Gündem TIR krizinden ilk fotoğraf

TIR krizinden ilk fotoğraf

Paylaş
TIR krizinden ilk fotoğraf

Hatay'da önceki gün MİT-Jandarma-Başsavcılık ve Özel Yetkili Savcı arasında yaşanan ve Türkiye'nin gündemine oturan TIR krizinden ilk kare ortaya çıktı. Hürriyet'in ele geçirdiği fotoğrafta MİT görevlisi olduğu iddia edilen kişiler ve Jandarma komutanı da var

Türkiye’nin gündemine oturan TIR krizi, Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanlığı’na gelen isimsiz bir ihbarla başladı. İhbara göre, Reyhanlı yönünden gelen 06 BR 8860 plakalı ve dorse plakası 06 DE 3290 olan TIR’la Suriye’ye mühimmat taşınıyordu. Arkadan gelen Fiat Linea marka otomobildekiler de TIR’a eskortluk yapıyordu. Jandarma ihbarı savcılıkla paylaştı.

Haberin Devamı



TIR ve otomobil Karasu Mevkii’nde jandarma ekiplerince durduruldu. Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu ve Cumhuriyet Savcısı Yunus Alkan olay yerine hareket ederken, olayın niteliği gereği durum Reyhanlı’daki bombalı saldırıyla ilgili soruşturmayı da yürüten TMK 10. Maddesi’yle Görevli Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’a bildirildi. Savcılar geldiğinde, otomobildeki kişiler MİT personeli olduklarını, taşıdıkları malzemelerin de devlet sırrı niteliğinde olduğunu söyledi.

Adana’dan yola çıkan TMK. 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman, bunun üzerine aracın çevresinde güvenlik önlemleri alınmasını ve kendisinin beklenmesini istedi.

Haberin Devamı



KOMUTANIN EMRİNİ DİNLEMEDİ

Bu noktadan sonra yaşananlar adeta bir film sahnesi gibi gelişti. Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kubilay Ayvaz’ı telefonla arayan İl Jandarma Alay Komutanı geri çekilmeleri, MİT görevlileri ile TIR’ı serbest bırakmaları emrini verdi. Ancak Yüzbaşı Kubilay Ayvaz, komutanına, konunun adli nitelikte olduğunu, olay yerinde emir verme yetkisinin Savcı Özcan Şişman’da olduğunu bu nedenle emri yerine getiremeyeceğini iletti.

VALİLİKTEN YAZILI TALİMAT

Adana’dan gelen Savcı Özcan Şişman beklenirken, Kırıkhan Kaymakamlığı’ndan olay yerine gelen bir görevli Hatay Valiliği’nin yazılı emrini Yüzbaşı Kubilay Ayvaz’a tebliğ etti. Valilik talimatında jandarmaların geri çekilmesi, TIR sürücüsü ve MİT görevlilerinin araçları ile serbest bırakılması yazılıydı. Konudan haberdar edilen Savcı Özcan Şişman’ın karşı çıkmasına rağmen Hatay Valiliği’nden gelen talimata uyularak araçlar ve MİT’çiler serbest bırakıldı.

İKİNCİ SEFER ÇEVRİLDİ

Reyhanlı yönüne hareket eden TIR, Savcı Özcan Şişman’ın talimatıyla bu sefer Hatay Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından Muratpaşa mevkiinde yeniden durduruldu. İddialara göre bu kez TIR’ı durduran ekibin yanında Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman da vardı. Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcısı TIR’ın ikince kez durdurulduğu yere geldi ve kendi personeli olup olmadığını kontrol etti.

SAVCININ TALİMATI UYGULANMADI

TIR bölgedeki bir fabrikanın bahçesine çekilip sürücüyle birlikte TIR’da bulunan 1’i Suriye uyruklu 2 kişi de gözaltına alındı. Savcı Şişman, TIR’da arama yapılıp malzemelerin boşaltılması için talimat verdi. Ancak Hatay Valiliği’nden “Arama yapmayın” yazılı talimatı geldi. Bunun üzerine ekipler savcının arama talimatı yerine Valilik’ten gelen talimata uydu.

SAVCI VE JANDARMA TUTANAK TUTTU

Adli kolluğa arama yaptıramayan ve talimatı uygulanmayan Savcı Şişman, tutanak tutarak olay yerinden ayrıldı. Reyhanlı’dan yola çıkarak Kilis’teki Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Suriye’ye geçeceği öğrenilen TIR, Reyhanlı’ya geri döndü. Yapılan araştırmada TIR’ın kişi adına kiralandığı, bu kişinin de insani yardım yapan bir vakıfla bağlantılı olduğu belirlendi.

TALİMAT OLAY YERİNDE GELDİ

Reyhanlı’dan itibaren TIR’ı takip edip Kırıkhan’da durduran polislerinse görevden alındığı öğrenildi. TIR’ı takibe alan terör ve organize polislerin olay yerinde oldukları sırada gelen talimatla görevden alındıkları bildirildi. Ardından Terör ve Organize Şube’den görevli şube müdür yardımcıları ve bazı amirlerin de görev yerleri değiştirildi.

HÜRRİYET

Haberin Devamı