Gündem Trafik ceza makbuzlarını yaktılar

Trafik ceza makbuzlarını yaktılar

Paylaş
Trafik ceza makbuzlarını yaktılar

Eskişehir'de yaklaşık 100 kişi, daha önce katıldıkları eylemlerde yolu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle Emniyet Müdürlüğü'nün kendilerine kestikleri 343 liralık para cezası makbuzlarını topluca yakıp, 'Vali istifa' diye slogan attılar

Akşam saatlerinde valilik yanındaki eski adliye binası önünde toplanan bir grup, üzerinde ’AKP’nin Valisi istifa’ yazısı ve üzerinde 343 Liralık temsili para makbuzu bulunan pankart açtı. Grup, Vali Güngör Azim Tuna’yı hak ve özgürlüklerin kullanılmasını engellediğini iddia edip yaklaşık bir dakika boyunca, ’Vali İstifa’ diye bağırdı. Emek ve Demokrasi Güçleri adına basın açıklamasını Eskişehir Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İlker Özokçu okudu.

İlker Özokçu, Eskişehir’de çeşitli tarihlerde düzenlenen yürüyüşlere katılan yüzlerce kişiye Eskişehir Emniyet Müdürlüğü tarafından 343’er liralık para cezaları kesildiğini belirtti. Bu cezaların kendilerini yıldıramayacağını söyleyen Özokçu şöyle konuştu: "Hak ve Özgürlükler mücadelemizi trafik para cezaları ile engelleyeceğini sanan Eskişehir valisi istifa etmelidir.

Gezi olayları başladığından bugüne baskı ve sindirme politikaları ile emek ve demokrasi güçlerine adeta ’Cadı avı’ başlatan, hukuksuz ve mesnetsiz bir şekilde gözaltı ve tutuklamalarla halkı sindirmeye çalışan AKP hükümeti ve onun valisinin son marifeti trafik para cezaları. Eskişehir’de ikisi Ali İsmail Korkmaz’ı anma yürüyüşü ve biri de vali istifa mitingi olmak üzere son iki ayda yapılan 5 gösteri için 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefetten soruşturma açılırken katılan yüzlerce kişiye Karayolları Trafik Kanunu’na aykırılık iddiasıyla 343’er lira para cezası kesilmiştir.

İnsanlar yapılan bu eylem ve etkinliklerde Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanmıştır. Ortada idari para cezasına konu olabilecek bir maddi eylem ve kusurlu davranış bulunmadığı halde bu para cezasının verilmesi, vatandaşların para tehdidi ile baskı altına alınmaya çalışılmasından başka bir şey değildir. Bu cezalar; halka, toplumsal muhalefete, Emek ve Demokrasi Güçleri’ne baskı, sindirme ve gözdağı verme politikasıdır ve siyasi bir karardır."

İlker Özokçu, kendilerinin Ali İsmail Korkmaz’ı anma etkinliğine ve düzenlenen ’Vali istifa’ mitingine katıldıklarını ifade ederek, "Biz bunları yaptığımızı sanarken ’Karayolu yapısı üzerine trafiği güçleştirecek, tehlikeye sokacak veya engel yaratacak, trafik işaretlerinin görülmesini engelleyecek veya güçleştirecek şekilde bir şey atmak, dökmek, bırakmak vb., hareketlerde bulunmak ve karayolu yapısı ve güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar vermek, yerlerini değiştirmek veya ortadan kaldırmak’ fiilini gerçekleştirmişiz, ama haberimiz yok. Kurnazca düşünülmüş ve komedi filmlerini aratmayacak kadar gülünç bu cin fikrin Eskişehir’deki uygulayıcısı valiye sesleniyoruz: Trafik para cezaları ile bizi sindireceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Biliniz ki Emek ve Demokrasi Güçleri olarak eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye için sokağa çıkmaya, zalimin zulmüne karşı kardeş kalplerle omuz omuza direnmeye devam edeceğiz" dedi. Yapılan konuşmaların ardından kalabalık 343 liralık trafik cezası makbuzlarını ve fotokopilerini topluca yaktı. Kalabalık çeşitli sloganlar attıktan sonra dağıldı.

Eyüp KELEBEK/ ESKİŞEHİR, (DHA)