Ekonomi Tüketici güveni dipten döndü

Tüketici güveni dipten döndü

Paylaş
Tüketici güveni dipten döndü

Tüketici güveni Nisan ayında, tasarruf etme ihtimalindeki toparlanmanın etkisiyle, Mart ayında indiği altı yılın en düşük düzeyinden toparlandı

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.5 artışla, Mart ayındaki 64.39 değerinden, Nisan ayında 65.35’e yükseldi.

Haberin Devamı

Tüketici güven endeksindeki toparlanmada en büyük etkiyi, "tasarruf etme ihtimali"ndeki yüzde 8.5 gibi yüksek artış yaptı. Mart ayında 20.61 ile son yılların en düşük düzeyine gerileyen endeks, Nisan ayında 22.37 değerine yükseldi. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösterdi.

Tüketici güvenindeki toparlanmayı olumlu etkileyen bir diğer gelişme de, işsiz sayısı beklentisindeki düzelme oldu. İşsiz sayısı beklenti endeksi bir önceki aya göre yüzde 2.2 artarak, Nisan ayında 66.75 değerine yükseldi.

Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki azalmadan kaynaklandı.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.9 arttı. Mart ayında 85.37 olan endeks değeri Nisan ayında 86.16 oldu. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.

Haberin Devamı

Endeksi oluşturan etkenler arasında endeksi aşağı yönlü etkileyen tek gelişme, Nisan ayında da bozulmaya devam eden Genel ekonomik durum beklentisinde gerileme oldu.

Mart ayında 86.30 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi yüzde 0.2 azalarak, Nisan ayında 86.12 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.

DHA