Gündem Türkiye'de kaç bin köle var?

Türkiye'de kaç bin köle var?

Paylaş
Türkiye'de kaç bin köle var?

Avustralya merkezli Özgür Yürü Vakfı (Walk Free Foundation) tarafından ilk kez hazırlanan ve 162 ülkeyi kapsayan Kölelik Endeksi'ne göre dünya çapında yaklaşık 29.8 milyon insan köle koşullarında yaşıyor

Türkiye’de, 110-130 bin kişinin köle koşullarında yaşadığı öngörülen Kölelik Endeksi’nde, ilk sırada köle statüsünün babadan oğula geçtiği Moritanya bulunuyor.

Haberin Devamı

90'INCI SIRADAYIZ

Dünyada 162 ülkeni ele alındığı endekste, Türkiye 90. Sırada bulunuyor. Nüfusuna göre köle statüsündeki insanları karşılaştıran endekste ilk sırada yer alan Moritanya’yı, Haiti, Pakistan, Hindistan, Nepal, Moldova, Benin, CoteD’ivoire, Gambia ve Gabon izliyor.

Çağdaş kölelik endeksi zorla evlendirmeleri, bir insanı borçlandırarak kendine bağlamayı ve insan ticaretini de kapsayan verilerden yola çıkarak hazırlanıyor. Çağdaş kölelik konusunda, 14 milyon kişinin köle koşullarında yaşadığı öngörülen Hindistan birinci sırada yer alıyor. Ancak, köle oranı genel nüfusa oranlandığında, Hindistan listede 4. sıraya düşüyor.

Çağdaş köleliğin en az olduğu ülkeler sıralamasında en başta İzlanda buluyor. İzlanda’yı, İrlanda, İngiltere, Yeni Zellanda, İsviçre, İsveç, Norveç, Lüksemburg, Finlandiya ve Danimarka izliyor.

Haberin Devamı

DHA