Ekonomi 'Teşvik'e uzatma yok

'Teşvik'e uzatma yok

Paylaş
'Teşvik'e uzatma yok

Bakan Çağlayan, 2004 yılında yürürlüğe giren, daha sonra genişletilen 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasası uygulamasının uzatılmayacağını söyledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Bilindiği gibi 19 Haziran 2012 tarihinde dünyada yankı uyandıran ve örneği az görülen yeni bir teşvik sistemi yürürlüğe koyduk. Bu çerçevede 2004 yılında yürürlüğe giren 5084 sayılı yasanın daha önce çeşitli kez uzatılan uygulama süresi 31 Aralık 2012'de sona erecektir'' dedi.

Zaman zaman söz konusu yasanın yürürlük süresinin uzatılması taleplerinin gündeme geldiğini anımsatan Çağlayan, bu konudaki çalışmalarını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunduklarını belirtti.

Çağlayan, ''Çalışmalarımız sonucunda, Sayın Başbakanımızın da onayı ile 5084 sayılı yasanın yürürlük süresinin öngörüldüğü gibi 2012 sonunda bitmesi ve uzatılmamasına karar verilmiştir'' dedi.

Çağlayan, ''5084 kapsamındaki 'gelir vergisi stopajı desteği', 'sigorta primi işveren hissesi desteği', 'bedelsiz yatırım yeri desteği' ve 'enerji desteği' 31 Aralık 2012'de sona erecek. Ancak destekler 19 Haziran 2012'de yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi eliyle daha güçlü ve daha etkin olarak yürütülecektir'' dedi.

Karar Amerika'yı bağlar

Ekonomi Bakanı Çağlayan, ABD'nin gelecek yıl İran'a yeni yaptırım kararı çıkartacak olmasının ihracatta düşüşe neden olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, "Amerika'nın kararı Amerika'yı bağlar, ben Amerika'nın üyesi değilim. Ben Avrupa Birliği'nin üyesi değilim. Avrupa'nın kararı da Avrupa'yı bağlar. Ve size soruyorum, İran'ın yaklaşık 80-90 milyar dolarlık ithalatının, hadi bu yıl ilk defa rekor olarak diyelim ki 10 milyar dolarını biz yaptık, geri kalan 80 milyar dolarlık ithalatı İran nereden yapıyor?" diye konuştu.

Haberin Devamı

Sümeyye Dalkılınç - AA