Gündem Anayasa Mahkemesi paketi kısmen iptal etti

Anayasa Mahkemesi paketi kısmen iptal etti

Paylaş
Anayasa Mahkemesi paketi kısmen iptal etti

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açılan davada kararını açıkladı

Yüksek Mahkeme, Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısını değiştirmeyi öngören düzenlemeleri kısmen Anayasaya aykırı bularak oy çokluğu ile iptal etti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Kısmen iptal edilen maddeler dışında Anayasa Paketi referanduma götürülecektir." dedi.

Kılıç: Meclis'in yetkisine müdahale edildi

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamasını tamamlayıp gazetecilerin sorularını yanıtladığı sırada karara Ak Parti'den jet tepki geldi. Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç, 'Anayasa Mahkemesi'nin Meclis’in yetkisine müdahale etmiştir' şeklinde bir açıklama yaparken AK Partili Fırat ise "Anayasa Mahkemesi yine Anayasayı ihlal etti" diye konuştu.

Çelik: Yetki aşıldı

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de kararı yetki aşımı olarak değerlendirdi. Çelik, mahkemenin paket üzerinde şekil denetiminin aşılarak bir içerik denetiminin yapıldığını ifade etti.

Yazıcı: Yetki alanının dışına çıkılmıştır

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişikliği paketiyle ilgili verdiği kararı değerlendirirken, “Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın kendisine çizdiği görev ve yetki alanının dışına çıkarak bu kararı vermiştir” dedi.

CHP'nin karara yorumu

Anayasa Mahkemesinin, anayasa değişikliği paketine ilişkin kararına ilişkin, CHP milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın anayasa değişikliğinin iptali istemine ilişkin başvuruyla ilgili kararı açıklamasını Meclis kulisindeki televizyondan izlediler.

Kararın açıklamasının ardından yapılan değerlendirmelerde bulunan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce “Sorunumuz o 2 maddeyle ilgilidir, 2 madde referanduma gitmeyecekse, hayırlı uğurlu olsun” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek ise “Kılıç'ın açıklamasına göre iki madde referandum dışı kalacak.

CHP'nin esas itirazı, hukuk devletini ihlal eden düzenlemeler şeklinde olduğu için bu iki maddeyeydi. Bu durumda CHP'nin itirazları dikkate alınmış oluyor. Diğer maddelerin referanduma gitmesi halinde evet oyu vereceğimizi söylemiştik” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin de “Anayasa Mahkemesi, bir orta yol bulmaya çalışmış. Pratikte çok sağlıklı bir sonuç çıkaracağını zannetmiyorum. Karar beni tatmin etmedi. Biz de üyelerin seçim şekline itiraz ediyorduk, seçim şekli bizim istediğimiz şekilde oldu” şeklinde konuştu.

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe ise “Sayın Cumhurbaşkanı'nın referanduma sunduğu madde metni, Anayasa Mahkemesince müdahale edilerek, değişiklik yapılıyor. Dolayısıyla iki madde referanduma gitmiyor. CHP'nin dediği gibi iki maddenin dışında halk oylaması yapılıyor. Bu iki maddenin dışında referanduma gidilmesi halinde destek olacağımızı, başından beri söyledik. İstediğimiz oldu. Bu iki maddedeki kısmen iptaller, maddenin tümünün oylanmasını engeller” değerlendirmesinde bulundu.

Adalet Bakanı karara isyan etti

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin, “”Anayasa Mahkemesi işin esasına girmek suretiyle bir yanlış yapmıştır” dedi.

Ergin, NTV'de yaptığı açıklamada, kararın “Anayasa'nın 148. maddesinin ihlali anlamına geldiğini” belirtti. 12 Eylülde yapılacak referandumu “çok anlamlı ve önemli” olarak nitelendiren Bakan Ergin, şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi işin esasına girmek suretiyle bir yanlış yapmıştır. İşin esasına girmemesi gerekirken girmiştir, esas denetimi yapmıştır. Bu doğru değildir. Ancak Anayasa Mahkemesindeki süreç bu saat itibarıyla bitmiştir. Bundan sonra referandum süreci var. Mevcut haliyle belli hükümler, belli cümleler çıkartılmış haliyle bile bu Anayasa değişikliği 82 Anayasası üzerinde çok ciddi bir reform özelliğini korumaktadır. Bu anlamda halkın bu değişikliğe referandumda vize vereceğine, onay vereceğine inanıyorum. Bu hem birçok yeni hakları milletimize getirmesi noktasında hem de yargının hem bağımsızlığını hem tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeleri içermesi açısından yine de çok önemli bir metindir.”

HSYK: Yazık oldu

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa paketini kısmen iptal etmesini kendilerini memnun etmediğini belirterek, “Yazık oldu” dedi.

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasa değişikliği paketiyle ilgili verdiği kararı gazetecilere değerlendirdi. Kararın kendilerini memnun etmediğini belirten HSYK Başkanvekili Özbek, “Yazık oldu” diye konuştu. Özbek, "Karara saygılıyız ama kaygılarımız giderilemedi'' dedi.

2