Dünya 'Türkiye kendi uçağını yapamaz'

'Türkiye kendi uçağını yapamaz'

Paylaş
'Türkiye kendi uçağını yapamaz'

Jerusalem Post, Türkiye'nin uçak yapamayacağını yazdı ve ABD'nin geçmişte yaptığı baskıyı hatırlattı

Uçak yapma kararının Türkiye’nin son zamanlarda NATO’daki Avrupalı ve Amerikalı ortaklarından uzaklaşma politikalarına denk geldiğine dikkat çeken Jerusalem Post, İsrailli uzmanlarla görüştü.

Jerusalem Post’a konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, şunları söyledi: "Bu çok büyük bir proje. Türkiye’nin bunu tek başına gerçekleştirebilecek teknolojik know-how’a sahip olduğundan kuşkuluyum.

Ama tek sorun know-how değil. Bunun için milyarlarca dolar gerekir. Bu iş uçak montajı yapmaya kesinlikle benzemez. Ayrıca böyle bir teknolojiyi geliştirmek de çok uzun zaman alır."

"DAHA ÖNCE GERİ ADIM ATMIŞTI"

Gazete, adını vermediği bazı Türk uzmanların da projeyi "saçma" bulduğunu yazdı. Türkiye gibi İsrail’in de 1980’li yıllarda "Lavi" adı verilen kendi savaş uçağını geliştirmek istediğini hatırlatan gazete, bu karar nedeniyle Tel Aviv’in Washington yönetiminin büyük tepkisi ve baskılarıyla karşı karşıya kalarak geri adım attığını hatırlattı.

Jerusalem Post, Amerikan F-16’larına alternatif olarak üretilmesi kararlaştırılan "Lavi"lerden geri adım atılmasının diğer bir sebebinin de projenin yeterli kaynak bulunmaması olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı