Sağlık Türkiye'de 3 milyon kadın doğum kontrol hapı kullanıyor

Türkiye'de 3 milyon kadın doğum kontrol hapı kullanıyor

Paylaş
Türkiye'de 3 milyon kadın doğum kontrol hapı kullanıyor

Prof. Dr. Yıldız, "Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kadın sürekli kadın doğum kontrol hapı kullanıyor. Türkiye koşullarında azımsanmayacak bir rakam" dedi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kadının sürekli kadın doğum kontrol hapı kullandığını, bu rakamın Türkiye koşullarında azımsanmayacak nitelikte olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Yıldız, , kadınların doğum kontrol haplarını sadece doğum kontrol amaçlı değil, farklı kronik hastalıklarında da sıklıkla kullanıldığını belirtti. Özellikle sivilce, akne, adet düzensizliği, rahim zarının kontrolsüz büyümesi problemlerinde de kullanıldığını anlatan Yıldız, "Dünyada 100 milyonun üzerinde, Türkiye'de ise yaklaşık 3 milyon kadın sürekli kadın doğum kontrol hapı kullanıyor. Türkiye koşullarında azımsanmayacak bir rakam. Bu açıdan 'doğum kontrol hapı yaygın kullanılıyor' diyebiliriz" dedi.

Doğum kontrol haplarının sık kullanılan ilaçlar arasında yer aldığına işaret eden Yıldız, hapların reçete dışında da eczanelerden ya da aile sağlığı merkezlerinden rahatlıkla temin edilebildiğini dile getirdi. Doğum kontrol hapını 20'li yaşlarda, herhangi bir hastalığı olmayan kişilerin kullanımında herhangi bir sorun yaşanmadığını ancak 35 yaşın üzerinde ve çeşitli rahatsızlığı bulunanlarda risk oluşturduğunu vurgulayan Yıldız, "Uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımında şeker hastalığı, hipertansiyon, kendisinde ya da ailesinde kanda pıhtılaşma riski bulunan, sigara içen ve 35 yaşın üzerindeki kadınlarda damar hastalığı riski ortaya çıkabiliyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

AA