Dünya 'Türk gemisini önce uyardık sonra vurduk'

'Türk gemisini önce uyardık sonra vurduk'

Paylaş
'Türk gemisini önce uyardık sonra vurduk'

Alçıpan yüklü bir Türk kargo gemisi, Libya'daki iki başlı yönetimin bir tarafını temsil eden ve uluslararası toplum tarafından tanınan Tobruk hükümetine bağlı birlikler tarafından havadan ve karadan vuruldu, geminin Türk vatandaşı olan üçüncü kaptanı hayatını kaybetti. Tobruk hükümeti 'Uyardıktan sonra vurduk' iddiasında bulunurken, kaptan Ünal Bilici, 'Hiçbir uyarı yapmadılar' dedi

Libya'da 4 yıl önce Kaddafi rejiminin yıkılmasının ardından iki başlı bir yönetim ortaya çıktı. Bir tarafta, uluslararası toplum tarafından tanınan Tobruk Hükümeti (gemiyi vuranlar) diğer tarafta ise Trablus'taki muhalif hükümet bulunuyor. Türkiye ile arası açık olan ve daha önce Türk firmalarını kendi kontrolü altında olan bölgeden çıkaran Tobruk Hükümeti, Türkiye'yi, Trablus hükümetine silah yardımı yapmakla suçluyor.

Vurulan gemide 8’i Türk, 6’sı Gürcistan ve 1’i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Türk vatandaşı üçüncü kaptanın hayatını kaybettiği saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi.



TOBRUK HÜKÜMETİ: UYARDIKTAN SONRA VURDUK


"TUNA-1" isimli alçıpan yüklü Türk kargo gemisinin Libya açıklarında hem karadan hem de havadan vurulmasına ilişkin konuşan Tobruk hükümetine bağlı ordunun sözcüsü Muhammed Hicazi, geminin, Derna kentine yaklaşmaması için uyarıldıktan sonra bombalandığını söyledi.

Muhammed Hicazi, geminin, IŞİD terör örgütünün kontrolündeki Derna kentine doğru seyrettiği sırada, buraya yaklaşmaması konusunda uyarıldığını kaydetti.

Hicazi, "Gemi, Derna kıyılarından 10 mil açıkta vuruldu. Gemiyi Derna limanına yaklaşırken uyardık. Bir mürettebat hayatını kaybetti, bir de yaralı var" dedi.

KAPTAN ÜNAL BİLİCİ: UYARI YAPMADAN VURDULAR

Gemi Kaptanı Ünal Bilici’den alınan bilgiye göre, gemi dün akşam Tobruk’a doğru hareket ettiği sırada Libya’nın yaklaşık 10 mil açığında herhangi bir uyarı yapılmaksızın karadan ağır silah saldırısına uğradı. Saldırı üzerine gemi acil durum sinyali göndererek karadan daha da uzaklaştı. Acil durum sinyaline Yunanistan, Malta ve Fransa’dan cevap geldi. Yaklaşık 10 dakika sonra ise gemiye hava saldırısı düzenlendi, geminin 3. kaptanı hayatını kaybetti.

Gemi, ikinci saldırının yapıldığı yerden 7 mil daha uzaklaştığında üçüncü hava saldırısına maruz kaldı. Saldırılarda, makine dairesi ve mürettebatın acil durumlarda sığındığı yer hedef alındı. Gemide 8’i Türk, 6’sı Gürcistan ve 1’i de Azerbaycan uyruklu olmak üzere 15 kişilik mürettebat bulunuyordu. Saldırı sonrasında çıkan yangını mürettebat kendi imkanlarıyla söndürmeyi başardı ancak gemide ciddi hasar meydana geldi.

'GEMİ LİBYA KARASULARINDAYDI' İDDİASI

Saldırıyı şiddetle kınayan Türk Dışişleri Bakanlığı ise uluslararası sularda seyrettiğini kaydettiği Cook Islands bayraklı, "Bergen Shipping" firmasına ait geminin Türk vatandaşı olan üçüncü kaptanın öldüğünü açıklamış, saldırının faili olarak isim verilmeden Tobruk hükümetine bağlı askeri güçler gösterilmişti.
Libyalı askeri bir yetkili ise söz konusu geminin, Libya karasularında seyrettiğini öne sürdü.

TÜRKİYE: GEMİ DÖNÜYOR / TOBRUK HÜKÜMETİ: GEMİ LİMANA ÇEKİLDİ

Yine aynı yetkili, gemide yangın çıktığını ve Tobruk limanına çekildiğini belirtti.

Türkiye’den yapılan açıklamada ise geminin ülkeye doğru yola çıktığı ve 24 saatte Fethiye Limanı’nda olmasının beklendiği ifade edildi.

DIŞİŞLERİ'NDEN SERT KINAMA


Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denmiştii:

“Dün (10 Mayıs) akşam saatlerinde bir Türk şirketine ait Cook Islands bayraklı, "Tuna-1" isimli kuru yük gemisinin İspanya'dan aldığı alçıpan yükünü teslim etmek üzere Tobruk/Libya limanina giderken, Tobruk'un yaklaşık 13 mil açığında, uluslararası sularda karadan topçu atışına maruz kaldığı öğrenilmiştir.

Saldırı üzerine bölgeden uzaklaşmaya çalışan gemiye aralıklarla iki ayrı hava saldırısı düzenlendiği, saldırılarda geminin Türk vatandaşı üçüncü kaptanının hayatını kaybettiği, mürettebattan yaralananlar olduğu, gemide maddi hasar meydana geldiği bildirilmiştir.

Olayda hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.

Uluslararası sularda sivil bir gemiye karşı gerçekleştirilen bu alçakça saldırıyı şiddetle kınıyor, saldırıyı gerçekleştirenleri lanetliyoruz. Bu menfur saldırı ilgili Libya makamları nezdinde şiddetle protesto edilmiş, anılan gemiye ve bölgede bulunabilecek diğer Türk gemilerinin güvenliğine yönelik eylemlerin derhal sona erdirilmesi ve söz konusu saldırının sorumluları hakkında gerekli hukuki işlemlerin yapılması talep edilmiştir. Anılan gemiye yönelik saldırı kapsamında uluslararası hukuktan kaynaklanan tazminat dahil her türlü hakkımız mahfuzdur. Konu hakkında ilgili uluslararası örgütler nezdinde girişimler yapılmaktadır."

İSİM VERİLMEDEN TOBRUK HÜKÜMETİ İŞARET EDİLDİ

Açıklamada, "Söz konusu saldırı, Libya hava ve deniz limanları başta olmak üzere sivil altyapıyı bombalayan, BM gözetimindeki Libya Siyasi Diyalog Sürecine katılan resmi heyetlerin seyahatlerini engellemek için havalimanlarına saldıran, sivil uçakları tehdit eden ve daha önce de olduğu gibi sivil gemilere saldıran kişilerin uluslararası hukuk ihlallerinin yeni bir örneğidir. Bu tür suçları işleyenlerin BM Şartı ve ilgili BMGK Kararları çerçevesinde sorumlu tutulmaları hayati önem taşımaktadır” denildi.

TÜRKİYE İLE TOBRUK HÜKÜMETİNİN ARASI AÇIK

Türkiye ile Tobruk hükümeti arasında uzun süredir gerginlik hâkim. 2011'de Kaddafi rejiminin devrilmesinin ardından ülkede siyasi kaos patlak verdi ve iki başlı yönetim ortaya çıktı. Bir tarafta başta Batılı devletler olmak üzere uluslararası camianın büyük bölümü tarafından tanınan Tobruk hükümeti, diğer tarafta ise başkent Trablus'taki hükümet bulunuyor.

Tobruk hükümeti, geçen yaz Fecr-i Libya (Libya Şafağı) adı altında birleşen ve aralarında Müslüman Kardeşler taraftarlarının da bulunduğu İslamcı grupların Trablus’u ele geçirmesinin ardından ülkenin doğusuna çekilmek zorunda kalmıştı.

TOBRUK HÜKÜMETİNİN İDDİASI: TÜRKİYE TRABLUS HÜKÜMETİNE SİLAH GÖNDERİYOR


Tobruk hükümetinin başındaki Başbakan Abdullah el Sani, Türkiye’nin Trablus’taki hükümete silah yardımı yaptığını öne sürüyordu.

Haberin Devamı