Gündem Türkiye bu çocukları konuşuyor

Türkiye bu çocukları konuşuyor

Paylaş
Türkiye bu çocukları konuşuyor

Türkiye bu çocukları konuşuyor

Türkiye, internetteki sosyal paylaşım sitelerinin ardından televizyon haberlerinde izlenme rekorları kıran görüntünün kahramanları olan Bursa'nın Orhangazi İlçesi'ndeki Atatürk İlköğretim Okulu 3/F sınıfı öğrencileri sınıf başkan yardımcısı 9 yaşındaki Gizem Bera Yüksel ve aynı yaştaki sınıf başkanı Havva Mutlu'yu konuşuyor. Sınıfta öğretmenleri Cemal Aykaç'ın karne günü ‘hatıra olsun’ diye çektiği görüntülerin kızı tarafından internetteki sosyal paylaşım sitesine konulduğu ortaya çıktı. Yaptığı duyugusal konuşmayla dikkat çeken başkan yardımcısı Gizem Bera Yüksel'in işsiz babası 6 çocuk babası Salih Yüksel, bir videonun hayatlarını değiştirdiğini belirterek, “Yüzlerce kişi bize ulaşarak yardım teklifinde bulundu. Uzun süredir iş bulamıyorum. Bu kış şartlarında borç harç idare etmeye çalışıyoruz” diye konuştu. Öğretmen Cemal Aykaç, “Olayın buralara geleceğini asla tahmin edemezdim” dedi.
Orhangazi'deki Atatürk İlköğretim Okulu 3/F sınıfında, sınıf öğretmeni Cemal Aykaç'ın geçen 22 Ocak Cuma günü yarıyıl tatili öncesi karne dağıtım gününde, ‘hatıra olsun’ diye çektiği görüntüler, olay yarattı. Sınıf başkanı Havva Mutlu ve yardımcısı Gizem Bera Yüksel'in görüntüleri, önce internetteki sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta, ardından da televizyon kanallarında yayınlanmaya başlandı.

Video görüntüsünün sosyal paylaşım siteleri ve televizyon kanallarında yayınlamaya başlamasından sonra öğrencileri bulmak için herkes seferber oldu. Yapılan araştırmada, öğrencilerin Orhangazi Atatürk İlköğretim Okulu öğrencisi oldukları belirlendi. Orhangazi Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memuru Fatih Mutlu'nun kızı, sınıf başkanı Havva Mutlu ile uzun süredir işsiz olan inşaat işçisi Salih Yüksel'in 6 çocuğundan biri olan Gizem Bera Yüksel'in Orhangazi'deki evleri, bugün gazetecilerin akınına uğradı.

İŞTE O KONUŞMALAR

İzlenme rekorları kıran video görüntülerinde, tahtaya kalkan 2 kız öğrenciden ilk olarak söz alan başkan Havva Mutlu, gözyaşları içinde, kendisinin aldığı iyi notları arkadaşlarının da alması için çalıştığını, ancak hiçbir arkadaşının kendisine yardımcı olmadığını, kendisini hiç dinlemediklerini anlatıyor. Polis kızı olan Havva Mutlu, ağlamaklı bir ses tonuyla şunları söylüyor:

“Ben böyle başkanlığı nasıl yapayım? Benim notlarım 100, sizin de 100 olsun istiyorum. Kimse beni dinlemiyor. Beni dinleyen var mı? Ben ağlıyorum. Ben bu sınıfın başkanıyım. Siz böyle yapıyorsanız, yazıklar olsun size. Başka birşey demiyeceğim.”
Havva Mutlu, öğretmeni “Cemal Aykaç'ın “Aferin. Alkışlayın arkadaşınızı” deyip yerine oturmasının ardından bu kez babası inşaat işçisi olan sınıf başkan yardımcısı Gizem Bera Yüksel, duygusal konuşması başlıyor. Fakir olduklarından zor şartlarda eğitim gördüğünden bahseden ve izleyenlerin yüreğini burkan Gizem Bera Yüksel ise şunları söylüyor:

“Arkadaşlar, öğretmen beni ben fakirim diye başkan yapmadı. Neden beni başkan yaptı? Ben çok istiyordum. Mesela Havva'yı yaparken, ben merak ediyordum. O yüzden yaptı. İstiyorsanız bırakabilirim. 2'nci dönem bırakabilirim. Gösterebilirim bakın ayakkabılarım yırtık. Ben bu okula gelirken ayakkabılarım yırtık geldim. Derya'nın botu ne kadar güzel ona almışlar. Bana babam alamıyor. Babam çalışamıyor inşaatta. 5'inci kattan düştü. Ölecekti. Okuyalım diye ekmek parasını çıkarmak için çalışıyor. Parmaklarını kesti. Bu sizin yaptığınız insanlığa sığar mı? Söyleyin, cevap verin şimdi. Üzüyorsunuz beni. Benim kalbim içimde ateş var.”

startFlvPlayer_Posta("divFlvPlayer241","241","201001","241-7.jpg");

Devamı 2.sayfada...

6 ÇOCUK BABASI İŞSİZ BABA: GÖRÜNTÜ HAYATIMIZI DEĞİŞTİRDİ

Gizem Bera'nın yanı sıra Uğur (16), Hatice (14), Umut (13), İrem (10), ve Ufuk (5) adlarında olmak üzere 6 çocuk babası olan Salih Mutlu, olayın şaşkınlığını yaşıyor. Geçen yıl inşaatta çalıştığı sırada iş kazası geçiren inşaat işçisi Salih Mutlu, 6 çocuğundan 5'inin okula gittiğini ve onları güçlükle okutmaya çalıştığını söyledi. Anne Ayla Yüksel ise kızının kendilerine birşey anlatmadığını, önceki gün akşam, komşularının haber vermesiyle televizyonlarda görüntülerin yayınlandığından haberdar olduklarını belirtti.

Uzun süredir işsiz olduğunu söyleyen Salih Yüksel, öğretmenlerinin sınıfta hatıra olsun diye çektiği bir videonun hayatlarını değiştirdiğini belirterek, “Video televizyonlar da yayınlandıktan sonra yüzlerce kişi bize ulaşarak yardım teklifinde bulundu. Uzun süredir iş bulamıyorum. Zor şartlarda geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Bu kış şartlarında borç harç idare etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

‘TÜRKİYE BİZE SAHİP ÇIKTI’

Minik Gizem Bera Yüksel'in annesi Ayla Yüksel de zor koşullarda yaşadıklarını ve borç parayla ısınmaya çalıştıklarını söyledi. Ayla Yüksel, “Kış şartları ağır geçiyor. Bir torba kömür alabilmek için Kaymakamlığa başvurduk, ancak bize bir torba kömür dahi verilmedi. Kaymakam ile görüşmeye çalıştık görüşemedik. Kimseyi tanımıyoruz. 19 yıldır Orhangazi'deyiz, Belediye Başkanı İsmail Tartar'la görüşmek istedik. Ancak onunla da bizi kimse görüştürmedi. Tüm görüşme tekliflerimiz geri çevrildi” diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlatan Ayla Yüksel, “Başbakan ‘Kömür girmeyen ev kalmayacak, sobası tütmeyen ev kalmayacak’ diyor. Biz Orhangazi'de bir torba kömür dahi alamadık. Orhangazi bizim feryadımızı duymadı bir video sayesinde Türkiye bize yardıma koştu. Bu durum bizi çok üzdü” diye konuştu.

ÖĞRETMEN: VİDEOYU HATIRA OLSUN DİYE ÇEKTİM

Video görüntüsünü 22 Ocak'taki karne gününde çeken sınıf öğretmeni Cemal Aykaç ise öğrencilerine sürekli hatıraların yaşamdaki önemini aşıladığını vurgulayarak, “Biz o karne günü sadece öğrencilerimiz için hatıra olması nedeniyle o görüntüleri çektik. Görüntüleri Orhangazi'deki kızım Almanya'da yaşayan diğer kızımla paylaşmış. Almanya'daki kızım da çok etkilendiği bu görüntüleri Facebook'ta paylaşmış” diye konuştu.

Bir video görüntüsünün olayı bu noktalara kadar getireceğini asla tahmin edemeyeceğini de belirten öğretmen Cemal Aykaç, “Bu sayede maddi durumu iyi olmayan ve başarılı olan öğrencime fayda sayladığım için de çok mutluyum” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER BEYAZ SHOW İÇİN İSTANBUL'DA

Görüntülerinin sosyal paylaşım sitelerinde milyonlarca kez izlenmesi ve televizyon haberlerine konu olmalarının ardından Kanal D'de yayınlanan Beyaz Show, öğrencileri İstanbul'a davet etti. Sınıf başkanı olan Havva Mutlu, babası polis memuru Fatih Mutlu, sınıf başkan yardımcısı olan Gizem Bera Yüksel ile işsiz babası Salih Yüksel ve annesi Ayla Yüksel ile öğretmenleri Cemal Aykaç bu sabah programa katılmak üzere Orhangazi'den İstanbul'a hareket etti.

Hasan BOZBEY/ORHANGAZİ (Bursa), (DHA)

2