Beden Sağlığı Türkiye'nin boyu 30 yılda 3,5 santim uzadı

Türkiye'nin boyu 30 yılda 3,5 santim uzadı

Paylaş
Türkiye'nin boyu 30 yılda 3,5 santim uzadı

15 Nisan Büyüme ve Gelişmenin İzlenmesi Günü öncesinde açıklama yapan Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler, son 30 yılda Türk toplumunda ortalama boy uzunluğunun 3,5 cm arttığını söyledi

Türkiye'deki çocuklar için hazırlanan büyüme eğrileri olduğunu belirten Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği Başkanı Prof. Dr. Feyza Darendeliler, "İlk olarak bu çalışma 1970 yılında yapıldı. O zaman belirlenen rakamlara göre Türk kadınının ortalama boyu 1.60 santimetre, Türk erkeğinin boyu da 1.73 santimetreydi. 1990'lı yıllarda yaptığımız çalışmalarda ise bu ortalama 3,5 santimetre artış gösterdi. Yani erişkin kadın ortalama boyu 1.63,5 santimetre, erişkin erkek ortalama boyu ise 1.76,5 santimetre oldu. Bu demektir ki uyku gibi, beslenme gibi çevresel koşulların düzelmesi ile toplumun boyu artıyor. Yani son 30 yılda Türk toplumunda insanların ortalama boyu 3,5 cm uzadı" dedi.

'BÜYÜME İÇİN DE SPOR ÇOK ÖNEMLİ'

Büyüme hormonunun eksikliğinin çeşitli nedenleri olabileceğini söyleyen Prof.Dr. Feyza Darendeliler, “Büyüme hormonu eksikliği doğumsal olabilir, genetik olabilir ya da sonradan gelişebilir. Sonradan gelişenlerinin de büyük bir kısmının nedeni bilinmiyor ama beyin tümörü, kafa travması gibi nedenlerle olabilir. Büyüme için spor çok önemli. Akciğerlerin gelişimi için önemli olduğu kadar kemikler için de çok önemli” dedi.

Toplantıda, çocuklarda büyüme gerilikleri, sağlıklı büyüme ve boy kısalığıyla ilgili ebeveynlerde farkındalık oluşturmayı amaçlayan “Büyümenin Koruyucuları” isimli kampanya hakkında da bilgi verildi. Hem aileleri bilinçlendirmek hem de çocukların dikkatini çekmek için hazırlanan kampanyanın Facebook ve Instagram hesaplarından yapılan paylaşımlarda büyüme ile ilgili pek çok bilgiye yer veriliyor; dikkat çekmek amacıyla anne, baba, doktor ve hemşireyi simgeleyen karakterler kullanılıyor.

'BÜYÜME GERİLİKLERİNE VAKTİNDE MÜDAHALE EDİLMELİ'

“Büyümenin Koruyucuları” bilinçlendirme aktiviteleri kapsamında ebeveynlerin konuyla ilgili doğru ve bilimsel bilgiye ulaşmaları için çalışmalar yaptıklarını belirten Prof.Dr. Feyza Darendeliler, “Bu kampanya ile çocuklarda sağlıklı büyüme, büyüme geriliklerinin anlaşılarak vaktinde müdahale edilmesi, boy kısalığı, büyüme hormonu eksikliği ve sadece kız çocuklarında görülen Turner Sendromu gibi konulara dikkat çekmeyi hedefliyoruz. Gerektiği takdirde doktorunuzun kontrolünde erken yaşlarda tedaviye başlanmasının tedavi başarısı açısından öneminin altını çizmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Okul çağı çocuklarının ortalama olarak yılda 4-6 cm uzamaları gerektiğine dikkat çeken Darendeliler, çocuğun sınıfta arkadaşlarına göre küçük olması, pantolonunun kısalmaması veya ayakkabısının küçülmemesi gibi durumların büyüme geriliğinin önemli belirtileri olduğunun ve bu durumlar gözlendiğinde doktora danışılması gerektiğinin altını çizdi.

Büyümenin koruyucuları projesi Merck tarafından koşulsuz eğitim desteği ile destekleniyor.

Haberin Devamı