Ekonomi Toplu sözleşme masasından memurlara 2 müjde!

Toplu sözleşme masasından memurlara 2 müjde!

Paylaş
Toplu sözleşme masasından memurlara 2 müjde!

3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri dün başladı. İlk toplantıda eş durumu tayininde 3 yıl sınırının esnetilmesi, göreve 2005'ten sonra başlayan 1 milyon memura 1 derece verilmesi konularında anlaşma sağlandı

Memurlar ile hükümetin zam pazarlığı dün başladı ve bir ay içinde sonuçlanacak. Toplu sözleşme adı altında gerçekleşen bu pazarlık, milyonlarca kişinin 2016 ve 2017 yılları için elde edeceği kazanımları belirleyecek. Çıkacak sonuç 3.2 milyon memur, 1.9 memur emeklisi olmak üzere 5.1 milyon kişiyi kapsıyor. Bu kişilerin eş ve çocukları da dahil edilirse toplu sözleşme, 20 milyon kişiyi doğrudan ilgilendiren çok önemli bir süreç.

Haberin Devamı

SENDİKALAR TAM KADRO

Masada memur kesimini Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) temsil ediyor. Yetkili sendika ise en çok üyesi olan Memu-Sen. Kamu kesimini de Maliye, Çalışma Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı yetkililerinden oluşan Kamu İşveren Heyeti temsil ediyor. Heyetin başkanı Çalışma Bakanı Faruk Çelik

DERECE TALEPLERİNE ONAY

Sendika üyelerinin yer tartışması nedeniyle 45 dakika gecikmeli başlayan toplu sözleşme görüşmelerinin ilk gününde memuru sevindirecek 2 gelişme yaşandı. 15 Ocak 2005’ten önce göreve başlayan memurlara ilave 1 derece yükselmesi uygulanmıştı. Ancak bu tarihten sonra göreve başlayan yaklaşık 1 milyon memur bu haktan yararlanamamıştı ve yıllardır bu konuda bir talep vardı. Memurun bu talebi dün kabul edildi.

Haberin Devamı

EŞ TAYİNİ KOLAYLAŞACAK

2005 sonrası memurlara 1 derece verilen memurun maaşında kıdeme göre 5-150 lira arasında artış olacak. Diğer bir konu ise eşi özelde çalışanların tayiniyle ilgili. Eşi özelde çalışan memura 3 yıl şartı koşuluyor. Yani tayin için özeldeki eşin 3 yıl aynı işyerinde sigortalı çalışması gerekiyordu. Aile birliğinin korunması için bu şart esnetilecek. 3 yıl şartının 2 veya 1 yıla düşürülerek tayin sorununun çözülmesi bekleniyor.