Gündem 'Tunceli' gitti, 'Dersim' geldi

'Tunceli' gitti, 'Dersim' geldi

Paylaş
'Tunceli' gitti, 'Dersim' geldi

Tunceli'de BDP'li Belediye Başkanlığı binası girişinde bulunan 'Belediye' yazısının altına bugün 'Dersim Belediyesi' yazılı tabela asıldı

Tunceli Belediye Meclisi üyeleri, belediye çalışanları, sivil toplum kuruluşu te yazan tabelayı astı.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer13685","13685","201312","13685-87779.jpg","1", "0","75 yıl sonra "Dersim" tabelası");

Dersim Belediyesi tabelasının belediye girişine asılması için düzenlenen törende konuşan BDP Tunceli İl Başkanı Ergin Doğru, Tunceli isminin 1938 Dersim katliamı anlamına geldiğini ve bu nedenle bu isimi hiç kimsenin kabul etmediklerini söyledi. Doğru, şöyle dedi:

'BİZİM İÇİN BURASI DERSİM BELEDİYESİYDİ'

"Tunceli zihniyeti bizlere her zaman 1938 Dersim soykırımını, Dersim katliamını hatırlatmıştır. Hiçbir Dersimli 1935 yılından bu yana, Tunceli ismini içine sindirmemiş ve kabul etmemiştir. Hatırlanacağı üzere yakın zamana kadar Tunceli isminin AKP hükümeti tarafından değiştirileceği belirtilmiş ve bu konuda yazılar yazılmıştı. Biliyorsunuz ki partimizin demokratik özerklik çalışmasında herkesin kendi dilinde, kültüründe, kendisini ifade etmesi ve yaşamasıdır. Hükümet her şeyi lafta bırakıyor, insanları avutuyor. ’Dersim ismini geri vereceğiz’ dediler ama yürekleri bunu yapmaya yetmedi.

Bizler birilerinin lütufu ile değil, halkın istekleriyle ve talepleriyle hareket eden partileriz. Bunun için birilerinin bunu yapmasını beklemeyeceğiz ve Dersim tabelasını belediyemize asacağız. Aslında bugün bütün Dersimliler’in yaşamları boyunca bildiği, yaşadığı bir gerçeği sadece tabela üzerinde değiştiriyoruz. Bizler için burası hiçbir zaman Tunceli Belediyesi değil, Dersim belediyesiydi. Bunun için şimdi belediyemize Dersim Belediyesi tabelasını hep birlikte asacağız ve öyle de kalacak."

Daha önce Belediye Başkanı Edibe Şahin, yaptıkları anlatmak için billboardlara astığı afişlerde ’Dersim Belediyesi’ yazmış ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılarak afişler toplatılmıştı.

Ferit DEMİR/TUNCELİ, (DHA)