Ekonomi Türkiye ekonomisine elti darbesi: Zarar 350 milyar dolar

Türkiye ekonomisine elti darbesi: Zarar 350 milyar dolar

Paylaş
Türkiye ekonomisine elti darbesi: Zarar 350 milyar dolar

Türkiye ekonomisine eltilerin verdiği zarar beş yılda 350 milyar doları buldu. Kardeşler arasındaki kavga yüzünden aile şirketlerinin yüzde 80'i 5 yılda yok oluyor. Kapanan şirketlerin çoğunda hileli işlemler yapılmış

Murat GÜLDEREN

Uluslararası hile denetim firması Fraud Audit Corporation (FAC) Başkanı Baki Toraman Türkiye'de çalışanların yüzde 43'ünün kendi şirketlerine zarar vermek için çeşitli hileler yaptığını açıkladı. Posta'ya konuşan Toraman "Elti kavgaları yüzünden son 5 yılda Türkiye ekonomisinin uğradığı zarar 350 milyar dolar. Aile şirketlerinin yüzde 80'i ilk 5 yılda faliyetlerine son veriyor" dedi.

15 BİN İFLAS BEKLENİYOR


Şirket başına yapılan hilelerin oluşturduğu ortalama zararın 150 bin dolar olduğunu ifade eden Toraman şunları söyledi: "Türkiye, iflas vakalarının en hızlı artış gösterdiği ülkelerden biri. 2016'da 12 bin 331 şirket iflas etti. 2017'de bu rakamın 15 binin üzerinde olacağını öngörüyoruz. Bunlar arasında yıllık cirosu 50 milyon euro'nun üzerinde olan da pek çok şirket var."


DENETİMİ BİLMİYORLAR


Türkiye'de işletme sahiplerinin hile denetim şirketlerinin varlığından haberdar olmadığına vurgu yapan Toraman şöyle devam etti: "Gelişmiş ülkelerde hile denetimi yasal zorunlu. Türkiye'de bu konuda özellikle KOSGEB'e büyük görev düşüyor. Ülkemizde denetim danışmanlığı desteği almayan firmaların sonu ilk 5 yılda iflas oluyor."

BANKACILIK İLK SIRADA


En çok hile ile karşılaşılan sektörlerin yüzde 16 ile bankacılık ve finans, yüzde 10.5 ile kamu, yüzde 8.8 ile üretim, yüzde 6.6 ile sağlık, yüzde 6 ile eğitim, yüzde 4.8 ile perakende olduğunu ifade eden Toraman "Bazı şirket çalışanları hile için siyah hackerler da kullanır. Bunlar daha çok para transferlerinde çalıştırılırlar" diye konuştu.

AİLEDE TEHLİKE BÜYÜK


En çok hilenin aile şirketlerinde yaşandığı bilgisini de veren Baki Toraman "Dünya'da ve Türkiye'de şirketlerin yüzde 95'ini aile şirketidir. Hile en çok bu tür şirketlerde yaşanıyor. İşletmeye kilit vurduran hile yöntemi Tepe Yönetimi hilelerdir. Kendi kendini dolandıranlar var. En çok yapılan taktik güven kazandıktan sonra attırılan imzalar" sözlerinde bulundu.

Haberin Devamı