Dünya Türk TIR'ları böyle yağmalandı

Türk TIR'ları böyle yağmalandı

Paylaş
Türk TIR'ları böyle yağmalandı

AFP, yakma fotoğraflarından sonra Türk TIR'larının muhalifler ve halk tarafından Suriye'de nasıl yağmalandığının fotoğraflarını da yayınladı

Artık orman kanunlarının geçerli olduğu Suriye’de yol kesip gasp yapan haydutların yanı sıra, silahlı muhalifler de sivillere saldırıyor. Fransız Basın Ajansı (AFP) Babel Hava sınır kapısını ele geçiren muhaliflerin yağmalayıp yaktığı Türk TIR’larının nasıl yağmalandığının fotoğralarını da yayınladı.

Dışişleri kaynakları can güvenliği tamamen ortadan kalktığı için hiç bir şekilde Suriye’ye gidilmemesini, Türk vatandaşı varsa en güvenli yoldan ülkeyi terk etmeleri çağrısını yineledi. Suriye sınırları içinde malları zarar gören vatandaşların kayıplarının Suriye tarafından tazmin edilmesinin mümkün olmadığını ifade eden yetkililer, Türkiye’nin sınır kapılarını kapatmayı şimdilik düşünmediğini söylediler. Dışişleri’nden alınan bilgiye göre, Babel Hava sınır kapısında yağmalanan 19 Türk TIR’ından 13’ü çekicilerle Cilvegözü’na getirildi. Bu TIR’lardan 9’unda ağır hasar veya hasar tespit edildi.

>> DAHA ÖNCE DE YAKMIŞLARDI

Bu arada, yakılan TIR’ların sahipleri de Cilvegözü Sınır Kapısı’nda bekleyişlerini sürdürüyor. Araç sahiplerinden Ali Cengiz, “Orada 12 TIR’ı Suriyeli muhalifler yaktı. Olan oldu, şu saat itibarıyla yanan araçlarımızı Türkiye’ye getirmek istiyoruz. Sigortadan yararlanabilmemiz için TIR’ların Türkiye’ye getirilmesi gerekiyor” dedi. Suriye sınır kapısında terk etmek zorunda kaldığı TIR’ın çalındığını ileri süren Ali Abbasoğlu ise komşu ülkede güvenliğin sıfır noktasına geldiğini kaydetti.

Devlet kalmamış

Önceki gün çalınan TIR’ını Suriye’nin sınır kapısına 20 kilometre uzaklıkta bulduğunu ifade eden Abbasoğlu, “Çalınan TIR, eşkıyaların elindeydi. İçindeki halı yüküyle birlikte TIR’ı 700 dolar ödeyerek geri aldım. TIR’ı çok şükür tekrar Türkiye’ye getirdim ama oradaki birçok araç ya çalınmış ya da yakılmış. Suriye’de artık devlet kalmamış” diye konuştu.

30 yıldır Suriye üzerinden Suudi Arabistan’a yük götürüp geldiğini belirten TIR sürücüsü İrfan Dağlı ise şunları söyledi: “Suriye sınır kapısında bıraktığım TIR’daki mallar çalınmış, hayatımda böyle bir şey görmedim. Bunu Suriye ordusu yapmıyor, oradaki halk yapıyor. Resmen gelip geçeni yağmalıyorlar. TIR ile canımızı kurtardığımıza şükrettik.”

Güvenlik toplantısı

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz başkanlığında Reyhanlı ilçesindeki Cilvegözü Sınır Kapısı’nda güvenlik toplantısı yapıldı. Dün sabah saatlerinde Cilvegözü Sınır Kapısı’na geçen Lekesiz, buradaki toplantı salonunda sınır ilçelerinin kaymakamlarıyla bir araya geldi. Toplantının içeriği açıklanmadı. Ancak, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısına düşen Babel Hava Sınır Kapısı’nda 12 Türk TIR’ının yakılmasının da değerlendirildiği öğrenildi.

Türklere geçiş yok

Suriye’de yaşanan çatışmaların şiddetinin artması üzerine Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan Türk vatandaşlarının Suriye’ye geçişine güvenlik gerekçesiyle izin verilmiyor. Suriyelilerin geçişlerine ise izin veriliyor.

Gelen general sayısı 24 oldu

SURİYE ordusundan ayrılarak muhaliflere katılan 2 general, 2 albay ile 1 yüzbaşının da aralarında bulunduğu 160 Suriyeli, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinden sınırı geçerek Türkiye’ye sığındı. Türkiye sınırındaki Bükülmez, Kuşaklı ve Kavalcık köylerine, kamyonet, minibüs ve özel araçlarla gelen Suriyeliler AFAD Reyhanlı Konaklama tesislerine götürüldü. Suriyelilerin kayıtlarının yapılmasının ardından, asker ve aileleri Apaydın tesislerine, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 117 sivil Suriyeli ise Ceylanpınar’a gönderildi. Dışişleri yetkilileri, önceki gece Reyhanlı’ya gelen 2 generalle birlikte Suriye’den Türkiye’ye kaçmış general sayısının 24’e yükseldiğini söylediler.

Muhalif sınır kapısı

SURİYELİ muhaliflerin geçen perşembe günü ele geçirdikleri Türkiye sınırındaki Carablus ve Babel Hava sınır kapılarında artık Şam’ın esamesi okunmuyor. Beşar Esad ve Hafız Esad’a ait tüm simgeleri yıkan muhalifler, silahlarıyla nöbet tutuyorlar. Ortadoğu’nun en önemli ticaret rotalarından olan Bağdat-Şam yolu üstünde bulunan ve Irak’a açılan Ebu Kemal kapısı da hâlâ muhaliflerin elinde. Türkiye sınırına yakın bir noktada Irak’a açılan Ebu Kemal sınır kapısında ise Suriye yönetimi denetimi elinde tutuyor.

Haberin Devamı