Tok tutan pratik sahur ve iftar menüleri

İftarda nasıl beslenmeli? Sahurda neler yenmeli? Ramazan'da en çok kafamızı karıştıran 2 soru bunlar. Gıda Mühendisi ve Diyetiysen Gamze Ekinci 4 günlük örnek beslenme programını anlattı... / Hazırlayan: ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

14 Nisan 2021, Çarşamba 09:49 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
Pratik ayran aşı çorbası tarifi

Pratik ayran aşı çorbası tarifi

Protein, lif ve kalsiyum içeren bu sağlıklı ayran aşı çorbasını sıcak ve soğuk olarak tercih edebilirsiniz. Çorbalar unsuz ve kremasız hazırlanmalı. Sebze, domates, tavuk, mercimek çorbası gibi hafif çorbalar tercih edilebilir. Hazırlanırken pirinç, buğday gibi karbonhidrat kaynaklarını sıkça eklemeyi tercih etmeyin. Fakat ayran aşı çorbasında olduğu gibi tarifte varsa kompleks karbonhidrat denilen bulgur, karabuğday tercih edin.

MALZEMELER:

1 Su bardağı buğday veya karabuğday

1/2 su bardağı nohut

500 g süzme yoğurt

6 su bardağı su

1 çay kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı nane

SERVİSİ İÇİN:

1 çay kaşığı kırmızı pulbiber

1/4 demet dereotu ve taze nane

HAZIRLANIŞI:

Karabuğday ve nohudu bir gece öncesinden ıslayın.

Nohut ve karabuğdayı pişene kadar orta ateşte haşlayın.

Haşlama sularını mineral vitamin açısından zengin olduğu için dökmeyip çorba yapımında kullanın.

Çorbaya kıvam ve lezzetini verecek süzme yoğurdu, pürüzsüz bir hal alana kadar karıştırın.

Haşlanan nohut ve karabuğdayı birleştirip hafifçe karıştırın.

Karabuğday ve nohut piştikten sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın

Soğuyan bu karışımı, süzme yoğurt ve nane ekleyerek karıştırın.



1. GÜN

1. GÜN

SAHUR

  • Sebzeli omlet
  • 1 dilim beyaz peynir
  • 5-6 zeytin (tercihen tuzsuz)
  • Domates, salatalık, biber, mevsim yeşillikleri
  • Yağsız tost (beyaz peynirli)
  • 1 bardak süt

İFTAR

  • 1 adet hurma + 1 bardak su
  • 1 kase mercimek çorbası

5-10 dakika bekledikten sonra:

  • Fırında karnıyarık
  • 1 kase yoğurt
  • 1 avuç kadar Ramazan pidesi
  • Mevsim Meyvesi

2. GÜN

2. GÜN

SAHUR

  • Menemen
  • Peynir
  • 2 tam ceviz
  • 2 dilim tam tahıllı esmer ekmek
  • Açık çay

İFTAR

  • 1 adet hurma + 1 bardak su
  • 1 kepçe ayran aşı çorbası
  • Etli taze fasulye
  • 1 kase cacık
  • 1 kase şekersiz kayısı kompostosu
  • 4-5 kaşık domatesli bulgur pilavı

3. GÜN

3. GÜN

SAHUR

  • Tavada göz yumurta
  • 1-2 dilim beyaz peynir
  • 6 zeytin (tercihen tuzsuz)
  • 2 adet kuru kayısı
  • Domates salatalık biber mevsim yeşillikleri
  • Haşlanmış / fırında patates

İFTAR

  • 1 adet hurma + 1 bardak su
  • 1 kase ezogelin çorbası

5-10 dakika bekledikten sonra:

  • Etli sebzeli güveç
  • 3-4 kaşık pirinç pilavı
  • 1 küçük dilim güllaç

4. GÜN

4. GÜN

SAHUR

  • Çırpılmış yumurta
  • Lor peynir / çökelek
  • Yarım avokado
  • Kırmızı kapya biber, mevsim yeşillikleri
  • 1 adet dereotlu yulaflı ev poğaçası

İFTAR

  • m1 adet hurma + 1 bardak su
  • 1 kase ayran aşı çorbası

5-10 dakika bekledikten sonra:

  • Fırında veya ızgara köfte
  • 1-2 kaşık patates püresi
  • Ayran
  • Mevsim meyvesi

Fit güllaç

Fit güllaç

Malzemeler:

  • 250 gr kadar paket güllaç
  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
  • 1.5 kaşık bal
  • 1 litre laktozsuz yarım yağlı süt
  • Vişne veya çilek, ceviz veya Hindistan cevizi tozu
  • 1 yemek kaşığı gül suyu

HAZIRLANIŞI:

  • Balı, ılık süte ekleyip karıştırın, ardından gül suyunu ekleyin.
  • Derince bir kaba veya borcama bir miktar süt ilave edin.
  • Kalıbınızın şekline göre güllaç yapraklarını yerleştirin.
  • Her kata süt ekleyin.
  • Dövülmüş cevizin bir miktarını serpip, üzerini tekrar güllaçla kaplayın.
  • Tekrar süt ve bir kat daha ceviz ve yine güllaç, bu işlemi tekrarlayın.
  • Kalan tüm sütü ekleyip streçle üstünü kapatıp dolaba alın.
  • Ortalama 3-4 saat sonra buzdolabından alıp üzerini dilediğiniz gibi süsleyip servis edin.


Sağlık içerikleri sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER Kadınlarda ve erkeklerde kalp krizi belirtileri