Dünya Trump Londra’da protestoyla karşılandı

Trump Londra’da protestoyla karşılandı

Paylaş
Trump Londra’da protestoyla karşılandı

ABD Başkanı Donald Trump'ın İngiltere'yi ziyareti, başkent Londra'da protesto edildi

İngiltere'deki savaş karşıtı grup "Savaşı Durdurun Koalisyonu (Stop the War Coalition)" tarafından organize edilen gösteri kapsamında Londra'daki katılımcılar iş çıkışında Trump'ın bu geceyi geçireceği ABD'nin Londra Büyükelçiliği rezidansı önünde toplandı.

Haberin Devamı

Regent's Park'ın içindeki "Winfield House" adlı rezidansın güvenlik sebebiyle İngiliz güvenlik güçlerince tel örgüye alınmasıyla protestocular rezidansa yaklaşamadığından dolayı, varlıklarını Trump'a hissettirmek için yanlarında getirdikleri çeşitli aletlerle gürültü yaptı.

'TRUMP BURADA İSTENMİYORSUN'

"Trump'a karşı hep birlikte, o gelirken gürültü yapalım" başlıklı gösteride katılımcılar ellerinde "Trump, burada istenmiyorsun", "Trump buradan defol ve evine git" ve "Trump ile Muhafazakarlara (iktidar partisi) karşı yürüyün", "Özel ilişki mi? Sadece 'hayır' deyin" yazılı pankartlar tutarken, "Açık ve bağırarak söyleyin, Trump burada istenmiyor" ile "Trump evine dön" şeklinde sloganlar attı.

Katılımcılar, Trump'a yönelik tepkilerini, gürültü yapmalarına olanak veren bisiklet zili, çocuk oyuncağı, korna, tencere, davul, flüt, düdük gibi gereçleri kullanarak ortaya koydu.

Haberin Devamı

Gösterideki konuşmalarda, Trump'ın izlediği politikalar eleştirilirken, İngiltere Başbakanı Theresa May ile Kraliçe 2. Elizabeth'in ABD lideri ile görüşmelerini iptal etmeleri çağrısı yapıldı.

Eylem sırasında rezidansın bahçesine Trump'ın helikopterinin indiğinin görülmesiyle protestocular, tel örgüye giderek, tepkilerini yoğunlaştırdı. ABD Başkanının İngiltere ve İskoçya'yı kapsayan 4 günlük ziyareti sırasında çeşitli noktalarda geniş katılımlı protestoların, ziyaret sona erene kadar devam etmesi öngörülüyor.

OXFORDSHIRE'DA ONURUNA YEMEK VERİLECEK

Trump'ın programı bu akşam Oxfordshire'daki Blenheim Sarayı'nda Başbakan May tarafından onuruna verilecek yemekle başlayacak.

İş dünyasının te ifadelerini kullanmıştı. Donald Trump'ın ziyareti esnasında İngiliz polisi de güvenlik önlemlerini üst düzeye çıkardı.

Trump'ın ziyareti için 4 binden fazla polis görevlendirilirken, ziyaretin kapsayacağı kentlere yakın bölgelerde de izinler askıya alındı.

İngiliz polisi ziyaret sırasında silahlı birimlerini, terörle mücadele ekiplerini ve köpekli polisleri de seferber edecek. Trump'ın onuruna bugün verilecek yemek sırasında Blenheim Sarayı önünde başlayacak gösterilerin ABD Büyükelçisinin ikametgahı önünde akşam geç saatlere kadar sürmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Cuma günü de Trump başta Londra olmak üzere çok sayıda kentte düzenlenecek gösterilerle protesto edilecek. Londra'da gerçekleşecek gösterinin çok sayıda STK'nin desteğiyle geniş katılımlı olması bekleniyor.

Trump, cuma ve cumartesi günleri de İskoçya'nın Glasgow ve Edinburgh kentlerinde protesto edilecek. Trump'a tek destek gösterisi ise cumartesi günü aşırı sağcı gruplar tarafından Londra'daki ABD Büyükelçiliği önünde düzenlenecek.

Gösteriye katılacak gruplar arasında Trump'ın İslam karşıtı videolarını sosyal medya hesabından paylaştığı Britain First (Önce Britanya) de yer alacak.

KRİZE DÖNÜŞEN ZİYARET

İngiltere Başbakanı May, geçen yıl ocak ayında gerçekleştirdiği ABD ziyareti sırasında Trump'a, Kraliçe 2. Elizabeth'in resmi davetini iletmiş ve davet kabul edilmişti. Trump'a yapılan davet İngiltere'de kamuoyunun büyük tepkisini çekmiş, ziyaretin iptali için çok sayıda gösteri düzenlenmişti.

Ziyaretin iptali için 2 milyona yakın imzayla parlamentoya dilekçe sunulurken, muhtemel bir ziyaret sırasında Parlamento Başkanı John Bercow da milletvekillerine hitap etmesi için Trump'ı davet etmeyeceğini açıklamıştı. Trump'ın geçen yaz gerçekleşmesi öngörülen ziyareti, tepkiler üzerine belirsiz tarihe ertelenmişti.

Haberin Devamı

Ocak ayında ABD'nin Londra'daki yeni büyükelçilik binasının açılış törenine katılması planlanan Trump, bu programı son anda iptal etmişti. Donald Trump'a karşı ülkede biriken tepki, 2017 yılı boyunca giderek artarken, bunda Trump'ın geçen yıl İngiltere'nin aşırı sağcı örgütü Britain First'ün İslam karşıtı videolarını Twitter hesabından paylaşması da etkili olmuştu. Trump'ın paylaşımlarına, kamuoyunun yanı sıra Başbakan May de yaptığı açıklamayla tepki göstermişti.