Dünya Trump'tan Çin çıkışı! İki ülke arasında kriz kapıda

Trump'tan Çin çıkışı! İki ülke arasında kriz kapıda

Paylaş
Trump'tan Çin çıkışı! İki ülke arasında kriz kapıda

Tayvan lideriyle telefon görüşmesini savunan ABD Başkanı Donald Trump, Washington'ın 'Tek Çin' politikasında değişiklik sinyali verdi

ABD'de 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak Donald Trump, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile yaptığı telefon görüşmesinin yol açtığı diplomatik krize ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Fox News yayınına katılan Trump, ABD'nin 'Tek Çin' politikasına yönelik resmi yaklaşımını sorgulayan değerlendirmeler yaptı.

Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Trump’a telefon açmış ve seçim zaferi için tebriklerini sunmuştu. Fakat bu görüşme, ABD’nin yıllarca süren diplomatik geleneğini bozmuştu. Çünkü ABD başkanları 1979’dan bu yana Tayvan liderleriyle doğrudan görüşme yapmamıştı.

"ÇİN'İN BENİ ZORLAMASINI İSTEMİYORUM"



BBC’nin haberine göre; Trump, ABD’nin Çin’den ticaret ve başkaca meselelerde imtiyaz sağlamadan bu politikayı sürdürmesinin nedenini anlayamadığını söyledi.
Tayvan liderinden telefon alıp almayacağına Pekin’in karar veremeyeceğini vurgulayan Trump, “Çin’in beni zorlamasını istemiyorum. Bu açılmış bir telefondu. Hoş bir telefondu. Kısa. Niçin bir başka millet telefonu alamayacağımı söyleyebiliyor ki?" dedi.

Daha sonra Twitter’dan da açıklamalarına devam eden Trump, Çin’in kur politikası ve Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerini eleştirdi.

BEYAZ SARAY AKSİNİ SÖYLEMİŞTİ



Trump'ın Aralık ayı başında Tsai ile telefonda görüşmesi Pekin yönetimini kızdırmış ve Çin ABD'ye protesto çekmişti. Beyaz Saray ise, Trump'ın telefon görüşmesinin ABD politikasında bir değişikliğe işaret etmediğini açıklamıştı. Trump'ın sözcüsü, seçilmiş başkanın ABD'nin Tayvan politikasının oldukça farkında olduğunu söylemişti.

Washington, Pekin'in 'Tek Çin' politikasına destek verdiğini açıklayarak, Tayvan ile resmi ilişkileri 1979'da sonlandırmıştı. Pekin'in bu politikasına göre Tayvan Çin'in bir parçası. Tayvan'ın ilk kadın lideri Tsai, Ocak ayındaki seçimlerde büyük bir zafer kazanarak başa geçmiş, aynı zamanda Demokratik İlerlemeci Partisi'ni de zafere taşımıştı.

Demokratik İlerlemeci Partisi'nin geleneksel olarak Çin'den bağımsızlığa eğilimli olduğu biliniyor. Tsai yönetimi de 'Tek Çin' politikasını reddediyor.

Haberin Devamı