Bilim - Teknoloji Türkiye Uzay Ajansı, 2023 yılında Ay'a roket fırlatacak
Paylaş
Türkiye Uzay Ajansı, 2023 yılında Ay'a roket fırlatacak

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, ilk kez 2023 yılında Ay’a roket fırlatacaklarını açıkladı. 2023’ün sonunda fırlatılması planlanan roketin, test roketi olacağı belirtildi. 2028 ve 2029 yılları arasında gerçek bir fırlatma yapılacağının ve bu fırlatmanın bir uzay aracı içereceğinin de altı çizildi.

Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Rusya’da gerçekleştirilen Küresel Uzay Keşif Konferansı’nda Türkiye’nin ilk kez 2023 yılında Ay’a roket fırlatacağını açıkladı. 2023’ün sonunda fırlatılması planlanan roketin, test roketi olacağı belirtildi. Yıldırım, test roketinin yerli bir hibrit motora sahip olacağına ve tamamen yerli üretim olacağına işaret etti. Fırlatmanın yapılacağı tam tarih ise henüz belirtilmedi.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, 2028 ve 2029 yıllarında, Türkiye’nin gerçek ay görevinin başlayacağı dile getirildi. Bu süreçte fırlatılacak olan ikinci roketin, Ay’da inceleme yapacak olan bir keşif aracı da bulunduracağı ifade edildi.

Yıldırım tarafından aktarılan diğer bilgilere göre; Türkiye, Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)’na astronot göndermek için görüşmeler yapmaya devam ediyor. Görüşmelerin, birkaç ay içerisinde tamamlanması bekleniyor. Türkiye Uzay Ajansı, görüşmelerin tamamlanmasıyla birlikte eğitim sürecini başlatmayı ve astronotu, birkaç yıl içerisinde Uluslararası Uzay İstasyonu’na göndermeyi planlıyor.