Ekonomi Türkiye'nin büyüme beklentisinde sert yükseliş

Türkiye'nin büyüme beklentisinde sert yükseliş

Paylaş
Türkiye'nin büyüme beklentisinde sert yükseliş

OECD, Türkiye için 2017 için büyüme beklentisini yüzde 3,4'ten yüzde 6,1'e, enflasyon beklentisini yüzde 10,4'ten yüzde 10,7'ye çıkardı.

OECD bugün yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporuna göre, 2017 yılı büyüme beklentisi yüzde 3,4'ten yüzde 6,1'e çıkarıldı. Gelecek yıl için büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 4,9'a yükselten OECD, 2019 yılı büyüme tahminini yüzde 4,7 olarak belirledi.

Mali teşviklerin 2018 yılında geri çekilmesinin planlandığı ortamda işletmelerin ve hanehalklarının güvenlerinin güçlendirilmesinin büyümenin sürdürülmesi için zaruri olacağını ifade eden OECD, "Açıklanan yapısal reformlarda etkin ilerleme, mali şeffaflık ve Orta-Vadeli Ekonomik Program'ın 2018-2020 dönemi dezenflasyon hedefleri güveni artıracak ve yurtiçi ile yabancı özel sektör yatırımlarını büyütecek" değerlendirmesini yaptı.

BİRÇOK ŞİRKETTE BORÇ KALDIRAÇLARI KAYDA DEĞER ŞEKİLDE ARTTI


OECD, ısrarcı şekilde yüksek cari işlemler açığından kaynaklı dış finansman ihtiyacının büyüklüğüne bağlı olarak finansal kırılganlıkların yüksek olmaya devam ettiğine vurgu yapan OECD, "Finans dışı birçok şirkette borç kaldıraçları kayda değer şekilde arttı, onların ek borçlanma ve yatırım için kapasitelerini sınırlıyor. 2017 yılında uygulamaya konan Kredi Garanti Fonu kısa vadeli finansal gerilimleri hafifletti ve bu uygulamanın 2 yıl yürürlükte kalacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte esnekliğin artırılması için her büyüklükteki şirketlerde yurt içi ve yabancı yatırımcılar tarafından hisse senedi ortaklığı için ekosistem güncellenmeli" dedi.

ENFLASYON TAHMİNLERİNİ YUKARI YÖNLÜ GÜNCELLEDİ


Enflasyon beklentisi bu yıl için yüzde 10,4'ten yüzde 10,7'ye çıkarılırken, gelecek yılın beklentisi yüzde 8,1'den yüzde 9,9'a yükseltildi. 2019 yılı için enflasyon tahmini yüzde 8,9 oldu. OECD, gıda ve enerji hariç çekirdek enflasyon tahminini bu yıl için yüzde 9,6, gelecek yıl için yüzde 9,3 ve 2019 için yüzde 8,9 olarak tahmin etti.

Özel tüketimin bu yıl yüzde 5,5, gelecek yıl yüzde 5,7 büyüyeceği tahmininde bulunan OECD, 2019 için tahminini yüzde 4,6 büyüme olarak açıkladı. Bir önceki tahminler bu yıl ve gelecek yıl için sırasıyla yüzde 4,8 ve yüzde 3,7 seviyesindeydi.

Haberin Devamı