Dünya Türk ve İslam düşmanı Geert Wilders'den rezalet yarışma

Türk ve İslam düşmanı Geert Wilders'den rezalet yarışma

Paylaş
Türk ve İslam düşmanı Geert Wilders'den rezalet yarışma

Göçmen ve İslam karşıtı Wilders, Hz. Muhammed'i konu alan yarışmayı kazanana 5 bin euro ödül vereceğini duyurdu. Irkçı politikacı, yarışmayı güvenlik gerekçesiyle parlamento binasında düzenlemek istiyor

Hollanda'da ana muhalefetteki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders, parlamentoda, İslam peygamberi Hz. Muhammed'in çizileceği 'karikatür yarışması düzenleyeceğini açıkladı. Aşırı sağcı lider, yarışmanın ifade özgürlüğüne yönelik baskılara bir tepki olarak düzenlendiğini savunuyor.

Haberin Devamı

Yarışmada birinci olan karikatüre 5 bin euro, ikinciye ise 2 bin 500 euro ödül verilecek. Wilders, paranın adının açıklanmasını istemeyen 'cömert bir bağışcı' tarafından ödeneceğini söyledi.

Yarışmanın kışkırtma amacıyla değil düşünce özgürlüğünün altını çizmek için düzenlendiğini ileri süren ırkçı siyasetçi, sonuçların Hıristiyanların en önemli dini bayramı olan Noel'den önce sonuçlanacağını açıkladı.

Yarışmanın jüri üyeliklerini Wilders ile 2105 yılında ABD'deki karikatür yarışmasında ödül alan Arnavut asıllı Bosch Fawstin yapacak.

Aşırı sağcı lider, karikatür yarışmasını, 'Hollanda'da daha az Faslı' söylemi nedeniyle suçlu bulunduğu ancak ceza almadığı davanın temyiz duruşmasının başladığı Perşembe sabahı duyurdu.

Haberin Devamı

Özgür düşüncenin baskı altına alındığını savunan Wilders, buna örnek olarak da savcılık tarafından hakkında yapılan temyiz başvurusu ile Hollanda hükümetinin Çarşamba günü açıkladığı nefret suçlarına daha fazla ceza verilmesini içeren önergeyi gösterdi.

PARLAMENTODA DÜZENLEMEK İSTİYOR

PVV lideri, Hz. Muhammed'i konu alan karikatür yarışmasını güvenlik gerekçesiyle parlamento binasında düzenlemek istiyor. Hollanda'da mecliste temsil edilen her parti, yılda bir kez mecliste resmi bir etkinlik düzenleyebiliyor.

Siyasi partiler bu günü genellikle üyelerle buluşma günü olarak değerlendiriyor. PVV'nin böyle bir geleneği yok. O nedenle aşırı sağcı parti, bu hakkını karikatür yarışması için kullanmak istiyor.

Wilders, etkinliğin tepki yaratacağı ve bazı riskleri beraberinde getireceğini düşünüyor. Bu nedenle parlamentonun en güvenli yer olduğunu savunuyor.

Wilders, parlamentoda izin verilmemesi halinde, yarışmanın başka bir yerde yapılacağını vurguladı.

ABD'DEKİ SERGİ AÇILIŞI SALDIRIYA UĞRAMIŞTI

Jüri üyeliğini kabul eden Arnavut asıllı çizer Bosch Fawstin'in ödül aldığı ABD Teksas'taki yarışmanın açılışı, saldırıya uğramıştı. Garland kentinde karikatürlerin sergilendiği salona giren silahlı iki kişi, polis tarafından vurulmuştu. Serginin açılışına Wilders de katılmıştı.

BBC Türkçe