Ekonomi TÜİK'in asgari ücret için önerdiği rakam belli oldu

TÜİK'in asgari ücret için önerdiği rakam belli oldu

Paylaş
TÜİK'in asgari ücret için önerdiği rakam belli oldu

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 asgari ücret zammını belirmek için 3. kez toplandı. TÜİK ağır iş kolu için asgari ücret teklifini 2 bin 792 TL, orta iş kolu için 2 bin 507 TL olarak hesapladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun, 2021'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında yaptığı üçüncü toplantı sona erdi. Toplantıda Türkiye İstatistik Kurumunun 2021 yılı için asgari ücret teklifi 2 bin 792 TL olarak belirlendi. Bu geçen 2020 yılı asgari ücretine göre yüzde 20,1 artışa denk geliyor. 2020 yılında asgari ücret 2 bin 324 TL olarak uygulandı. TÜİK'in orta iş konu için asgari ücret teklifi 2 bin 507 TL oldu.

Haberin Devamı

1. toplantıda ne oldu?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklama yaparak, "Asgari ücretin işçi ve işverenlerin beklentilerine uygun, çalışma hayatına olumlu katkı sağlayacak seviyede belirleneceğine inanıyorum. Asgari ücret, hangi kanuna tabi olarak çalıştığına bakılmaksızın tüm iş kollarını kapsamakta, toplumun tüm kesimleri için eşit olarak belirlenmekte. Çalışma hayatında, işçi kardeşlerimizin ekonomik ve sosyal haklarının korunmasında, ücret politikalarının alt sınırını ortaya koyuyor. Komisyonun nihai hedefi, tüm sosyal tarafların görüşleri, talepleri ve koşulları göz önünde bulundurarak bu düzeyi belirlemek. Bakanlık olarak bu süreçte bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerimizin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmeyi hedefliyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Asgari ücret 2. toplantı sonucu TİSK'in açıklaması

Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında çevrim içi düzenlenen toplantı, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ev sahipliğinde yapıldı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda, işveren heyetine TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetine ise Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat başkanlık etti.Toplantı sonrası TİSK'ten yapılan yazılı açıklamada, "Asgari ücret destekleri tüm işletmeleri kapsayacak şekilde devam etsin. Ücret üstündeki vergi ve prim yükleri uygun seviyeye çekilsin. İstihdamı korumak için dengeli bir asgari ücret belirlenmesi her zamankinden daha önemli" ifadeleri kullanıldı.

Yeni asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve hükümet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret net 2 bin 323 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 943 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 324 lira 71 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net 2 bin 501 lira 55 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 458 lira. Bunun 2 bin 943 lirasını brüt asgari ücret, 456 lira 17 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 58 lira 86 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Haberin Devamı