Gündem Turhan Selçuk uğurlandı

Turhan Selçuk uğurlandı

Paylaş
Turhan Selçuk uğurlandı

İstanbul'da önceki gün 88 yaşında vefat eden karikatürist Turhan Selçuk toprağa verildi

İstanbul’da önceki gün 88 yaşında vefat eden karikatürist Turhan Selçuk için ilk veda töreni Cumhuriyet Gazetesi önünde düzenlendi. Selçuk için Cumhuriyet Gazetesi önünde düzenlenen törene, Turhan Selçuk’un eşi Ruhan ve kızı Aslı Selçuk’un yanısıra Cumhuriyet Gazetesi okurları, sanatçılar Genco Erkal, Tarık Akan, Edip Akbayram, Rutkay Aziz, Sumru Yavrucuk, Arif Sağ, Eşber Yağmurdereli, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül ve Ergekon davasının tutuksuz sanıklarından Emin Gürses de katıldı.

Haberin Devamı

ALKIŞLARLA UĞURLANDI

Selçuk’u uğurlamaya gelenlerden Edip Akbayram, "Turhan ağabey sözün bittiği yerde çizgileriyle yaşadığı topluma umut ve direnç vermiştir, iyi bir yurtsever, iyi bir devrimciydi" dedi. Genco Erkal da, "Bütün yaşamı boyunca hep gericilikle, baskıyla, daha insancıl bir düzen için mücadele etmiş bir çizer" diye konuştu. Rutkay Aziz de, "Turhan Selçuk usta sadece ülkemizin aydınlanmanın bir çizeri olmaktan öte dünya çizeriydi" dedi. Tarık Akan, Türkiye Cumhuriyeti’nin yine çok önemli bir değerini kaybettiğini belirterek, "O kadar büyük ki, Selçuk ailesinin borcunu Türkiye ödeyemez, Selçuk ailesi Türkiye’ye çok büyük şeyler yaptı" diye konuştu. Sumru Yavrucuk, "Turhan Selçuk benim kahramanımdı" ifadesini kullandı
Emin Gürses ise, Selçuk’un yalnız Türkiye’de değil, karikatür dünyasında bir ekol olduğunu vurgulayarak, "Türkiye kendi kendiyle kavga ediyor. Biz 2 sene hapis yatarız bu önemli birşey değildir, biz 12 Eylül’de de hapise girdik, bir de ekstra işkence gördük. Toplumun içinde şuanda kavga var, kimin kiminle kavga ettiğini herkes biliyor. TSK’yı tasfiye ederseniz ne olur? Yunan gavuru bile bunu yapmaz" diye konuştu. Mustafa Sarıgül ise, Abdulcanbaz Müzesi kurulması gerektiğini kaydederek, bu müzenin kurulması için elinden geleni yapacağını söyledi.

Haberin Devamı

"IŞIKLAR İÇİNDE YATSIN"

Selçuk için düzenlenen törende konuşan Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan "Turhan Selçuk’u toplu sergisinde gördüğünüzde nasıl bir aydın olduğunu, her anıyla ülkesinin esenliği, yücelmesi için çalıştığını ve eleştirel bir gözle ama olumlu eleştirel bir gözle baktığını farkedersiniz" diyerek, Turhan Selçuk’u sevmek demenin, onun çizdiklerini unutmamak ve hep uygulamak olduğunu söyledi.
Karikatüristler Derneği Başkanı Metin Peker de, "Sanatı ve yaşamı boyunca, baskı, yalan talan, hukuk dışı uygulamalar karşısında düşüncelerinden ödün vermedi, ışıklar içinde yatsın" dedi.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen ise, "İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk, Cumhuriyet’in aydınlanmasıyla yetişmiş iki önemli insandı. Turhan hayatında iki ayrı çizgi çekti bugüne dek; biri karikatür çizerken çizdiği düz çizgiydi, diğeri de su gibi berrak hayatındaki düz çizgiydi" diye konuştu. Törenin ardından Selçuk’un cenazesi toprağa verilmek üzere Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine alkışlarla uğurlandı.

Haberin Devamı

Dilhun GENÇDAL-Murat DELİKLİTAŞ/İSTANBUL, (DHA)