Ekonomi Tezgah altı faizi yüzde 10'a dayandı

Tezgah altı faizi yüzde 10'a dayandı

Paylaş
Tezgah altı faizi yüzde 10'a dayandı

Yaklaşık bir yıldır çift haneli rakamların altına inen mevduat faizleri yeniden yükselişe geçti

FAİZ YARIŞI BAŞLADI

Haziran bilançolarını yüksek çıkarmak isteyen bankalar, faiz yarışına başladı. Yaklaşık bir yıldır çift haneli rakamların altına inen mevduat faizleri yeniden yükselişe geçti. Bankalar 50 bin liranın üzerindeki mevduata yüzde 8.5 ile yüzde 10 faiz uyguluyor. Halen mevduata uyguladığı faizleri resmi olarak değiştirmeyen bankalar, paranın miktarı, müşteri şube ilişkileri, ilk kez hesap açıılıp açılmadığı gibi kritere göre farklı faiz uyguluyor.

TANIŞMAYA ÖZEL FAİZ

Halen banka tabelalarındaki faiz oranları yüzde 6.50 ile 7.5 arasında. Buna karşın şubelere verilen günlük yetkilerin dışında hatırlı müşterilere ve büyük para sahiplerine uygulanan faiz oranları günlük, hatta saatlik değişiyor. Bazı bankalar ise kendisiyle ilk kez çalışacak olan müşterilerine bir defaya mahsus daha yüksek faiz veriyor. Şekerbank ve HSBC ilk kez mevduat hesabı açtıran müşterilerine yarım puana varan özel faiz uyguluyor.

AMAÇ MÜŞTERİ ÇEKMEK

Şekerbank ilk kez hesap açacak olan ve 100 bin lirası bulunan müşterileri için aylık yüzde 10.25 faiz verirken, HSBC 75 bin liranın üzerinde birikimi olanların faizini yüzde 9’a kadar yükseltiyor. Finansbank ise son üç yıldır Finansbank ile çalışmayan müşterilerini yeniden çekebilmek amacıyla, onlara özel faiz uyguluyor. Banka bu kapsamdaki müşterilerine herhangi bir meblağ zorunluluğu getirmeden 35 gün için yüzde 9.75 faiz veriyor.

FAİZ, YILI YÜZDE 11'LE KAPATIR

Faizlerde yıl sonuna kadar yükseliş yaşanacağını söyleyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Aykut Demiray, mevduat faizlerinde de yükselişin başladığını belirtti. Aykut Demiray, “Mevduat faizleri yükseliyor. Zaten Merkez Bankası da kendi faiz oranlarını artırmadan piyasanın faizlerini yükseltmesini istiyor. Piyasalara bir süredir bu yönde mesaj veriyor. Fonlamaları da azaltıyor. Bu nedenle bankalar için mevduatın önemi artıyor. Yıl sonuna kadar yıllık mevduat faizi yüzde 11’e gelir” dedi.

İŞTE BANKALARIN FAİZLERİ

AKBANK : Banka 100 bin lirası bulunan yatırımcılarına 28/72 günlük mevduat için yüzde 9.70, 85 bin lirası bulunan müşterilerine yüzde 8.75 faiz uyguluyor. Son bir haftadır faizlerin kademeli yükseldiğini söyleyen yetkililer, özel faiz limitini 150 bin liradan, 100 bin liraya çektiklerini belirtti.

İŞ BANKASI: Banka 100 bin lira hesabı bulunan müşterilerine 9.15 faiz uygularken, para miktarı 85 bin liraya düştüğünde faiz oranı yüzde 9.10’a geriliyor. Banka geçen hafta aynı tutardaki mevduata yüzde 8.75 faiz uyguluyordu.

TÜRK EKONOMİ BANKASI: 50 bin ile 100 bin lira arasındaki mevduata uyguladığı faiz yüzde 9.20.

ANADOLUBANK: Banka, 85 ve 100 bin liralık mevduata aynı faizi uyguluyor. Bu tutardaki mevduata aylık yüzde 9.25 faiz veren bankanın iki aylık mevduat faizi ise yüzde 9.30 seviyesinde.

YAPI KREDİ: 100 bin lirası olan müşterilerine 40 günlük mevduat için yüzde 9.10 faiz veren banka, 30 günlük mevduat içinse yüzde 9.20 faiz uyguluyor. Banka 100 bin lira altı mevduata ise yüzde 8.90 faiz veriyor. Bir hafta önce bankanın faizi yüzde 8.75 olarak uygulanıyordu.

FORTİS: 100 bin liralık mevduata 8.90 faiz uygulayan banka, bazı müşterileri için bu oranı yüzde 9’a çıkarıyor. 85 bin liraya kadar olan mevduata verilen faiz, yıllık bazda yüzde 8.75. 500 bin lira ile 1 milyon lira arasındaki mevduata verilen faiz ise yüzde 9.25’e kadar çıkıyor.

DENİZBANK: Banka, 100 bin liralık mevduatı bulunan müşterilerine yüzde 9.40 faiz uyguluyor. ING BANK Banka 85 bin lirası olanlara 32-45 günlük mevduat için yıllık bazda yüzde 9 faiz verirken, 100 bin lira için 9.50 faiz uyguluyor.

2

Haberin Devamı