Ekonomi Torba yasa yürürlüğe girdi! Milyonları ilgilendiren kolaylıklar

Torba yasa yürürlüğe girdi! Milyonları ilgilendiren kolaylıklar

Paylaş
Torba yasa yürürlüğe girdi! Milyonları ilgilendiren kolaylıklar

Vergi indirimi, esnafa işsizlik parası, çiftçi borçlarına kolaylık ve işsizlere, emeklilikte yaşı bekleyenlere 53 liraya sağlık hizmeti getiren Torba Yasa Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa milyonlarca kişiye kolaylık sağlayacak

Faize Hazine desteği


Kanuna göre, çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri yoluyla Ziraat Bankası’ndan kullandıkları kredi borçları yeniden yapılandırılacak. Çiftçiler kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (8 Mart 2017) itibaren üçüncü ayın (Mayıs) sonuna kadar başvuru yapabilecek. Yapılandırılan tutara yapılandırma tarihine kadar yıllık yüzde 11 faiz uygulanacak. Bu faizin yüzde 6’sı Hazine, yüzde 5’i çiftçi tarafından karşılanacak.

120 bin çiftçiye kolaylık


Borcunu yeniden yapılandıran çiftçiler ilk taksiti, 2017 Ekim sonuna kadar, izleyen taksitleri ise 2018’in Ekim ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda olmak üzere toplam beş taksitte ödeyecek. Yapılan hesaplamaya göre; bütün borçluların yapılandırmaya başvurması durumunda Hazine’ye maliyeti 825 milyon lira olacak. 120 bin kişinin düzenlemeden yararlanması bekleniyor.

Elektrik borçları da var


Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’nin (TEDAŞ) tarımsal sulamada kullanılan elektrik tüketiminden kaynaklanan ve 15 Şubat’tan önceki alacaklar da yeniden yapılandırılacak. TEDAŞ’a 13 bin abonenin 780 milyon lira, tarımsal sulamada 40 bin abonenin 1 milyar 360 milyon lira borcu var. Düzenlemeyle 2.2 milyar lira tutarındaki alacak yapılandırılacak. Tarımsal sulamadan kaynaklanan elektrik borçlarının 1 milyar TL’si Dicle Bölgesi’ne ait bulunuyor.


Düzenli ödemeye yüzde 5 indirim


Bankacılık, finans ve sigortacılık sektörleri dışında vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 indirim yapılacak. Hesaplanan indirim tutarı 1 milyon liradan fazla olmayacak. İşyeri ve konutu dövizle satın alan, Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancılar, KDV’den muaf tutulacak. Ayrıca, Türk vatandaşlarının yurtdışında ikamet eden ana, baba, eş ve çocuklarının talep etmeleri halinde, ikamet şartı aranmaksızın Genel Sağlık Sigortalısı sayılacak.

Gurbetçiye konutta vergi avantajı


Düzenlemeye göre, Türkiye’ye yerleşmeyen yabancı uyruklu kişiler ile iş merkezi Türkiye’de olmayan işyeri ya da Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlar, satış bedelini yurtdışından getirilecek dövizle ödemeleri şartıyla, ilk aldıkları işyeri ve konutta KDV ödemeyecek. Çalışma veya oturma izni alarak 6 aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları da Türkiye’den konut ya da işyeri almaları durumunda KDV ödemeyecek. Konut ya da işyerini bu yolla alanlar 1 yıl satış yapamayacak.

8 milyarlık prim borcuna af geldi


Genel Sağlık Sigortası için gelir testi yaptırmayanlara af maddesi de yasalaştı. 1 Nisan itibarıyla yürürlüğe girecek maddeye göre; hiç teste girmeyenler 12 ay içinde bu testi yaptırarak yeni prim tutarını belirleyecek. Bu kapsamdaki 4.5 milyon kişinin 8 milyar liralık borcu silinecek. Cebinden prim ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanacak kişiler için 53 lira prim ödemek yeterli olacak.

Esnafa işsizlik maaşı


Çeşitli sıkıntılardan dolayı zora düşen esnafa, 10 aya kadar işsizlik parası ödenecek. Bunun için ‘Esnaf Ahilik Sandığı’ kurulacak. Son 3 yıl içinde 600 gün faaliyette sandığa prim ödeyenlere 6 ay, 900 gün prim ödeyenlere 8 ay, 1080 gün prim ödeyenlere de 10 ay boyuna Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği (işsizlik maaşı) verilecek. 1 Ocak 2018’den itibaren esnaf, kazancına göre sandığa her ay belli bir prim yatıracak, devlet de buna katkı yapacak.

Haberin Devamı