Ekonomi Türkiye erken rezervasyonu sevdi

Türkiye erken rezervasyonu sevdi

Paylaş
Türkiye erken rezervasyonu sevdi

Türk turizminin yeni gözdesi haline gelen yerli turistler, 'erken rezervasyon' kampanyalarını sevdi

"Tatil Herkesin Hakkı" sloganıyla ocak ayında başlatılan ve nisan ayı sonuna kadar devam edecek olan erken rezervasyon kampanyası, yerli tatilcilerdeki "son dakika karar verme" alışkanlığını değiştirdi.

Haberin Devamı

ERKEN REZERVASYON YAPAN KAZANIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın seyahat acenteleriyle yürüttüğü kampanya çerçevesinde, tur paketlerini yüzde 35-40 arasında indirimle alabilen vatandaşlar bu yıl da tatil için en çok Antalya ve Ege bölgesini seçiyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı (TÜROFED) Osman Ayık, turizm sektörünün Türkiye ekonomisine getirdiği katkı ve sağladığı faydanın yadsınamaz ölçüde olduğunu söyledi.

Geçen yıl devam eden küresel finans krizinin turizm sektörüne de yansıdığını belirten Ayık, beklenen yavaşlamayla turizm gelirleri ve ziyaretçi sayılarında da önemli bir artışın yaşanamadığını anımsattı.

Erken rezervasyon sisteminin son yıllara göre artış gösterdiğini bildiren Ayık, "Özellikle 2013’ün bu açıdan hareketli geçmesini bekliyoruz" dedi.

Haberin Devamı

İNTERNET ÜZERİNDEN TATİL FIRSATLARI ETKİLİ BİR YÖNTEM

İnsanların genellikle erken tatil rezervasyonlarından faydalanmaya şubat ayından itibaren başvurduklarını ve rezervasyon taleplerini haziran ayına kadar devam ettirdiklerini dile getirdi.

Son yıllarda internet üzerinden sağlanan tatil fırsatlarının da tatilini uygun fiyatlarda yapmak isteyen müşterilere daha cazip geldiğini dile getiren Ayık, "Çünkü internet, turizmle ilgili bilgi almak ve fırsat satın almak açısından artık daha etkili bir yöntem oldu. Dolayısıyla tüketiciler uygun fiyatlarla gitmek isteyecekleri tatil bölgelerini rahatlıkla bulabiliyor" diye konuştu.

BU YIL DA EN ÇOK MUĞLA VE ANTALYA TERCİH EDİLİYOR

İki üç yıl öncesine ait istatistiklerin çoğu tüketicinin son ana kadar tatil planında kararsız kaldığını ve bu nedenle erken rezervasyon taleplerinin çok yaygın olmadığını bildiren Ayık, şunları söyledi:

"2011 yılında tahmini 1,5 milyon kişi erken rezervasyon kampanyalarından yararlanmış ve turizm iç piyasasında yüzde 35-40 canlanma sağlanmıştır. Erken rezervasyon fırsatlarında Türkiye içinde genelde tercih edilen bölgeler Akdeniz ve Ege bölgelerinde yer alan Antalya ve Muğla’daki tatil yerleridir.

Yurt dışı tatil yörelerine ilişkin talepler de genelde vizesiz turistik yerlere gerçekleştirilmektedir. Türkiye turizminin 2023 yılı için hedeflediği stratejiler de bu yöndedir. Nitelikli turistik tesislerin erken rezervasyon sistemi yoluyla yerli turiste sezon dışında da uygun fiyatlarla tatil yapma olanağı sunmasına yönelik programların artırılması hedeflenmektedir."

Haberin Devamı

KIYIYA YIĞILMALARIN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR

Türkiye’de turizm alanları konusunda alternatiflerin fazla olmasına rağmen bu yıl da kıyıya yığılmaların önüne geçilemediğini ifade eden Ayık, şunları kaydetti:

"Burada kontrollü bir büyüme gerçekleştirilmesi önemlidir. Bunların yanı sıra çevresel, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirlik de üzerinde durulması gereken bir konudur. Yapılacak altyapı çalışmaları yanı sıra nitelikli ve eğitimli iş gücü istihdamına dair planlama yapılması şarttır. Dolayısıyla buradan gelinecek nokta turizmin tek bir sezonda değil, yılın 12 ayında da gerçekleştirilebiliyor olmasına yöneliktir.

Sezonluktan ziyade tüm yıla yayılan turizm faaliyetleri her tür turizm alanını değerlendirmeye yetecektir. Buna yönelik uygun maliyet ve iş gücü analiziyle bunların teşvikleri gerçekleştirilmelidir. Dolayısıyla tatil bölgelerinin kaynakları ve altyapıları zenginleştirilmeli, otel yatak sayıları, personel sayıları buna göre istihdam edilmelidir."

Haberin Devamı

AA