Gündem Topkapı Sarayı'nı inşaatlar mı çökertiyor?

Topkapı Sarayı'nı inşaatlar mı çökertiyor?

Paylaş
Topkapı Sarayı'nı inşaatlar mı çökertiyor?

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olan Topkapı Sarayı’nı TBMM gündemine taşıdı. Saray çevresinde yoğunlaşan inşaat çalışmaları ve yoğun trafiğe de dikkat çeken CHP’li vekil deformasyonların kaynağının araştırılmasını istedi

İstanbul'daki Topkapı Sarayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. Topkapı Sarayı içerisindeki Fatih Köşkü güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Makyaj ve restorasyonlar ile yıllardır ayakta tutulmaya çalışılan Topkapı Sarayı Müzesi'nin taşıyıcı duvarlarında büyük yarıklar oluştu. Topkapı Sarayı Müzesi'nde yer alan hazine bölümünün sergilendiği Fatih Köşkü'nün bodrum katında tesadüfen yarıklar ortaya çıktı.

‘YOĞUN İNŞAAT, İNSAN VE ARAÇ TRAFİĞİ’

Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP’li Yarkadaş, “Uzmanlar tarafından 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağı belirtilen sarayın statik bakımdan incelemesi neden bugüne kadar yapılmamıştır?” dedi. Saray çevresinde yoğunlaşan inşaat çalışmaları (metro, yol vs.) ve yoğun trafiğe de dikkat çeken CHP’li vekil deformasyonların kaynağının araştırılmasını istedi.

‘5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREME DAYANAMAYACAK’

Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge sunan Yarkadaş, şu ifadelerde bulundu:

“Topkapı Sarayı’nın yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve içerisindeki Fatih Köşkü’nün güvenlik gerekçesiyle kapatıldığı basına yansımıştır. Sarayda hazine bölümünün sergilendiği Fatih Köşkü'nün bodrum katında tesadüfen yarıklar ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Uzmanlar tarafından büyük tehlike arz ettiği ifade edilen saraya vakit geçirilmeden müdahale edilmesi gerektiğinin ise altı öneme çizilmiştir.

Bu çerçevede;

1- Uzmanlar tarafından 5 büyüklüğünde bir depreme bile dayanamayacağı belirtilen sarayın statik bakımdan incelemesi neden bugüne kadar yapılmamıştır?

2- Saray çevresinde yoğunlaşan inşaat çalışmaları (metro, yol vs.) ve yoğun trafik nedeniyle deformasyonların oluştuğu doğru mudur?

3- Marmara Denizi’ndeki sismik aktiviteden etkilendiği ifade edilen sarayda deformasyon ölçümleri yapılmakta mıdır? Yapılmaktaysa ölçüm sıkılığı nedir?

4- Güçlendirme çalışmaları kapsamında sarayda hangi işlemler yapılacaktır? Öngörülen maliyet miktarı nedir?"