Eğitim - Kariyer Türkiye matematikte yine sınıfta kaldı

Türkiye matematikte yine sınıfta kaldı

Paylaş
Türkiye matematikte yine sınıfta kaldı

OECD'nin 15 yaş grubu öğrencilerin eğitim durumunu ortaya koyan raporuna göre Türkiye, 64 ülke arasında matematikte 45'inci, okuduğunu anlamada 37'inci, fen bilgisinde 41'inci sırada yer aldı

YAŞAR ÖZAY / POSTA EĞİTİM UZMANI

Haberin Devamı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 64 ülkede 15 yaş grubundaki 18 milyon öğrencinin matematik, okuma ve bilim dallarındaki performansını incelendi. Sonuçlar 2016 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Raporu'nda (PISA) yayınlandı.

ASYA ÜLKELERİ BİRİNCİ

Üç yılda bir yayınlanan rapora göre Türkiye, 34'ü OECD üyesi toplam 64 ülke içinde matematikte 45'inci, okuduğunu anlamada 37'nci, fen bilgisinde ise 41'inci sırada yer aldı. Matematik dalında Şanghay (Çin), Singapur, Hong Kong (Çin) ve Kore ilk sırayı aldı. Raporda, Brezilya, Almanya, İtalya, Meksika, Polonya, Portekiz, Rusya, Tunus ve Türkiye'nin 2003 ve 2012 arasında matematik performansı düşük öğrenci sayısını en fazla azaltan ülkeler olduğu kaydedildi. Söz konusu ülkelerin ekonomik ve kültürel açıdan farklılık arz etmelerine rağmen elde ettikleri başarının, eğitimin iyileştirilmesi için ekonominin tek faktör olmadığını gösterdiğine dikkat çekildi.

Haberin Devamı

2012-2016 YILLARI KARŞILAŞTIRMASI

* 65 ülke arasında 3 yıl önce de genel ortalamada 45. sıradaydık. Matematik’te 44’üncü sıradan 45’inci sıraya geriledik.

* Okuma-Anlama becerilerinde 3 yıl öncesine göre 5 sıra ilerleyerek 37’inci olduk.

* Fen Bilgisi’nde ise 2 sıra ilerleyerek bir öncekinde 43 olan sıramız 41 oldu.

* 3 yıl önce de Yunanistan, İsrail ve Rusya’nın gerisindeydik, yine gerisindeyiz.

* Son raporda ABD 35, Rusya 31, Yunanistan ise 42. sırada yer buldu.

* 64 ülke içerisinde son 3’ü Endonezya, Peru ve Kolombiya oluşturdu.