağı düşüklüğüdür. Bir de refleks terleme dediğimiz karın ve sırtta terleme görülmesidir. Bu komplikasyonun görülme sıklığı da yüzde 1’in altında.

Aşırı terleme hastalığının en kesin tedavi yöntemi olan bu yöntemde de en az komplikasyon hedeftir. Siniri üst seviyeden kesersek göz kapağında düşme yüzde 1 civarıda oluyor.

Artık siniri 2 yerden değil sadece alt seviyeden kesiyoruz. Daha etkili olan bu yöntemle el terlemesinin yüzde 100 tedavisi sağlandı. Bu yöntemle göz kapağı düşmesi olasılığı sıfıra düşüyor, onunla ilgili korkumuz kalmıyor. Ayrıca refleks terleme olasılığı da düşüyor. Bu bizim ilk yaptığımız bir şey değil.

Kimi siniri tek yerden kesiyor, klipsliyor, kimi kesip çıkarıyor. Biz sadece bir yerden siniri kesiyor, çıkarmayıp bırakıyoruz. Klasik yöntemle de aynı başarıyı yakaladık, hatta komplikasyon riskleri daha az. Ameliyat süresini de kısaltıyor."

"DAHA AZ DOKU HASARI, DAHA BAŞARILI SONUÇ"

Doç. Dr. Turhan, siniri iki yerden kesme yöntemiyle 60 ameliyat yaptıklarını, 190 ameliyatta tek kesi uyguladıklarını söyledi. Doç.Dr. Kutsal Turhan, şöyle konuştu: "Eskiden ’T2’ ve ’T3’ sinirlerini kesiyorduk.

Şimdi sadece T3’ü kesiyoruz. Daha az doku hasarı, daha başarılı sonuç. 190 vakada hiç komplikasyon yok. El terlemesinde başarı oranımız yüzde 100, koltuk altı terlemesinde yüzde 95. Göz kapağı düşüklüğü hiçbir hastamızda olmadı.

Refleks terleme oranı da azaldı, bunun olmaması zaten söz konusu değil. Yöntemimizi ’International Society of Minimally Invasive Cardiothoracic Surgery’ kongresinde bildiri olarak sunduk.

Nesrin COŞKUN/DHA

Haberin Devamı