Edirne Toplu taşımacılar, sektör için destek çağrısı yaptı

Toplu taşımacılar, sektör için destek çağrısı yaptı

Paylaş
Toplu taşımacılar, sektör için destek çağrısı yaptı

Toplu taşımacılar, sektör için destek çağrısı yaptı

Olgay GÜLER/EDİRNE, (DHA)- TÜRKİYE Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB) Denetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik, ülke genelinde toplu taşımacılık sektöründe pandemi nedeniyle esnafın çok zor durumda kaldığını belirterek destek istediklerini söyledi. Giyik, "Sektör şu anda çok sıkıntılı bir süreçte. Devletimiz şu günlerde bize el uzatsın. Bizim çok büyük desteklerde gözümüz yok. Ayakta durmamız için, halkımızı mağdur etmemiz, çalışabilmemiz için bize el uzatsın" dedi.
Trakya genelinde faaliyet gösteren toplu ulaşım sistemine bağlı kooperatif başkanları Edirne'de bir araya gelerek, özellikle pandemi sürecinde sektördeki sıkıntıları kamuoyuyla paylaştı. TÖHOB Denetim Kurulu ve Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) Kooperatif Başkanı Hakan Giyik başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya bölgedeki kooperatif başkanları katıldı.
'DESTEK OLUNURSA MUTLU OLURUZ'
Toplantıda konuşan Giyik, ülke genelinde toplu taşımacılık sektöründe esnafın çok zor durumda olduğunu söyledi. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın esnafa yönelik açıkladığı destek paketinden kendilerinin de yararlanmak istediklerini söyleyen Giyik, "Dünya olarak zor günlerden geçiyoruz, keşke böyle bir şey yaşanmasaydı, böyle sıkıntılar çekmeseydi esnafımız. Şu anda herkes sıkıntıda ama bizim onlardan bir farkımız var, özellikle taşıma konusunda Türkiye'ye çok vakıfız. Ücretsiz hizmet eden tek esnafız. Bugün vergimizi, sigortamızı, belediyeye olan borcumuz ödeyemezken yapılacak destek bizim için çok önemliydi. Biz kooperatifler olarak mücadelemizi devletimizin görmesini istiyoruz. Gerçekten sıkıntılarımızı yetkililer anlarsa bize de destek olunursa mutlu oluruz" dedi.
'SEKTÖR TIKANMA AŞAMASINA GELDİ'
Koronavirüsün ikinci dalgasında yolcu sayılarının günlük 80 binden 8 bine düştüğünü dile getiren Giyik, "Şu anda ikinci dalganın olduğu günlerde yolcu sayımız 8 bin civarında gidiyor. Bu sayıyı mevcut rakamlarla çarptığımızda çok komik rakamlar çıkıyor ve bu rakamlar, bizim yaktığımız mazotu karşılamıyor. Bu aracın arızası, lastiği, amortismanı var. Kaldı ki araçların şoförleri var. Şoförlerimize 10 aydan beri 10 aylık maaşlarının yarısını vermemişizdir. Şoförlerimizi kısa çalışmadan faydalandırıyoruz ama o süreler dolduğunda yerlerinde yeni şoför bulamıyoruz. Gerçekten sektör tıkanma aşamasına geldi" diye konuştu.
'DESTEK OLMAZSA ARAÇLARIMIZI DURDURMAK ZORUNDA KALACAĞIZ'
Edirne'de kooperatif olarak 10 aylık süreçte toplam 12 milyon lira zararlarının olduğunu ifade eden Giyik, "10 aydan beri bizim kooperatifimizin 12 milyonluk bir zararı var. Sadece ödeyemediklerimizden bahsediyorum. Bunlar çığ gibi büyüyor. Bu sürecin mayıs ayına kadar bu şekilde devam etmesi söz konusu. Ama biz mayıs ayına kadar dayanamayız diye düşünüyoruz. Acilen Cumhurbaşkanımızdan bizim gibi taşıma kooperatiflerini göz önüne alarak tekrar paket açıklamasını bekliyoruz. Bu destek açıklanmazsa araçlarımızı durdurmak zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.
Devletten acilen destek beklediklerini sözlerine ekleyen Giyik, "Sektör şu anda çok sıkıntılı bir süreçte. Devletimiz şu günlerde bize el uzatsın. Bizim çok büyük desteklerde gözümüz yok. Ayakta durmamız için, halkımızı mağdur etmemiz, çalışabilmemiz için bize el uzatsın" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI

Haberin Devamı