Türkiye (Son Dakika) Tümörlerin tespitinde 'Yapay Zeka' dönemi

Tümörlerin tespitinde 'Yapay Zeka' dönemi

Paylaş
Tümörlerin tespitinde 'Yapay Zeka' dönemi

Cumhurbaşkanlığı ve Gazi Üniversitesi iş birliğinde hayata geçen projesiyle tümör tespitinde yapay zeka kullanılmaya başlanacak.

Cumhurbaşkanlığı, Gazi Üniversitesi ile birlikte yapay zeka kullanılarak MR ile tümör tespitinde yeni bir proje hayata geçirildi. “Derin Öğrenme ile Beyin Tümörü Tespiti” çalışması ile yapay zeka kullanılarak MR fotoğraflarından beyin tümörlerinin teşhisine yardım edecek. Yeni çalışma ile teşhiste daha hızlı, net, derin öğrenme sisteminin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı

Tüm kanserli hücrelerin tespitinde doktorlara daha net veri sunulması hedeflenen projenin ilk etabından beyin tümörlerinin tespiti yapılacak.

Daha net sonuçlar alınabilecek

Dijital dönüşüm Ofisi kaynakları, bir süredir devam eden çalışmalar kapsamında ilk etapta MR fotoğraflarından beyin tümörlerinin teşhisine yardım edecek “derin bir öğrenme sistemi”nin geliştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti. Elde edilen ilk verilerin de olumlu olduğu öğrenildi. Çalışmayla Türkiye’de en fazla tercih edilen görüntülü hastalık teşhis sistemi olan MR çekimlerinde önemli bir adım atılmış olacak. Çalışmayla hem radyologların iş yükü hafifleyecek hem de doktorlara daha net sonuçların sunulması sağlanacak. Çalışma kapsamında kritik “beyin anomalilerinin teşhisi” de hızlı ve kesin yapılabilecek.

Haberin Devamı

Türkiye’de genellikle beyin tümörü tespitinde “Generative Adversarial Networks, GAN” teknolojisinin kullanıldığı ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı’nın çalışması ile “kural tabanlı yöntem” yerine “derin öğrenme” temelli teknoloji kullanılacak. Böylece yapay zeka kullanılarak daha sağlıklı MR görüntüleri üretilebilecek.