Gündem Tunceli'de uzaktan kumandalı hava aracı üretildi

Tunceli'de uzaktan kumandalı hava aracı üretildi

Paylaş
Tunceli'de uzaktan kumandalı hava aracı üretildi

Hozat ilçesindeki bir lisede öğretmenlik yapan Fikret Duru, 15 öğrencisiyle birlikte ürettiği, 2 kilometre menzili olan ve uzaktan kumanda edilebilen hava aracını 500 liraya mal etti

Hozat Zübeyde Hanım Lisesi’nde muhasebe ve finansman öğretmeni olarak görev yapan Fikret Duru ve 15 öğrencisi, 500 lira maliyetle, 2 kilometre menzili olan ve uzaktan kumanda edilebilen hava aracı üretti. Öğretmen Duru, gazetecilere yaptığı açıklamada, öğrencilerin ufkunu genişletmek ve üretimin düşük olduğu Hozat ilçesine bir şeyler kazandırmak için böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Haberin Devamı

3 KG YÜK TAŞIYABİLİYOR

Çalışmayı 15 öğrencisiyle yürüttüğünü dile getiren Duru, "İnsansız hava aracı dediğimiz özelliklerde, dört kanatlı bir uçağımız. Ağırlığı yaklaşık 2 kilo, maksimum taşıyabileceği ağırlık ise 3 kilo civarındadır" dedi.

2 KM'YE KADAR KUMANDA EDİLEBİLİYOR

Fikret Duru, hava aracını 2 kilometreye kadar kumandayla kontrol edebildiklerini belirterek, "Bir kilometreden sonra uçak çok küçüldüğü için göremiyoruz. Üzerine kamera takılırsa, iki kilometreye kadar rahatlıkla görebiliriz. Dış kaplama, motor ve iç donanımıyla toplam maliyet 500 lira civarında" diye konuştu.

"ABD VE İSRAİL'İN İHA'LARINDAN HİÇBİR FARKI YOK"

Hava aracının yapımı ve uçuşu için Türk Hava Kurumundan iki ayrı sertifika aldıklarını aktaran Duru, şunları kaydetti: "Uçağımızın ana maddesi balsa ağacı ve kontrplak. Gövdeyi kontrplaktan imal ettik. Kanatları ise hafif ve dayanıklı olduğu için Afrika’da yetişen balsa ağacından imal ettik. Aracın imalatını burada yapmayı düşünüyoruz. İmalatını yapacak makinelerimiz de var. Birazcık sermaye ve biraz da destekle bunu yapabiliriz, hatta destek verilirse bunun daha büyüğünü bile yapabiliriz. İsrail ve Amerika’nın ürettiği insansız hava araçları var. Bundan hiçbir farkı yok. Tek farkı, içindeki ekipmanı biraz daha gelişmiş. Bizimkisi biraz daha basit bir sistem. Yoksa hiçbir farkı yok."

Haberin Devamı