Gündem Türkiye'de Kobani gerilimi

Türkiye'de Kobani gerilimi

Paylaş
Türkiye'de Kobani gerilimi

IŞİD'in Kobani'deki saldırılarını protesto etmek amacıyla Türkiye genelinde eylemler düzenleniyor. Polis ise gaz, TOMA ve tazyikli su kullanarak göstericileri dağıtmaya çalışıyor

Kobani'de IŞİD saldırılarını protesto etmek için dün başlayan şiddet eylemleri birçok kentte bugün de devam ediyor. Öğle saatlerinde İstanbul ve Ankara başta olmak üzere çeşitli illerde olaylar çıktı. Muş'un Varto ilçesinde çıkan olaylarda bir kişi yaşamını yitirdi. Yurt genelinde çıkan olaylarda onlarca kişi yaralandı. Bankalar ve ATM'ler tahrip edildi, Kızılay'a ait araçlar ateşe verildi, onlarca araç yakıldı.

Haberin Devamı

Bu arada Mardin'in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçelerinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer21945","21945","201410","21945-193702.jpg","1", "0","Türkiye'de Kobani gerilimi");

ANKARA

Kobani'deki çatışmaları protesto etmek isteyen yaklaşık bin kişilik grup Sakarya Caddesi'nde toplandı. Sloganlar atarak saldırıyı protesto eden grup AK Parti İl Binası'na yürümek istedi. Polis gruba yönelik uzun süre "Dağılın" uyarısı yaptı.

Uyarı dikkate alınmayınca gruba TOMA'lar ve gaz bombaları ile müdahale yapıldı. Olaylarda başına taş isabet eden Cumhuriyet Gazetesi Foto Muhabiri Necati Savaş ile Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Ünal Çam yaralandı. Savaş ve Çam hastaneye kaldırıldı.

Haberin Devamı

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer21947","21947","201410","21947-.jpg","1", "0","Türkiye'de Kobani gerilimi - 2");

MERSİN

Mersin'in Tarsus lçesinde IŞİD karşıtı gösteriler terör eylemine dönüştü. Tarsus'ta IŞİD'ı protesto eden gruba Mustazaflar Derneği'nden taş atılması sonucu silahlı, taşlı kavga çıktı. Olaylarda biri pompalı tüfekle olmak üzere 9 kişi yaralandı.

ANTALYA

Antalya’daki Kobani’ye destek eylemine, polis müdahale etti. Biber gazı fişeği kullanan polise, kalabalık ise taşla karşılık verdi. Yoğun biber gazından çok sayıda kişi etkilendi.

startFlvPlayer_PostaV2("divFlvPlayer21949","21949","201410","21949-193741.jpg","1", "0","Türkiye'de Kobani gerilimi - 3");

HAKKARİ

Hakkari’de Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) il örgütünün yaptıkları çağrılar üzerine Belediye önünde toplanan yaklaşık 100 kişi, kiralanan 5 araçla Kobani'ye destek amacıyla Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’ne doğru haraket etti. Bu sırada, kent merkezinde bir araya gelen bir grup gösterici, önlem alan polislerin zırhlı araçlarına taş atınca gerginlik çıktı. Polis, kendilerine taş atan göstericileri anonsla uyardıktan sonra göz yaşartıcı bomba ve basınçlı su ile müdahale ederek dağıttı. Hakkari’deki olaylar sokak aralarında bir süre devam etti.

Haberin Devamı

DENİZLİ

Denizli'de toplanan bir grup, yürümelerine izin vermeyen polise taşlarla saldırdı. Başına taş isabete eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı 45 yaşındami Mehmet Gülsezer ile 4 kişi yaralandı.

Denizli'nin Esentepe Mahallesi'nde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını protesto etmek için 29 Ekim Bulvarı'ndan Delikliçınar Meydanı'na yürüyüşe geçti. Terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yürüyüşe geçen grubu polis, Özay Gönlüm Meydanı'nda durdurdu, yürüyüşü saonlandırmalarını istedi. Polisin bu uyarısına aldırış etmeyen grup, yürümekte ısrarcı olup, polise ve TOMA'lara taşlı saldırıda bulundu. Bazı eylemciler taş atanları engellemeye çalışsa da başarılı olamadı.

Polis, gruba TOMA'yla su sıkarak müdahale etti. Bu sırada atılan taşlarla, kaldırımda yürüyen vatandaşlardan Abdülkadir Salmaz (65), Akif Kudak (32), Hasan Yavuz (21), Mustafa Tarhan (36) ile İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Gülsezer başlarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Baygınlık geçiren Salmaz, ambulansla kaldırıldığı Denizli Devlet Hastanesi'nde, diğerleri Özel Tekden Hastanesi'nde tedaviye alındı. Salmaz'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Haberin Devamı

Başına isabet eden taş nedeniyle alnı açılan polis müdürürü Sezer'in ise durumunu iyi olduğu, Denizli Devlet Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü bildirildi.

KOCAELİ - GEBZE

Kocaeli''de merkez ilçe İzmit ile Gebze ve Dilovası ilçelerinde, IŞİD'ın Kobane'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla yürüyüş yapıldı. Gebze İlçesi'ndeki yürüyüşte polise taş ve sopalarla yapılan saldırılar sonucu Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere cop ve gazla müdahelede bulundu. Bazı gruplar ilçe merkezindeki esnafın dükkalarının camını kırınca esnaf ve göstericiler arasında da olaylar çıktı. Göstericiler bir süre sonra BDP'nin ilçe binasına girip esnafa buradan taş attı. İlçede gerginliğin artmasının ardından karşıt görüşlüler ilçe merkezinde toplandı.

AĞRI

Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de Kobani protestoları nedeniyle ilçe savaş alanına döndü. Polis, havai fişek ve taş atan gruba, gaz bombaları ve TOMA'larla müdahale etti. İlçe emniyet müdürlüğü ve banka şubelerinin taşlandığı olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

IĞDIR

Iğdır'da, Ordu Caddesi'nde toplanan bir grup IŞİD'in Kobani'yi işgaline tepki göstererek yürümek istedi. Polis, izin vermeyince grup saldırıda bulundu. 5 kişinin yaralandığı olaylarda çok sayıda işyerinin camlarını kırıldı.

VAN

Van Cumhuriyet Caddesi'nde başlayan olaylar kentin en işlek caddelerinde de devam etti. Kepenklerin kapalı olduğu kentte polis gaz bombası ve basınçlı su ile göstericileri dağıtmaya çalışıyor.

Haberin Devamı

Fevzi Çakmak Caddesi üzerinde bulunan Kızılay Kan Merkezi'nin önünde bulunan 2 kan toplama aracı ve 1 otomobil, Maraş Caddesi'nde 1 minibüs ve 1 otomobil göstericiler tarafından ateşe verildi. Alev alev yanan araçlar toplumsal müdahale aracı olan TOMA yardımıyla söndürülürken, araçlarda büyük hasar meydana geldi.

Bu arada kentin en işlek mekanlarındanolan Maraş Caddesi de göstericiler tarafından yakılan araç ve polislerin barikatlarıyla kapatıldı. Olayların arasında kalan 80 yaşındaki bir adamda atılan gaz bombasından etkilendi. Duymayan yaşlı adam gazetecilerin yardımıyla bir çay evine götürüldü.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da dün geceden beri olaylar aralıksız olarak sürüyor. Kentin merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde barikatlarla yol kapatan göstericiler polisle çatıştı. Çöp konteynırları, trafik yön levhaları ve taşlarla yol kapatan göstericiler, ateşler yaktı. Polis, her yerde göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.

Olaylar nedeniyle cadde üzerindeki esnaflar iş yerlerini kapattı. Göstericiler bankaların ATM'lerini taş atarak kullanılamaz hale getirdi. Polisin müdahalesiyle cadde üzerinden ara sokaklara kaçan göstericiler, bir süre sonra yeniden çıktıkları caddeyi barikatlarla kapattı. Diyarbakır'da olaylar devam ederken, kent üzerinde polis helikopterleri sürekli uçuş gerçekleştirdi.

BATMAN

Batman'da dün geceden beri devam eden olaylarda 13 yaşında olduğu belirtilen ve adı henüz öğrenilemeyen bir çocuk vücuduna giren 2 kurşunla ağır yaralandı. Kentte özel bir hastanede ameliyat edilen yaralının yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürerken hayati tehlikesinin sürdüğü belirtildi.

Kentteki olaylarda göstericiler, PTT binası, banka şubeleri ve bir markete taş ve molotoflarla saldırdı.

MARDİN

Mardin'in Nusaybin ilçesinde dün gece aydınlatma direkleri devrilerek, mazot tanklarıyla barikatlar kurulan uluslararası İpekyolu halen kapalı bulunuyor. İpekyolu üzerine çıkıp gösterilerini sürdüren gruplara polis, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. İpekyolu üzerindeki olaylar gün boyu sürerken, uzun araç kuyrukları oluştu. Nusaybin ile merkezinde ise göstericiler, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Vilayetler Birliği Anaokulu, Hükümet Konağı ve PTT şubesine taşlarla saldırıp, binalara hasar verdi. Bir dershaneye molotoflu saldırıda bulunan göstericiler, Otogar kavşağında bir aracı da ateşe vererek yaktı. İlçede göstericilerin barikatlarla yol kapatıp, müdahale eden polislerle çatışmaları sürüyor.

MARDİN'İN BAZI İLÇELERİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Mardin'in Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Nusaybin, Mazıdağı, Ömerli, Savur ilçelerinde ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi .

SİİRT

Siirt'te toplanan ve aralarında Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın da bulunduğu yaklaşık 2 bin kişilik grup AK Parti il binasına yürüyüşe geçti. Önlem alan polis, yürüyüşe izin vermeyince Başkan Bakırhan ile polis yetkilileri arasında tartışma yaşandı. Polisin dağılın uyarısı üzerine bazı gruplar polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı. Polis, gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Olayların devam etmesi üzerine İl Jandarma Komutanlığı'ndan Jandarma Özel Harekat Timleri kent merkezine inerek, şehrin önemli bölgelerinde önlem aldı. Jandarma ekipleri AK Parti binasına yürümek isteyen gruplara da müdahale etti. Siirt'in Barış Mahallesi'ndeki Sağlık Ocağı ile 18 Mart İlkokulu, İnönü İlkokulu molotoflu saldırıya uğradı. Okullarda büyük hasar meydana gelirken, alevlere itfaiye ekipleri müdahale etti. Siirt'te ayrıca trafiğe kapalı olan Güreş Caddesi üzerindeki banka şubelerinin ATM'lerine taşlı saldırı düzenlenip hasar verildi. Polis olaylara karışan 6 kişiyi gözaltına aldı.

ŞIRNAK

Şırnak'ın İdil İlçesi'nde göstericiler Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Atatürk Ortaokulu'na molotoflu saldırı düzenleyip, okul bahçesindeki Atatürk büstüne saldırdı. Okulun bazı bölümlerinde çıkan yangını itfaiye ekipleri söndürdü. Kepenklerin kapalı olduğu bugün ilçe merkezinde yolları kapatıp gösteri yapan gruplar polise molotof, taş ve havai fişeklerle saldırdı. Polis ise gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti.

POLİS: ADAM GİBİ TAŞ AT

Bu arada panzerleri taş yağmuruna tutan göstericilere polis anons yaparak, "Adam gibi taş at" diye seslendi. İlçede olaylar gün boyu sürdü.

TUNCELİ, ERZİNCAN VE ELAZIĞ YOLLARI KAPATILDI

Tunceli'de yaklaşık 2 bin kişi Cumhuriyet Meydanı'ndan kent girişindeki Mameki Köprüsü girişindeki kavşağı IŞİD aleyhine sloganlar atarak yürüdü. Burada Tunceli-Elazığ ve Tunceli-Erzincan karayolunu oturma eylemi yaparak kapatan protestocular araçların geçişine yaklaşık 30 dakika izin vermedi. Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul'un yaptığı konuşmada, "Dersim halkı Kobani halkı ile birlikte direnmeye mücadele etmeye sonuna kadar devam edecektir" dedi. Konuşmanın ardından protestocular bölgeden dağıldı.

ELAZIĞ

Elazığ'da DBP'liler Hozat Garajı'nda toplanıp PTT Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında polis ile protestocular arasında itişmeler yaşandı. Burada DBP il başkanı Kürtçe konuşurken yanına yaklaşan bir kişi “Türkçe konuş anlamıyoruz'' dedi.