Dünya Trump yönetimine dava açan Guatemalalı anne Beata Mejía'nın hikayesi

Trump yönetimine dava açan Guatemalalı anne Beata Mejía'nın hikayesi

Paylaş
Trump yönetimine dava açan Guatemalalı anne Beata Mejía'nın hikayesi

ABD Başkanı Donald Trump, yurt içinden ve yurt dışından gelen tepkiler üzerine kaçak aileler ve çocuklarına yönelik "sıfır tolerans" politikasından vazgeçti. Henüz ailelerine kavuşamamış çocuklar için ise özel bir uygulama yok. 7 yaşındaki oğlundan iki kez ayrı kaldığını söyleyen Guatemalalı anne Beata Mejía, insan haklarına aykırı davranıldığı gerekçesiyle ABD yönetimine dava açtı

Asıl adı ile Beata Mariana de Jesús Mejía Mejía, çocuğuna Cuma günü kavuştu.

Haberin Devamı

Mejía, kavuşma anına tanıklık eden gazetecilere "Bakın, nasıl üzgün. Ama şimdi beraberiz ve kimse bizi bir daha ayıramaz." diye konuştu.

38 yaşındaki Mejía ile oğlu, bir ay önce Meksika'dan ABD'ye geçmelerinden hemen sonra "hiçbir gerekçe gösterilmeden" birbirlerinden ayrılmak zorunda bırakılmıştı.

Mejía, Baltimore-Maryland'de bir gözetim merkezine konurken oğlu bilgisi dışında Phoenix, Arizona'da bir merkeze gönderilmişti.

Haftabaşında Mejía ABD hükümetinin oğlunu kendisinden bir değil iki sefer ayırdığını düşündüğünü söylemişti.

İlk ayrılıklarının sınırı hemen geçtikten sonra olduğunu, geçen Çarşamba günü buluşacakları söylendiği halde bunun gerçekleşmeyeceği haberini de avukatından bir cep mesajıyla aldığını anlatmıştı.

Haberin Devamı

Mejía BBC İspanyolca Servisi Mundo'ya yaptığı açıklamada "Kalbime bıçak saplanmış gibi hissettim" diye konuşmuştu.

Darwin, son altı haftada kaçak olarak Meksika - ABD sınırını geçen ve ailelerinden ayrılmaya zorlanan 2000'i aşkın çocuktan sadece biri.

Bunun nedeni ise Başkan Donald Trump'ın yasa dışı göçe karşı "sıfır tolerans" politikası.

Washington, ABD'ye yasadışı yollardan girmek isteyen ya da gerekli dokümanları sağlayamayan ailelere ve çocuklara karşı müsamaha göstermiyor.

Ebeveynleri ülkeye yasa dışı girdikleri gerekçesiyle yargılanmayı beklerken, çocuklar başka yerlere götürülüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, yurt içi ve yurt dışından gelen tepkiler üzerine söz konusu uygulamayı Çarşamba günü iptal etti, "Çocukların ailelerden ayrıldıklarını görmekten hoşlanmadım" dedi.

Ancak karardan önce ayrı düşmüş aile üyelerini buluşturmaya yönelik özel bir madde bulunmuyor.

Tam da bu konumda olan Mejía da kendisini oğlundan zorla ayırarak insan haklarına aykırı davrandığı gerekçesiyle ABD hükümetine dava açtı.

"OĞLUMU ALDILAR BENİ DE KİLİTLEDİLER"

Dava dosyasına göre Mejía 19 Mayıs civarında Arizona yakınlarında oğlu kucağında, sınırı geçmeyi başardı. Üç gün sonra oğlu hiçbir açıklama yapılmadan kendisinden alındı.

11 gün sonra Arizona'da bir merkeze nakledilen Mejía'ya, bilgi almak için arayabileceği bir telefon numarası verildi ancak Mejía bu numaradan kimseye ulaşamadı.

Haberin Devamı

BBC İspanyolca Servisi'nin ABD Göçmen ve Sınır Koruma İdaresi'nden konuyla ilgili görüş alma talebi yanıtsız kaldı.

Mejía'nın iltica başvurusu, ancak 15 Haziran'da kefaletle serbest bırakıldıktan sonra işleme sokuldu.

Başvuru ayrıntılarında Mejía'nın aile içi şiddete maruz kaldığı, üç çocuğunun daha olduğu bilgisi yer alıyor. Ayrıca "ABD'ye yasadışı yollardan girmekle de suçlanmıyor."

Mejía, "Çok üzüldüm çünkü bebeğim hiç böyle değildir. Capcanlı, yaramaz bir oğlandır. Her anne gibi onun hiç de iyi olmadığını anlayabiliyordum" diye konuştu.

İkinci ayrılık buluşma için Çarşamba günü belirlenmiş olsa da bilinmeyen bir nedenle Darwin'in bineceği uçağın iptal edilmesiyle yaşandı.

Mejía'yı temsil eden hukuk firması Nexus Servicesi, BBC'ye yaptığı açıklamada ABD hükümetinin bu konuda da hiçbir bilgi vermediğini söyledi.

Anne ile oğlu iki gün sonra buluştu ancak Mejía ABD hükümetinden tazminat talep ettiğini açıkladı ve ekledi:

"Acım büyük ama sonuna kadar savaşacağım."

Haberin Devamı

BBC Türkçe