Ekonomi Tesla Çin’de bir fabrikaya sahip olmak istiyor

Tesla Çin’de bir fabrikaya sahip olmak istiyor

Paylaş
Tesla Çin’de bir fabrikaya sahip olmak istiyor

Tesla yakın zamanlarda Çin sınırlarında bir fabrika açmak için yetkililerle görüşüyordu. Firma yapacağı bu hamle ile üretim maliyetlerinde ciddi miktarda azalma avantajına sahip olabilir

Elektrikli otomobil piyasası içinde önde gelen üreticilerden biri olan Tesla, belirli süredir Çin sınırları dahilinde bir fabrika açma planları yapıyordu. Tesla CEO’su Elon Musk bölge dahilinde Gigafactory’nin hayata geçirileceğini söylemesinden sonra Bloomberg ise Çin sınırlarında olan yerel bir şirket ile ortaklık kurulup bu projenin hayata geçeceğini söylemişti. Bu olayın hemen ardından Wall Street Journal ise Tesla’nın, Çin yönetimiyle ülke içinde yerel bir şirket ile ortaklık kurmaksızın bir fabrika açmak için görüştüğünü söyledi.


ÇİN'DE FABRİKA İSTİYORLAR


Çin hükümeti kendi ülkesinde otomotiv üretim tesisi açmak isteyen şirketler birtakım şartlar öne sürerek yatırım izni veriyor. Ülke sınırları dahilinde fabrika kurmak için yerel bir şirketle ortaklık gerçekleştirmek ve fabrikanın ortaya çıkardığı kazancı ile fabrikada olan teknolojiyi yerel şirket ile bilgi paylaşımına açmak gibi oldukça önemli şartlar sunması bunlara örnek gösterilebilir. Tesla ise yerel bir şirket ile ortaklık kurmadan bu durumu gerçekleştirecek olmasından dolayı yüzde 25 oranında ithalat vergisiyle karşı karşıya kalabilir.

Gelen bilgilere göre yıl sonunda kadar bitirilmesi planlanan yatırım projesinin batarya üretimi için mi olacağı yoksa hem otomobil hem batarya gibi ikili üretim sistemininmi olacağı konusunda net bilgiler mevcut değil. Sonuç olarak birçok firma Çin sınırlarında olan ekonomik avantajları kendi yararına kullanarak hareket etmeye çalışıyor.

Yeni bir kot modası başlayabilir: Tanga pantolon!

Haberin Devamı