Siyaset 'Türkiye hukuk değil, kültür toplumu'
Paylaş
'Türkiye hukuk değil, kültür toplumu'

KAGİDER ve PepsiCo tarafından düzenlenen "Kadın Liderlerin Öncülüğü -Sürdürülebilir Ekonomi İçin Kadının Güçlenmesi" konulu panele katılan CHP Milletvekili Şafak Pavey'den çarpıcı açıklamalar

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve PepsiCo tarafından düzenlenen "Kadın Liderlerin Öncülüğü -Sürdürülebilir Ekonomi İçin Kadının Güçlenmesi" konulu panele katılan CHP Milletvekili Şafak Pavey, "Türkiye’de yapılan yasalar, kadınla ilgili yapılan yasalar her şey güzel. AB uyum süreci için yapılan yasalar güzel, ama sokaktaki gerçek değişmiyor. Türkiye bir hukuk toplumu değil, kültür toplumu. Ve kültürü dönüştürmenin çok daha önemli ve zor olduğunu düşünüyorum" dedi.

Four Seasons Otel’de düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan, KAGİDER Başkanı Dr. Gülden Türktan, kadın ve erkek eşit oranda çalıştığı sürece GSMH’nin yüzde 13 arttığını belirterek, "Türkiye’de kadınların sadece yüzde 26’sı istihdam edilmekte. Konumu içinde ise yüzde 28’i bulan bir sayı öngörülüyor. Fakat üyesi olmayı düşündüğümüz komşumuz AB’de kadının yüzde 75’şinin istihdam edilmesi öngörülüyor. AB’de yüzde 75 öngörülürken, bizim yüzde 35 gibi bir hedef koymamız, biz bu yarışta yokuz gibi hedef koymamız oluyor. Bunun için çok çalışmamız gerekiyor" dedi.

Dünyada tüm işlerin yüzde 60’şının kadınlar tarafından yapıldığını, gıda sektöründe kadınların çalışma oranının yüzde 50 olduğunu, buna karşılık kadınların mülkiyetin yüzde birine, gelirlerin ise yüzde 10’una sahip olduklarını belirten Türktan, "Kadın erkek farklıdır. Bu farklılık zenginliktir. Bu farklılıktan gurur duymak zorundayız. Ama eşittir, eşit haklara sahiptir, eşit fırsatlara sahip olmalıdır. Bu konuda iş dünyasının bizim yanımızda olduğunu görüyoruz" dedi.

TÜRKİYE’DE EFSANELERLE GERÇEKLER YER DEĞİŞTİRMİŞ


CHP Milletvekili Şafak Pavey de yaptığı konuşmada, 15 yıl aradan sonra Türkiye’ye döndüğünde, efsanelerle gerçeklerin yer değiştirmiş olduğunu gördüğünü belirterek, "Kadınlar açısından Türkiye’de çok başarılı çok güçlü CEO’lar var. Ancak Türkiye’de efsanelerle gerçekler yer değiştirmiş, birbirine karışmış. Yüzde 68’si ev kadını. Yüzde 58’inin sosyal güvencesi yok. Okuma yazma oranı erkeklerden dört kat daha az. Bir yandan da baktığınızda Türkiye büyüyen 16. ekonomi. Ama benim tezim parayla saadet olmadığı. Çünkü belli rakamlara baktığımızda dünyadaki en mutlu ülke tarım ve belli oranda turizm yapan 290 bin nüfuslu Banoto Adası. 150 bin, kişi başına düşen gelirle Katar’ın en mutlu ülkesi olmasını bekliyorsunuz. Ama kadın-erkek fırsat eşitliğinde ve mutlulukta dünyanın en sondan gelen ülkeleri arasında. 115. sırada" dedi.

KÜLTÜRÜMÜZDE GÜCE TAPINMAK VAR

Kadının güçlenmesinin ve ekonomide etkinliğinin artırılması ile mümkün olacağını belirten Pavey, "Bunun için toplumun gerçekle yüzleşmesini sağlamalıyız ve kültürü nasıl dönüştüreceğimizi konuşmalıyız. Maalesef kültürümüzde güce tapınmak var. Örneğin liberal ekonomi olduğunu söylüyoruz ama hükümetlerin esareti altında bir ekonomi var. Kültür dönüşmeden hiçbir olmaz. Mozambik kadın erkek eşitliği konusunda en başarıyı ülke, ama dünyanın en fakir ülkesi. Bana umut veren dünyadaki güzel örneklerin olması. Türkiye için umudum uluslar arası toplum olması ve evrensel değerlerin varlığı" diye konuştu.

İŞE ALIMLARDA EŞİT ŞARLARDA KADINLARA ÖNCELİK VERDİK

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ezcacıbaşı da "Sürdürülebilir kalkınma için kadınların istihdamı çok önemli. Bizim şirketlerde kadın erkek eşitliğine çok önem veriyoruz. Yeni uygulamaya başladık. 2010’dan sonra işe alımlarda eşit şartlardaki adaylar arasında kadınlara öncelik verilmesini istedik. 2011 yılında dünya bankasının desteğiyle hayata geçirilen fırsat eşitliği uygulamasına ortağı olduk.

Türkiye’de kadın istihdam oranını ve istihdam hedefleri ile AB arasında uçurum var. Bunun giderilmesi için toplum olarak çalışmalıyız. Kadınların istihdam oranı artmadığı sürece hedeflerimize ulaşmamız zor. Kadınların sayısı arttıkça iş gücü verimimin arttığı ve kadınların iş gücüne katılımındaki engeller kalktıkça, milli gelirdeki oranın arttığı biliniyor" dedi.

ÜLKEMİZDE KADIN HAKLARINA TECAVÜZ EDİLİYOR

Sanatçı Serra Yılmaz da Türkiye’de kadınların kazanımları tepkisiz bir şekilde teslim ettiklerini belirterek, "Bunda imparatorluktan gelmemizin bir etkisi var. Çünkü bir kulluk söz konusu. Bu gelenek devam ediyor. Ülkemizde kadın olarak bizim temel haklarımıza tecavüz ediliyor. Bunların önüne geçebilmek ve kadınların kendine güvenlerini sağlemek için eğitime ihtiyaç var. İçinde yaşadığımız devlet asla sanatçı ve kültürel faaliyetlerin yanında olmamış bir devlet. ‘Bizim paramızla bizden yana tiyatro yaparsınız’ diyorlar. Ama o para bizim de paramız. Sanat özgürlük için, eleştiri için vardır. Sanat eleştirir ki, koşullar daha iyi olsun. Sanat iktidardakinin yanında olmak için değil, onları eleştirmek için var" diye konuştu.

KÜRTAJ HAKKIMIZA SAHİP ÇIKALIM


Kadınların haklarına sahip çıkmasını tekrarlayan Yılmaz, son günlerin tartışma konusu kürtaj olayına da değinerek, "Kürtaj hakkımıza sahip çıkalım" dedi.
Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Dekanı Prof. Nakiye Boyacıgiller’in moderatörlük yaptığı panele, PepsiCo Asya Pasifik Bölgesi Başkanı Ümran Beba, PepsiCo Batı Avrupa Bölgesi Başkanı Debra Crew de konuşmacı olarak katıldı.

Özkan ARSLAN/İSTANBUL,(DHA)

Haberin Devamı