Dünya Terörist belgeselde görünmüş!

Terörist belgeselde görünmüş!

Paylaş
Terörist belgeselde görünmüş!

Londra'da köprüdeki yayaları ezip insanları bıçaklayan saldırganların ismi açıklandı, teröristlerden birinin geçen yıl bir İngiliz kanalında yayınlanan belgeselde yer aldığı kesinleşti. Tüm ülke, ismi polis tarafından bilinen ve gizli servis MI5'in listesinde bulunan Khuram Butt'ın gözden kaçırılmasıyla çalkalanıyor

İngiltere'nin başkenti Londra'yı kana bulayan üç teröristten ikisinin ismi açıklandı. 27 yaşındaki Khuram Butt polis tarafından biliniyordu ve gizli servis MI5'in listesinde yer alıyordu.

Skandal yalnızca bununla da sınırlı değil. Butt'ın geçen yıl Channel 4'te yayımlanan 'Yan Kapımızdaki Cihatçılar' belgeselinde yer aldığı ortaya çıktı. Saldırgan, belgeselde terör örgütünün bayrağına secde ediyor.



Pakistan asıllı 27 yaşındaki 'Abz' kod adlı saldırgan, yedi kişinin öldüğü katliama üzerine Arsenal forması giyerek katılmıştı.

İkinci saldırganın ismi ise, Rachid Redouane. Redouane, Fas ve Libya doğumlulardan oluşan bir aileden geliyor. Polis henüz üçüncü ismi açıklamadı.

Mart ayından bu yana üç saldırıya sahne olan İngiltere'de, Khuram Butt'ın bu kadar yakından izlenmesine rağmen polisin hiçbir önlem almaması yoğun şekilde tartışılıyor.

Khuram Butt'ın İngiltere'de yasaklı olan El Muhacirun örgütüne mensup olduğunu yazan The Guardian, saldırganın daha Cumartesi yaşadığı Barking bölgesinde bu hafta düzenlenecek genel seçimlere katılmama çağrısında bulunduğunu aktarırken güttüğü faaliyetler yüzünde Doğu Londra'daki camilere alınmadığını belirtiyor.

SORUŞTURMA RAFA KALDIRILMIŞ


İç istihbarat örgütü MI5 tarafından hakkında soruşturma açılan Butt, delil yetersizliği gerekçesiyle derinlemesine incelenmedi.

The Times, Khuram Butt'ın 2005'te 52 kişinin ölmesine yol açan ve saldırı sırasında ölen Mohammed Siddique Khan ile bağlantılarına dikkati çekiyor.

Telegraph gazetesi ise, Butt'ın ağabeyi Saad Butt'ın aşırılıkla mücadele etmek adına kurulan 'Önle' adlı programdan mali destek aldığını yazıyor.

SALDIRILAR ARTIK FARKLI BİR SEVİYEDE


The Guardian'a konuşan İngiltere'nin en üst düzey terörizmle mücadele yöneticisi Mark Rowley ise, saldırıların artık tamamen farklı seviyede bir tehdite dönüştüğünü ve bununla mücadele etmek için strateji değişikliğine gitmenin zorunlu olduğunu söyledi.

Ulusal Terörizmle Mücadele birimini başında olan Rowley'ye göre polis, MI5 iletişim kanalları, topluluklar, teknoloji şirketleri, yasalar ve diğer politikalarda değişikliğe gidilmeli.

Milliyet'in haberine göre; dokuz hafta içinde 'beş saldırı planının önlendiğini ancak üç tane başarılı saldırı olduğunu' söyleyen Rowley, bu durumun şimdiye kadar gördüklerinden çok farklı olduğunu vurguluyor.

Mart, Mayıs ve Haziran aylarında üç ayrı saldırının hedefi olan İngiltere'de, üç bin kişinin terör örgütleriyle bağlantısından şüpheleniliyor.

Son saldırıda bir minibüsle London Bridge'de yayaları ezen saldırganlar, daha sonra eğlence mekanlarının bulunduğu Borough Market'a dalmış ve kurbanları bıçaklamıştı. Saldırılarda yedi can kaybı oldu, 48 yaralıdan bazılarının durumu ağır. Olay yerine hızla ulaşan polis, saldırganları vurarak öldürmüştü.

Haberin Devamı