Gündem "Ne olduysa 5-10 dakika içerisinde oldu"

"Ne olduysa 5-10 dakika içerisinde oldu"

Paylaş
"Ne olduysa 5-10 dakika içerisinde oldu"

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, Karadeniz'de dün yaşanan felaketle ilgili açıklama yaptı

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, Şile’de dün batan geminin 7 mürettebatı ile balıkçı Mümin Akgün ve bot personeli Mehmet Genç’i arama çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Haberin Devamı

Salih Orakçı "Bu botlar dünyada son derece yüksek teknolojiye sahip. Norveç’ten 12 yıl önce satın aldığımız bu botlarla bugüne kadar 1538 kişiyi kurtardık. Bunlardan 2000 yılında Norveç’ten 10 tane satın aldık. Doğal olarak da bu süreç içersinde bizim botumuz hava koşullarına uygun olmak zorunda. Göreve çıkacak kaptanlarımız süreci değerlendirir ve son kararı tamamen kendileri verir. Bizim en fazla ’çıkma’ diye talimatımız olabilir. Siz ’çıkma’ dediğiniz zaman oradakileri ölüme terk etmiş sayılırsınız. Benim tüm personelim 7/24 görev yapar ve bunun bilincindedir" dedi.

Yapılan eleştirileri hakkaniyete aykırı bulan Salih Orakçı, "Yok ’kayıktı’ diyorlar. Yok ’tekne arızalıydı’ diyorlar. Burada yukarıdan aşağı herkes denizcilik eğitimi, kültürü almış kişiler. Bu eleştirileri yapanlar denizcilik kültürü ile ilgisi olmayanlar. Biz gördüğümüze, bildiğimize göre hareket etmek zorundayız. Olay neydi? diye bakmak gerekiyor.

Haberin Devamı

Öğleden önce 7-8 kuvvetinde hava vardı. Hava raporuna da güvenmediğimiz için, son derece yüksek teknolojiye sahip botumuzun üzerindeki, cihazları da dikkate alırız. Arkadaşlarımız kaptanla, gemiyle, botla konuştuklarında bunu da teyit ediyor. Her şeyi dikkate alıyorlar. Hava raporu 3-5. Oradaki hava 4 -5 veriyor. Biz ona da inanmadık Garipçe’den aldığımız değerler var. Sabahki şiddetinden düşmüş bir hava var. Bu raporlar bu operasyonu yapmak için uygun olarak görülüyor.

Önce bir botumuz olay yerinden 4 kişiyi kurtarıyor. Bu personeli İstinye Devlet Hastanesi’ne götürüyorlar. Yerine yeni bot koymanız gerekiyor. Biz buradan iki tane bot sevk ettik. Olay yerine yakın olduğu için Şile’den Cemil Özmen kaptanın bulunduğu Kıyı Emniyeti-7 isimli bot da hareket ediyor. Ancak, bizim de şu anda anlamadığımız nedenle, bir anda döndü, sürüklendi, kayaya çarparak parçalandı. Normal şartlarda yoluna devam edebilse bu bota hiçbirşey olmaz. Aynı ve daha kötü hava şartlarında aynı tip botlarımız çalışıyor" diye konuştu.

BALIKÇI AKGÜN, KAPTANI KURTARMAK İSTERKEN SÜRÜKLENDİ

Bot kaptanı Cemil Özben’in kayalıklara tutunduğunu gören balıkçı Mümin Akgün’ün yardıma gittiğini ifade eden Orakçı, balıkçının da dalgaların etkisiyle
denize sürüklendiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Orakçı, son 10 yılda personelin can ve mal emniyeti için her türlü yatırımı yaptıklarını belirterek, son derece yüksek teknolojik gemiler, tekneler
aldıklarını söyledi.

Dışarıdaki kötü havaya uyumlu olmayan bir teknenin kullanılamayacağını vurgulayan Orakçı, "Kimin neye ihtiyacı olabileceği, ne yapabileceği konusunda
hepsinin farkındayım. Bu kadar kaliteli bir tekne sürüklenerek parçalanmış. Balıkçı son derece duyarlı davranmış. Arkadaşımızı kurtarmaya çalışırken hayatını kaybetmiş. Bizim için gurur verici, onur verici mücadele içine girmiş. Kahramanca personelin yardımına koşmuş. Can kurtarmanın doğasında olan şey de bu. Otomatik olarak siz hissedersiniz, yaparsınız. Zorlamayla olmaz, korkar geri döner" dedi.

Salih Orakçı, kurtarma botunda kaptan Cemil Özben, çarkçıbaşı Mehmet Genç, yağcı Turgay Sarıboğa ve gemici Ahmet Kasarcı’nın bulunduğunu belirterek, Kaptan Özben ile Sarıboğa’nın cesetlerine ulaşıldığını, sağ olarak kurtulan Kasarcı’nın ise bugün hastaneden taburcu olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

"PERSONELİMİZ HER ZAMAN HAYATINI HİÇE SAYMIŞTIR"

İzinli personelin göreve çağrıldığı iddialarına karşılık personelin görevde olduğunu söyleyerek Salih Orakçı şunları söyledi:

"Bizim personelimiz her zaman hayatını hiçe saymıştır. Bizde personel tüm sistemi denetler, kendi insiyatifi ile karar alır. Kimseyi zorla göreve gönderemezsiniz. Böyle bir seçenek yok. Adamın midesi bozulabilir. Dün iki personeli kendi insiyatifi ile değiştirdik. Biz bu süreçleri sürekli yapıyoruz. Bizde sen ben olmaz, personel sürekli hazırdır. İşimizin gerçekten mantığı budur. Burada arslanlar gibi savaşan, 12 kişiyi kurtarmak için göreve çıkan bir personel var.

Şu anda batan gemiden 7 tane, kendi personelinden bir, bir de kayıp denizci olmak üzere 9 kayıbın aramalarının devam ettiklerini söyleyen Salih Orakçı, "Kurtulan personelimiz ile yardımcım konuştu. Kendisi, "Bu bizim asli görevimiz. Şu anda tekrar bir görev varsa hazırım." dedi. Bu süreçte bizim anlamadığımız gelişen bir şey oldu. Onu çözmeye çalışıyoruz. Mendirekten çıkışına bakıyoruz. Çok rahat çıkmış. Bir sorun yok. Ne olduysa bir anda sürüklendi ve her şey 5-10 dakika içerisinde oldu. Bilirkişi çağıracağız. Kendi içimizde teftiş kuruluşumuza da incelemesini başlatıyoruz. Biz bu riskleri bilerek çalışıyoruz. Tüm arkadaşlarım bunun bilincinde. Hiçbir personelimizden öf-pöf duymuyoruz."

Haberin Devamı

Kaptan Cemil Özmen’in kendi dalında gözü pek olarak bilinen ve kurumda az sayıda kişinin hak ettiği ödüllerinin bulunduğunu söyleyen Salih Orakçı, "Kaptanımız bu mendirekten 100 kere geçse 99’unda hiçbir şey olmaz. Bizim anlamadığımız şey ne olduysa o." dedi.

-"DÜNYADA BATMAYAN BİR BOT YOK"-

Salih Orakçı, bazı yazılı ve görsel basında, kurtarmaya giden botun batmayan özelliği olduğu yönünde yer alan haberlere ilişkin de şunları söyledi:

"Dünyada batmayan bir bot yok. Kimse bu bot için batmaz demedi. Denizde seyir halindeyken giden botumuz eğer alabora olursa, ters dönerse botun kendi özelliği, onu tekrardan doğrultarak yoluna devam etmesini sağlıyor. Çünkü biz herkesin çıkamadığı kötü havalarda dışarıda olmak zorunda olan bir kuruluşuz. Arkadaşlarım bunun bilincinde çalıştığı için bizler de kuruluş olarak başından itibaren buna uyumlu tekneler yapıyoruz. Helikopterin, başka bir geminin hizmet veremediği bir havada siz varsınız. Dolaysısıyla botun özelliği bu. Basında yer alan bizim 2009’da 4 adet yaptırdığımız farklı bir bot. Bu bot da aynı özelliğe sahip. Bu özellikteki botlardan 10 tane var. Aynı teknolojiyle yapılmış, bu havalarda hizmet veriyorlar. Bu hizmeti yüzlece kez yapmış, kendini ispatlamış. Aynı hava koşullarında kullanılan botlarla kişilerin kurtarıldığını biliyoruz. Bu bot batmamıştır. Sürüklenmek suretiyle kayalıklara çarparak parçalanmıştır. Biz burada üzüntüler içindeyiz. Başka şeylerin arayışındalar. Bunu hak etmiyoruz."

Bu arada Cemil Özmen ve Turgay Sarıboğa’nın cenazelerinin yarın Beykoz ve Çubuklu’dan kaldırılacağı öğrenildi.

ŞİLE’DE KAYIP MEHMET GENÇ’İN MONTU LİMANDA BULUNDU

Şile’deki felakette dalgalara kapılıp kaybolan ve halen bulunamayan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Kurtarma Ekibinden Mehmet Genç’in montu, Şile limanında bulundu. Balıkçılar tarafından fark edilen ve denizden çıkarılan mont görevlilere teslim edildi.

Mont, Felaketin yaşandığı Mendirekteki kayalıklardan yaklaşık 500 metre içeride bulundu. Aramalar bu yöne kaydırıldı ancak sonuç alınamadı. Balıkçıların trolle arama çalışmasından da sonuç alınamadı. Havanın karararmasıyla birlikte arama çalışmaların bu günlük son verildi.

AA - DHA