Gündem TGC'den Twitter yasağına dava

TGC'den Twitter yasağına dava

Paylaş
TGC'den Twitter yasağına dava

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara 5. İdare Mahkemesi'nde Twitter'a erişim yasağının kaldırılması, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından erişimin engellenmesi işleminin iptali için dava açtı

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle 21 Mart 2014 tarihli Twitter yasağının kaldırılması için Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Haberin Devamı

Dava TGC Hukuk Danışmanı avukat Gökhan Küçük tarafından yürütmeyi durdurma ve Twitter’a erişim yasağının iptali için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş adına açıldı. Dava dilekçesinde “Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kamuya yararlı dernekler statüsünde; tüzüğü gereği yasalar ve uluslararası sözleşmelerle gazetecilere tanınan hak ve özgürlükleri korumak amacıyla gerekli tüm girişimlerde bulunmak hak ve yetkisine sahip bir dernek” olduğu vurgulandı.

Dilekçede Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin “Twitter” kullanıcısı olup üyeleriyle olan ilişkilerini ve iletişimini sağladıkları, iptal kararı nedeniyle Twitter hesaplarına ulaşamadıkları vurgulandı.

Dava dilekçesinde şu noktaya dikkat çekildi.

Haberin Devamı

“Basın ve İfade Özgürlüğü üç temel ilke üzerinde yükselir. Haberleri Bilmek/ Habere Ulaşmak; Haber ve fikirleri eleştirmek/Yorumlamak ve Haberleri serbestçe yayabilmek hakkı. Bu ilkelerin her olayda ve her seferde aynı anda var olması zorunludur. Bir ilkenin idare tarafından engellenmesi o ülkede basın/ifade özgürlüğünün zedelendiğinin ve hatta basın özgürlüğünün olmadığının açık kanıtıdır. İdare twitter’ı yasaklayarak -hiçbir nesnel kritere tabi olmadan- kısaca keyfilik içinde basın ve ifade özgürlüğünü açıkça ihlal etmiştir.”