Gündem Turfanda çileği korkmadan yiyin!

Turfanda çileği korkmadan yiyin!

Paylaş
Turfanda çileği korkmadan yiyin!

Turfanda çileği korkmadan yiyin!

Yaz meyvelerinin gözdesi çileğin üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke ilçesi Tarım Müdürü Yusuf Gün, halk arasında iri çileğin hormonlu olduğu kanısının yaygın olduğunu belirterek, "Oysa çileğin iriliği hormonla değil türüyle ilgili. Silifke çileğini herkes gönül rahatlığıyla yiyebilir" dedi.

Haberin Devamı

İlçe Tarım Müdür Gün, çilek bahçesinde düzenlediği toplantıda, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarımsal üretimdeki gelişmeler ve yeni türlerle birlikte neredeyse elma büyüklüğüne varan çilek üretilebildiğini, bu nedenle çileklerin rengi, şekli ve iriliğine bakılarak "hormonlu" olduğu şüphesine kapılmanın doğru olmadığını söyledi.

Üreticilerin kontrol altında tutulduğunu, teknik yönden destek sağlandığını ifade eden Gün, Silifke çileğinin gönül rahatlığıyla tüketilebileceğini belirtti.
Gün, çileğin Silifke’nin sembolleri arasında yer aldığını, üretim alanlarının her geçen yıl artış gösterdiğini, her yıl yaklaşık 20 bin dekar arazide yaklaşık 75 bin ton rekolte sağlandığını vurgulayarak, "Ürünlerimizin üretim kalitesi, besleyici düzeyi, görüntüsü birinci sınıf. Ayrıca biz bu ürünlerimizde kullanılan ilaçların kalıntı analizlerini sürekli takip ederek, hem iç hem de dış piyasada en iyi şekilde tüketiciye sunmaya çalışıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Silifke Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen de, hasadına başlanan çileğin yurt içi tüketimin yanı sıra Rusya ve Orta Doğu başta olmak üzere Macaristan, Litvanya, Polonya, Bulgaristan, Romanya, Estonya ve Ukrayna’ya da ihracatın başladığını kaydetti.

Silifke’nin son yıllarda en yoğun çilek üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Özmen, geçen yıl çileğin ortalama fiyatının 1 ile 1,20 lira arasında olduğunu, şuanda ise kalitesine göre çileğin kilosunun 1,80 ile 2 lira arasında değişen fiyatlardan alıcı bulduğunu söyledi.

Özmen, Silifke’de üretimdeki kaliteyi artırabilmek için üreticilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini, amaçlarının piyasanın istediği üretimi gerçekleştirmek ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamak olduğunu kaydetti.