Beden Sağlığı Türkiye'de 2 milyon kişi işitme kaybı yaşıyor

Türkiye'de 2 milyon kişi işitme kaybı yaşıyor

Paylaş
Türkiye'de 2 milyon kişi işitme kaybı yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı rapora göre 32 milyonu çocuk olmak üzere 360 milyondan fazla insan işitme kaybı ile yaşıyor. Türkiye’de bu sayı yaklaşık olarak 2,2 milyon

Telefonu icat eden Alexander Graham Bell'i, işitme engelli olan annesinin ve eşinin aynı zamanda tüm işitme engelli bireylerin duyamadığı sesleri duymaları için pek çok çalışma yaptığını söyleyen Kırklareli İl Sağlık Müdürü Çiğdem Cerit şöyle dedi:

"İşitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren bir okulda çalışan Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmaları sırasında tesadüfen telefonu icat ederek birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağlamıştır. Alexander Graham Bell işitme engelli eşine yazdığı bir mektupta 'Eşin hangi noktaya çıkarsa çıksın, ne denli zengin olursa olsun, emin ol işitme engellileri ve onların sorunlarını her zaman düşünecektir’ diye yazmıştır. Dünya Sağlık Örgütü, işitme kaybına yol açan faktörlerin yüzde 50’si önlenebilir olduğunu bildiriyor. Önleyici tedbirler arasında çocukların yenidoğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olması, özellikle ototoksik (iç kulağa zarar verici) özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması, orta kulak iltihabı için etkin tedavilerin yapılması, aşırı gürültülü ortamlardan kaçınılması sayılabilir. İşitme kaybının teşhisi ne kadar erken yaşta sağlanırsa tedavinin ve bireyin tüm gelişiminin o kadar sağlıklı olacağı unutulmamalı. Yani işitme kaybında erken teşhis çok önemli. Özellikle ilk iki yaş, çocuğun konuşmasını geliştirebilmesi için en önemli dönemdir."

6 AY DOLMADAN ÖNLEM ALINIYOR

Dr. Çiğdem Cerit yaşamın ilk günlerinde uygulanabilen basit, ucuz ve güvenilir testler ile yeni doğan bir bebeğin işitme engelini saptamın mümken olduğunu belirterek "Ülkemizde 2004 yılında başlatılan Ulusal Yeni Doğan İşitme Taraması Kampanyası ile tüm bebeklerin hastanelerinden taburcu olmadan önce işitmelerinin güvenli ve doğru olarak test edilmesi sağlanıyor. İşitme taramalarının amacı işitme engeli ile doğan bebekleri doğumdan kısa süre sonra belirlemek, 3 aylık olmadan işitme testlerini tamamlamak, işitme engeli tanısı alanlara 6 aylık olmadan gerekli müdahalede bulunuyor. Doğduktan sonra en geç 6 ay içinde işitme engeli tanısı konan ve işitme cihazı uygulanıp işitme ve konuşma eğitimi alan bebeklerin konuşma becerisi, normal işiten yaşıtlarına benzer düzeyde gelişebilir. Erken işitme kaybı tanısı konulup erken eğitilen bebeklerin, lisan gelişimine paralel olarak zihinsel, sosyal ve ruhsal gelişimleri de olumlu etkilendiği unutulmamalı" dedi.

Vahit İŞBAŞARAN/KIRKLARELİ(DHA)

Haberin Devamı