Gündem Türkçe en çok konuşulan 5. dil

Türkçe en çok konuşulan 5. dil

Paylaş
Türkçe en çok konuşulan 5. dil

Türk Dil Kurumu başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın Türkçe'nin yeryüzünde en fazla konuşulan 5. dil olduğunu ve 35 ülkede konuşulduğunu dile getirdi

Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, Türkçe’nin yeryüzündeki diller içerisinde en fazla konuşulan 5’inci dil olduğunu belirterek, “Son yaptığımız araştırmaya göre Türkçe dünyada 35 ülkede konuşuluyor. Bu, Türkçe’nin evrensel bir dil olduğunu kanıtlayan önemli bir veri” dedi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Kalkındırma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Türk cumhuriyetleri ile Türk ve akraba toplulukları öğretim üyeleri ve eğitim yöneticilerine yönelik düzenlenen ‘Eğitimdeki Gelişmeler ve Kültürel Paylaşım Semineri’, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Kongre Merkezi’nde başladı.

20 ülkeden 80 akademisyenin katıldığı seminerin açılış programına Bolu Vali Vekili Cemal Polat, Bolu Belediye Başkanı AK Parti'li Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Hayri Coşkun, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof.Dr. Şükrü Haluk Akalın, Milli Eğitim Bakanlığı Yurt Dışı Eğitim Öğretim Genel Müdürü Hasan Kaplan ve akademisyenler katıldı.

Türkçe’nin yeryüzündeki diller içerisinde en fazla konuşulan 5’inci dil olduğunu belirten Prof.Dr. Akalın, “Türkçe bugün sınır aşan dildir. Yeryüzündeki çok az dil Türkçe gibi sınır aşan dil konumundadır. Türkçe’nin sınırları Türkiye’nin sınırlarının da ötesindedir. Balkanlara, Kafkaslara, Orta Doğu’ya, Avrupa’ya, Orta Asya’nın içlerine ve Sibirya’ya kadar çok geniş bir alanda Türkçe’nin kolları yazı dili olarak kullanılıyor.

Haberin Devamı

Türkçe bugün 220 milyona ulaşan konuşucuya sahip. Özellikle son yıllarda kitle iletişim araçları, radyolar, televizyonların uydudan, sanal ortamdan yayın yapmaları sayesinde Türkçe’nin sesi dünyanın her bir köşesine ulaşıyor. Son yaptığımız araştırmaya göre Türkçe dünyada 35 ülkede konuşuluyor. Bu Türkçe için çok önemli. Türkçe’nin evrensel bir dil olduğunu kanıtlayan önemli bir veri” dedi.

Koray YILMAZDEMİR/DHA