Dünya Trump'a yargıdan bir darbe daha

Trump'a yargıdan bir darbe daha

Paylaş
Trump'a yargıdan bir darbe daha

ABD Başkanı Donald Trump'a yargından bir darbe daha geldi. Trump yönetimi, Seattle’daki federal mahkemenin 7 Müslüman ülkeye getirilen ülkeye giriş yasağını askıya almasına itiraz etti. Ancak temyiz mahkemesi bu başvuruyu kabul etmedi

ABD’de temyiz mahkemesi, ABD Başkanı Donald Trump’ın nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu 7 ülkenin (Irak, İran, Libya, Suriye, Somali, Sudan, Yemen) vatandaşlarına uyguladığı vize ve ülkeye giriş yasağının tekrar yürürlüğe konulması talebini reddetti. Temyiz Mahkemesi 9’uncu Dairesi’nin yargıçları William Canby (85) ve Michelle
Friedland (44), ABD Adalet Bakanlığı’nın buna itiraz süresinin bugün yerel saatle 15.00’te dolacağını belirtti.

Temyiz mahkemesi, Trump’ın yasağına karşı davayı açan Washington ve Minnesota eyaletlerinden de Trump yönetiminin itirazına karşı kendi pozisyonlarını açıklayan belgeler sunmalarını da istedi. Washington eyaletine bağlı Seattle kentindeki Federal Yargıç James Robart, geçen cuma günü Trump’ın ülkeye giriş yasağına dair kararnamesini askıya alan bir karar vermişti. Mahkemeye başvuruyu yapan Washington Eyaleti’nin Başsavcısı Bob Ferguson, “Hukuk güçlü bir şeydir. Herkesi sorumlu tutar ve bu, ABD Başkanı’nı da kapsar. Kimse hukukun üstünde değil. Başkan bile” ifadelerini kullanmıştı. Trump yönetimi mahkemenin kararına itiraz edeceklerini açıklarken, ABD Başkanı Trump da Robart’ı Twitter’dan “sözde yargıç” diye eleştirmiş ve giriş yasağı uygulamasının “gülünç” olduğunu savunmuştu.

TRUMP TEPKİ GÖSTERDİ


Başkan Trump da, Twitter’dan “Yargıç, ülkemizi potansiyel teröristlere açtı. Kötü insanlar çok mutlu”, “Birçok kötü ve tehlikeli insan, ülkemize akıyor olabilir. Çok kötü bir karar” şeklinde Tweetler atmıştı. ABD Başkanı, önceki gece gazetecilere yaptığı açıklamada ise, “Ülkemizin güvenliği için biz kazanacağız” diyerek mahkemenin kararına itiraz edeceklerini ifade etmişti. Ancak, ABD yönetimi, temyizden de istediği sonucu alamadı. Mevcut tabloda mahkeme, söz konusu kararnameyle ilgili kesin bir karar verene kadar ABD vizesi ya da Yeşil Kartı (Green Card) olan yolcuların, ABD’ye girmesi mümkün.


PUTİN YORUMUNA TRUMP’TAN YANIT: ‘BİZ ÇOK MU MASUMUZ’


Amerikan Fox News kanalı sunucusu Bill O’Reilly, ABD Başkanı Donald Trump ile röportaj yaptı. O’Reilly, Trump’a, “Putin’e saygı duyuyor musunuz” diye sordu. Trump da, “Ona saygı duyuyorum. Pekâlâ pek çok kişiye saygı duyuyorum, fakat bu, onlarla iyi anlaşacağım anlamına gelmiyor. Rusya ile iyi anlaşmanın anlaşmamaktan daha iyi olduğunu söylüyorum. Eğer Rusya, DEAŞ’a ve dünya genelindeki İslami terörizme karşı mücadelemizde, ki bu büyük bir mücadele, bize yardım ederse, bu iyi bir şeydir. Onunla (Putin) iyi anlaşacak mıyım? Hiçbir fikrim yok” dedi. Bunun üzerine O’Reilly, “Ama Putin bir katil” deyince Trump, “Pek çok katil var. Pek çok katilimiz var. Ülkemizin çok mu masum olduğunu düşünüyorsun” dedi.

Haberin Devamı