Gündem The Washington Post'tan şok iddia: Kaşıkçı'yı öldürenler ABD'de eğitim aldı

The Washington Post'tan şok iddia: Kaşıkçı'yı öldürenler ABD'de eğitim aldı

Paylaş
The Washington Post'tan şok iddia: Kaşıkçı'yı öldürenler ABD'de eğitim aldı

Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda vahşice öldürülmüştü. Üzerinden altı ay geçmesine rağmen cesedi bulunamadı. Gündemdeki yerini koruyan cinayetle ilgili, Amerikan gazetesi Washington Post’ta, dikkat çekici bir iddiaya yer verildi. Washington Post yazarı David Ignatius, Kaşıkçı’nın öldürülmesinde rolü olan Suudi ekibinden (Suudi Hızlı Müdahale Timi) bazı isimlerin Amerika’da Dışişleri Bakanlığı gözetiminde eğitim aldığını ileri sürdü.

Arkansas merkezli özel güvenlik şirketi ‘Tier 1’ tarafından verilen eğitimin, Washington ile Riyad arasındaki savunma ve istihbarat işbirliğinin parçası olarak görüldüğünü iddia eden Ignatius, eğitimin Kaşıkçı cinayeti sonrası sürdürülmediğine dikkat çekti. Cinayet sonrası, ABD’nin Suudi istihbaratını modernize etme planı da beklemeye alındı. Dışişleri Bakanlığı’ndan onay bekleyen bu proje de DynCorp şirketi bünyesindeki Culpeper Ulusal Güvenlik Çözümleri adlı kuruluşça yürütülüyordu.

Haberin Devamı

MUTREB DE VAR

David Ignatius, Culpeper projesindeki Suudi yetkililere de dikkat çekti. Projede olan Suudi istihbarat başkan yardımcısı Ahmed el Assıri, Kaşıkçı cinayetinin baş zanlılarından biri olarak yargılanıyor. Ahmed el Assıri’nin ‘Suudi Hızlı Müdahale Timi’ni kurduğu biliniyor. Timin başında olduğu bilinen güvenlik yetkilisi Maher Abdulaziz Mutreb’in de eğitim alanlardan biri olduğu belirtildi.

CIA DE VELİAHT PRENSİ İŞARET EDİYOR

Riyad yönetimi 15 kişilik infaz ekibindeki 11 kişi hakkında dava açmıştı. Beşinin idamla yargılanmasına hükmetmişti. 11 kişi arasında Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a yakın isimler Suud el-Kahtani ve General Ahmet el-Assıri de bulunuyor. ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA de cinayetten Veliaht Prensi sorumlu tutan rapor hazırlamıştı. Eski hükümet danışmanı da olan Kaşıkçı, prensin birçok kararını ve Riyad yönetiminin Yemen’e askeri müdahalesini eleştiriyordu.

Haberin Devamı

PARÇALARKEN MÜZİK DİNLEDİ!

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı konsolosluğa girer girmez saldırıya uğramıştı. Dövülüp konsolosun makam odasına sürüklenmişti. Suudi Adli Tıp Müdürü Salih el Tubaygi, Kaşıkçı’yı parçalara ayırırken, kulaklık takıp müzik dinlemişti. Meslektaşlarına da aynısını yapmalarını tavsiye etmişti. Cesedi, Suudi başkonsolos Muhammed Uteybi’nin rezidansına taşınıp oradaki fırında yakılmıştı.