Yaşam Turkish Halloween: Bocuk Gecesi!

Turkish Halloween: Bocuk Gecesi!

Paylaş
Turkish Halloween: Bocuk Gecesi!

Hıristiyan aleminde 31 Ekim geceleri herkesin birbirinden korkunç kostüm ve makyajlarla sokağa döküldüğü 'Cadılar Bayramı'nın (Halloween) bir benzeri de Ortaçağ'dan kalma bir Balkan geleneği olarak Edirne'de yaşatılıyor

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca beldesinde, Ortaçağ’dan kalma bir gelenek olan ve ’Edirne’nin Cadılar Bayramı’ olarak bilinen ’Bocuk Gecesi’nde, birbirinden ilginç ve korkutucu kıyafetler giyen çocuklar, gençler evlerin camlarına vurarak çıkanları korkuttu.

'KABAĞI YEMEZSEN OMZUNA BOCUK BİNER'


Çamlıca Kültür ve Turizm Derneği ile Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği (KORUDER) tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Bocuk Gecesi, Çamlıca Belediyesi Kültür Evi’nde yapıldı. ’Bocuk Gecesi’nin unutulmaya yüz tutan bir Balkan geleneği olduğunu belirten Çamlıca Belediye Başkanı CHP’li Halil Büyükyatıkçı, "Bocuk tarihi çok eskilere dayanıyor. 3-5 bin yıl öncesine dayanan bir tarihi var. Küçükken ben de hatırlıyorum. Anneanneme misafirliğe gittiğimizde Bocuk gecelerinde kabak pişiriyordu. Ben kabak tatlısını sevmiyordum, ama anneannem yemem için ‘Kabaktan mutlaka yiyeceksin, yemezsen kapıdan çıkarken omzuna Bocuk biner’ diye korkutarak, kabak tatlısını yediriyordu.

Tarihte Bocuk Gecesi, eski kasım ayının 61’inci gününü 62’nci gününe bağlayan gecede çok soğuk oluyormuş. Eskiden atalarımız ocak başlarında gecelerini geçiriyormuş. Bu ocak başında insanlar donmasın diye o çok soğuk gecede insanlar bir araya gelerek hep birlikte geçiriyormuş. Bu gelenek o günlerden bu günlere gelmiş" dedi.

Bundan sonraki yıllarda Bocuk Gecesi’nin Trakya Üniversitesi tarafından organize edeceğini ifade eden Yatıkçı, gecenin uluslararası düzeyde kutlanmasının planlanacağını söyledi. Gecede, katılımcılara kış aylarına özgü kabak tatlısı dağıtıldı. Yüzlerini boyayan ve beyazlara bürünen çocuk ve gençler bazı evlerin camlarına vurarak, bakanları korkuttu.

BOCUK GECESİ NEDİR?

Bocuk Gecesi, Ortaçağ’dan kalma bir gelenek. Balkanlar’daki Hıristiyanların ’Bojic’ adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. İnanışa göre, ’Bocuk’ verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını ’Bocuk geliyor’ diye korkuturlar.

SUYA TAHTA ATILIYOR


Gecede ’Bocuk’ diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi kışın en sert gecesinin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.

Ünsal YÜCEL/ KEŞAN,(Edirne),(DHA)

Haberin Devamı